Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: Chceme rozvíjet všechny kouty Jihlavy, podporovat spolky a komunitní život, říká lídryně PiFo Karolína Koubová

Za tři týdny naši zemi čekají komunální volby. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v Jihlavě, kde budou voliči moci vybírat z celkem dvanácti kandidujících subjektů. Dnes si můžete přečíst vizitku Karolíny Koubové, lídryni koalice Pirátů a Fóra Jihlava (PiFo).

Profil lídryně

Politička a kulturní manažerka Karolína Koubová se narodila v Jihlavě v roce 1985.  Je absolventkou oboru divadelní manažerství na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Během studií absolvovala v roce 2008 zahraniční studijní pobyt Erasmus ve finském Mikkeli. V roce 2011 založila jihlavské divadlo DIOD, to vedla do roku 2015, poté odešla na mateřskou dovolenou. 

V komunálních volbách v roce 2014 byla zvolena jako nezávislá zastupitelkou města Jihlavy, když vedla uskupení Fórum Jihlava, v listopadu 2014 se navíc stala radní města. V říjnu 2016 však na funkci radní kvůli koaličním neshodám rezignovala. V komunálních volbách v roce 2018 byla z pozice nestraníka za hnutí STAN opět lídryní kandidátky uskupení Fórum Jihlava, mandát zastupitelky obhájila. Fórum Jihlava skončilo druhé a uzavřelo koalici se třetí ODS, čtvrtým uskupením Žijeme Jihlavou a šestou KDU-ČSL. Koubová byla 2. listopadu 2018 zvolena novou primátorkou města Jihlavy, a vystřídala tak ve funkci Rudolfa Chloupka (ČSSD).

Hnutí ANO teď má v Jihlavě deset zastupitelů z 37. Fórum Jihlava drží v městském zastupitelstvu sedm míst, ODS šest a Žijeme Jihlavou čtyři. Lidovci mají stejně jako KSČM tři zastupitele a ČSSD a SPD po dvou.

V krajských volbách v roce 2016 kandidovala jako nestraník za SZ na kandidátce subjektu Žijeme Vysočinou, ale neuspěla. Ve volbách v roce 2020 byla z pozice nestraníka za hnutí STAN zvolena zastupitelkou Kraje Vysočina, a to na kandidátce Starostové pro Vysočinu. Na konci roku 2021 se mandátu zastupitele kraje vzdala a oznámila, že nebude v kandidátce hnutí STAN obhajovat pozici primátorky města. 

Programové priority

Také současná primátorka Jihlavy Koubová byla oslovena s tím, aby představila nejdůležitější priority, se kterými jde se svou koalicí do komunálních voleb. „Příští volební období bude ve znamení šetření, šrtání a těžkých rozhodnutí ohledně velkých investic. Naší prioritou je, aby město dobře fungovalo i vypadalo, aby bylo živé a chytré. Chceme dotáhnout velké investice, které jsme pečlivě připravili, kromě HMA je to centrální dopravní terminál a náměstí, které je impulsem pro rozvoj centra. Na to navazuje plán efektivního nakládání s městským majetkem - zabydlet prázdné byty, postupně opravovat městské domy i vodovody a kanalizace a ulice nad nimi," vyjmenovala Karolína Koubová. Dále zmínila, že se koalice PiFo bude i nadále soustředit na invenční projekty v oblasti kultury, vzdělávání a sociální politiky. „S tím souvisí samozřejmě finance, takže je zásadní, aby se vedení města zaměřovalo na příjmovou stránku rozpočtu a nesnažilo se těžkým obdobím pouze „prošetřit“. Chceme rozvíjet všechny kouty Jihlavy, podporovat lokální spolky, komunitní život a mít společně radost z toho, že město žije. S rozvojem jde v tuto chvíli ruku v ruce digitalizace, dotáhneme do finále Portál občana, a spustíme tak řadu agend on-line, aby nebylo nutné s každou maličkostí běhat na úřad," dodává jednička na kandidátce PiFo Koubová. 

Celý volební program PiFo je ke zhlédnutí ZDE. 

Hodnocení dosluhujícího zastupitelstva 

Také Karolína Koubová dostala prostor k tomu, aby zhodnotila čtyřletou práci dosluhujího zastupitelstva. Jako první velký úspěch vládnoucí koalice jmenuje vyřešení letitého sporu o vodovody a kanalizace, díky čemuž má město kritickou infrastrukturu pod kontrolou. „I přes velmi náročné fungování osmi stran v koalici, covid, nutnosti škrtů a přesunů velkých investic, jsme zvládli splnit drtivou většinu všech bodů programového prohlášení," je přesvědčená primátorka Koubová. 

