Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čtenáři Jihlavské Drbny volili nanečisto. Kdo by se podle nich stal primátorem Jihlavy?

Přesně týden mohli čtenáři Jihlavské Drbny hlasovat v anketě, která se týkala komunálních voleb. Ty se letos budou konat 23. a 24. září. Čtenáři mohli vybírat ze dvanácti jmen lídrů dvanácti politických uskupení, která se do komunálních voleb registrovala v krajské Jihlavě. Pojďme se podrobněji podívat na výsledky ankety mezi našimi čtenáři, a na to, kdo by se tedy, podle nich, měl pro nadcházející čtyři roky usadit v pomyslném primátorském křesle.

Celkem 468 hlasů (28%) v anketě obdržel lídr nově vzniklého uskupení Spolek za zdravou Jihlavu Milan Matějka, který by se tedy podle čtenářů stal novým primátorem Jihlavy. Druhé místo ve čtenářské anketě získal současný náměstek primátorky Vít Zeman, který povede kandidátku strany Žijeme Jihlavou (TOP09 + Zelení). Pro Zemana v anketě hlasovalo 357 čtenářů (21%). V těsném závěsu za Zemanem skončil se 344 hlasy (20%) Radek Hošek, jenž na podzim povede kandidátku Starostů a nezávislých (STAN). 

Do ankety, která se uzavřela dnes v 9:30, se zapojilo celkem 1689 čtenářů

V jihlavském zastupitelstvu by se dále, podle čtenářů, objevilo nové sdružení Jihlava srdcem s 10% (lídryně Marta Nagyová), dále pak ODS + KDU-ČSL se ziskem 8% (lídr Petr Ryška) a hnutí ANO 2011 (lídr Radek Popelka), které zvolilo 7% čtenářů.

Potřebnou pětiprocentní hranici v naší anketě nepřekonalo PiFo (Piráti + Fórum Jihlava), které do voleb vede současná primátorka Jihlavy Karolína Koubová. Mezi zastupitele by naši čtenáři neposlali ani SPD (lídr Petr Paul), ČSSD + Levici (lídr Martin Hyský), KSČM (lídr Ladislav Vejmělek), Moravské zemské hnutí (lídr Zdeněk Kučírek) ani nově vzniklou Malou stranu velkých cílů (lídr neznámý). 

Výsledky ankety, stav k 27.7.2022 9:30. 

Zastupitelé Jihlavy 

Jihlavské zastupitelstvo má 37 členů. V roce 2018 měli jihlavští voliči možnost vybírat z 10 stran a hnutí. Do letošních voleb se v Jihlavě registrovalo 12 politických uskupení. Úterý 19. července bylo posledním dnem, kdy úřady přijímaly kandidátní listiny do podzimních komunálních voleb. Pro podzimní komunální volby v Jihlavě vznikla tři zcela nová politická uskupení - Jihlava srdcem, Spolek za zdravou Jihlavu a Malá strana velkých cílů. 

Letošní volby do zastupitelstev obcí a doplňovací volby do Senátu Parlamentu ČR se budou konat 23. a 24. září 2022, případné druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu ČR 30. září a 1. října 2022. Volební lístky se do schránek všem voličům musí dostat nejpozději tři dny před konáním voleb, avšak opět budou k dispozici i ve volebních místnostech. 

Současné vedení města

Hnutí ANO teď má v Jihlavě deset zastupitelů z 37. Fórum Jihlava drží v městském zastupitelstvu sedm míst, ODS šest a Žijeme Jihlavou čtyři. Lidovci mají stejně jako KSČM tři zastupitele a ČSSD a SPD po dvou.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky volby, komunální, strana, kandidát, lídr, anketa, čtenář, Jihlava, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Drbna.cz, Starostové a nezávislí, ČSSD, ODS, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtenáři Jihlavské Drbny volili nanečisto. Kdo by se podle nich stal primátorem Jihlavy? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.