Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jihlavě budou v komunálních volbách lidé vybírat z dvanácti subjektů, tři z nich jsou zcela nové

O místo v jihlavském zastupitelstvu se budou v zářijových komunálních volbách ucházet kandidáti 12 politických stran, hnutí a uskupení. Magistrát přezkoumal a zaregistroval všechny podané kandidátní listiny. Před čtyřmi lety kandidovalo v Jihlavě deset subjektů, křesla v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu si rozdělilo osm z nich.

Termín pro rozhodnutí o registraci či odmítnutí podaných kandidátních listin vyprší 6. srpna, úřad ale mohl při splnění podmínek registraci udělat i dřív. "Pro volby do zastupitelstva města Jihlavy nemají dvě kandidátní listiny možný plný počet kandidátů – Malá strana velkých cílů má šest kandidátů a Moravské zemské hnutí má osm kandidátů," uvedla pro ČTK Jana Škrdlová z kanceláře tajemníka jihlavského městského úřadu.

Primátorka asi padesátitisícové Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava) bude svoji pozici obhajovat z prvního místa kandidátky Pirátů a osobností z Fóra. Hnutí ANO, které přes výhru v minulých volbách skončilo v opozici, znovu povede bývalý náměstek jihlavského primátora Radek Popelka.

Čtenáři Jihlavské Drbny volili nanečisto. Kdo by se podle nich stal primátorem Jihlavy?

Přesně týden mohli čtenáři Jihlavské Drbny hlasovat v anketě, která se týkala komunálních voleb. Ty se letos budou konat 23. a 24. září. Čtenáři mohli vybírat ze dvanácti jmen lídrů dvanácti politických uskupení, která se do komunálních voleb...

Náměstek jihlavské primátorky Petr Ryška z ODS je v čele společné kandidátky občanských demokratů a lidovců. Další jihlavský náměstek Vít Zeman z TOP 09 opět vede kandidátku Žijeme Jihlavou.

Lídrem kandidátky ČSSD a Levice je jihlavský zastupitel Martin Hyský. KSČM dala do čela Ladislava Vejmělka, který teď také zasedá v městském zastupitelstvu Jihlavy, stejně jako Petr Paul, jednička kandidátky SPD. Kandidátku Starostů vede Radim Hošek.

Kandidují i zcela nová uskupení Jihlava srdcem, Malá strana velkých cílů a Spolek za zdravou Jihlavu.

Volby se uskuteční 23. a 24. září. Před čtyřmi lety byla volební účast 37,48 procenta hlasů. S 22,61 procentem hlasů zvítězilo hnutí ANO, která má teď v zastupitelstvu deset křesel. Město řídí Fórum Jihlava s ODS, lidovci, Piráty a koalicí Žijeme Jihlavou, v níž je TOP 09 se Zelenými.

Přehled stran a lídrů kandidujících v komunálních volbách v Jihlavě

ANO 2011 Radek Popelka

ČSSD a Levice Martin Hyský 

Jihlava srdcem Marta Nagyová

KSČM Ladislav Vejmělek

Malá strana velkých cílů Vít Kraus

Moravské zemské hnutí Zdeněk Kučírek 

ODS a KDU-ČSL Petr Ryška

Piráti a Fórum Jihlava Karolína Koubová

Spolek za zdravou Jihlavu Milan Matějka

Starostové a nezávislí kandidáti Radek Hošek

SPD s podporou Trikolory Petr Paul 

Žijeme Jihlavou (TOP 09 a Zelení) Vít Zeman

Svobodní a Realisté Společně pro Jihlavu Pavel Vacek

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, volby, obce, Vysočina, Jihlava, komunální volby, kandidátní listina, ODS, ANO 2011, Malá Strana, TOP 09, Karolína Koubová, Česká pirátská strana, Radek Popelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě budou v komunálních volbách lidé vybírat z dvanácti subjektů, tři z nich jsou zcela nové | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.