Dále mluví o zásadních změnách v oblasti komunikace radnice s občany a rozšíření participace, kdy vedení města zavedlo nové distribuční kanály, on-line zpravodaj, aplikaci pro aktuální informace, ale také například Instagram, YouTube nebo tištěné Ježkovy oči.

Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září. V Jihlavě budou voliči opět vybírat 37 zastupitelů. V tomto krajském městě se o přízeň voličů bude ucházet 12 politických uskupení. 

„Sociální politika se za našeho působení poprvé přesunula od pouhé státní správy ke koncepčnímu a rovnému přístupu samosprávy. Rozšířili jsme grantové programy o vzdělávání a volný čas. Vytvořili jsme Útvar městského architekta, díky kterému můžeme kvalitně plánovat výstavbu a rozvoj města, Zásady pro investory a změnu způsobu přípravy pozemků k prodeji umožňují městu hlídat efektivní urbanismus," jmenuje dále Karolína Koubová. 

Jmenuje i povedené velké dopravní stavby - nové dopravní hřiště, sjezd na Romana Havelky, protihlukovou stěnu na Pávovské, cyklostezsku tamtéž či kolem Plastikovu nebo Koželužského potoka. Ve volnočasovém areálu Český Mlýn vznikl největší pumptrack v ČR. „Na náměstí se můžeme těšit z řady novinek, ať už jsou to nová veřejná WC v provozovnách restaurací Zlatá Hvězda a Radniční, nový „pokojíček“ či letní a zimní oživení horní části náměstí. V létě hudební a divadelní program, kavárna, sportovní vyžití, v zimě bruslení kolem Mariánského sloupu a adventní vesnička. Kulturní vyžití a cestovní ruch má nově na starosti příspěvková organizace Brána Jihlavy, která převzala také nové promítání na letním kině a provozy Podzemí, Domu Gustava Mahlera či Brány. Do budoucna se bude starat taktéž o nyní rekonstruovaný dům na Masarykově náměstí 21, který prochází vzorovou rekonstrukcí, pečlivě sledovanou památkáři, a z velké části hrazenou z Norských fondů. Velmi podařenou rekonstrukcí prošly taktéž domy U Mincovny 6 a 8. U hradeb/DDM vzniklo nové posezení a plácek na hraní pro děti. Radnice má novou střechu, neplánovaně i nové hodiny a v nich funkční cimbály," dodává lídryně PiFo.

Co je podle Koubové ještě potřeba dotáhnout do konce? Co dosluhující zastupitelstvo nestihlo? „Z připravovaných, ale nedokončených akcí je třeba zmínit připravený zcela nový systém parkování, který čeká na doladění softwaru, a spuštěn by měl být na jaře 2023. Na to čeká i plánovaná kampaň Staň se Jihlavákem, která byla pozastavena jak kvůli covidu, tak kvůli nutnosti lepší přípravy. Kampaň má pomoci získat více občanů s trvalým pobytem, a jedna z bariér byla nemožnost získat trvalé bydliště online, dalším ne příliš user-friendly proces na úřadě. I to byly další argumenty pro přípravu reorganizace prostředí radnice, kdy již projektujeme nové zákaznické centrum tak, aby bylo možné všechny nejběžnější agendy vyřídit v jednom místě. Na dokončení taktéž čeká Portál občana, kde by měl mít každý svůj profil a možnost nahlížet do svých dokumentů – parkování, poplatky, odpady, matrika atp. Největší nedořešenou výzvou je pak samozřejmě HMA, tam nás čekají nelehká rozhodnutí," zamyslela se Koubová s tím, že velkou bolestí je nakládání s bytovým a nebytovým fondem města, kde je třeba zásadně změnit přístup. „Majetek nám zůstává neopravený, tudíž prázdný a nepronajmutelný, utíkají nám peníze. Pro další období, kde budeme počítat každou korunu, je to naprosto nepřijatelný stav," povzdechla si Koubová. 

Volební výsledek, vzkaz čtenářům 

S jakým volebním výsledkem bude spokojená koalice PiFo? „Sestavení programově jednotné koalice, jejíž budeme součástí," svěřila se Koubová a doplnila vzkaz pro čtenáře Jihlavské Drbny: „Jděte k volbám, je z čeho vybírat – k dispozici je 12 stran a hnutí. Naše město stojí na pomyslné hranici rozvoje a stagnace a je na vás, kterým směrem se vydá." 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava (redakčně upraveno)

Štítky volby, komunální, strana, kandidát, lídr, Karolína Koubová, PiFo, Piráti, Fórum, Jihlava, koalice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česká pirátská strana, Drbna.cz, Starostové a nezávislí, radnice, dům, Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Chceme rozvíjet všechny kouty Jihlavy, podporovat spolky a komunitní život, říká lídryně PiFo Karolína Koubová | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.