Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V pondělí se podepíše krajská koaliční smlouva. Jak si strany rozdělily jednotlivé posty?

Za přísných hygienických podmínek bude v pondělí 26. října v jihlavském sídle ODS podepsána krajská koaliční smlouva. Pět stran na Vysočině během posledních dní dohodlo podobu nové krajské rady včetně obsazení a rozdělení gescí. Úspěšné jednání vedli hned po volbách na začátku října především ODS a Starostové pro občany, jejichž koalice skončila ve volbách třetí a získala sedm z 45 mandátů krajských zastupitelů. Dohodla se na koalici s Piráty, lidovci, sociálními demokraty a koalicí Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED).

dnes řekli zástupci koalice ODS a Starostů pro občany Vítězslav Schrek, který bude hejtmanem, a Karel Janoušek, budoucí radní pro majetek.

„Ze hry" vypadlo pouze vítězné hnutí ANO, které po letošních krajských volbách získalo 10 mandátů, spolu s komunisty - ti získali tři mandáty. 

Jaké bude nové složení na kraji? 

V devítičlenné krajské radě budou mít čtyři strany dva zástupce. Jen ČSSD obsadí pouze funkci náměstka pro zdravotnictví. Bude jím Vladimír Novotný, kterým je i nyní. ČSSD k tomu budou mít Sociální demokraté budou mít navíc uvolněného zastupitele Martina Hyského, který se bude věnovat projektu Veřejná doprava Vysočiny, adaptaci na klimatické změny, do níž patří například řešení sucha nebo kůrovcové kalamity.

Všem poraženým chybí základy slušného chování, vzkazuje lídr Kukla z vítězného ANO

Na povolební spolupráci se na Vysočině po krajských volbách dohodlo uskupení ODS a Starostů pro občany s dalšími čtyřmi stranami. Vítěz voleb, hnutí ANO, mezi nimi není. O dohodě na povolební spolupráci informoval lídr uskupení a budoucí hejtman...

Za Piráty usedne v radě budoucí náměstkyně Hana Hajnová, která bude řešit místní rozvoj, a Jan Břížďala, ten se jako radní bude věnovat školství. Lidovci vyslali do rady Miroslava Houška, který bude náměstkem pro ekonomiku, dopravu a silniční hospodářství. Radním pro sociální věci bude Jan Tourek.  Za Starosty pro Vysočinu usedne v krajské radě Lukáš Vlček, bude náměstkem pro zemědělství, cestovní ruch bude v rukách Romana Fabeše. 

Podepisování pouze po dvou 

„Snažili jsme se při kompetenčním rozdělení přihlížet našim schopnostem a zkušenostem, což, si myslím, díky portfoliu lidí a jejich zkušenost šlo docela dobře. Nemuseli jsme být zbytečně adaptabilní, ale šlo to přirozenou cestou," řekl Vítězslav Schrek, který ve volbách vedl koalici ODS a Starostové pro občany. Jako hejtman bude mít na starost krizové řízení a bezpečnost. Další zástupce ODS a Starostů pro občany Karel Janoušek bude radním pro majetek. 

Koaliční smlouvu budou strany podepisovat v jihlavském sídle ODS. Kvůli pandemické situaci se oficiální podoba podpisu změní. „Budeme to podepisovat po dvou, protože tam máme čtyři kanceláře, pak si listy vyměníme," řekl Schrek.

Složení nového krajského zastupitelstva může ještě změnit rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který se nyní zabývá žalobou na výsledky voleb, jež před týdnem podala koalice Pro TOP Vysočinu. Tu od zisku dvou mandátů dělí jeden jediný hlas. 

Koalice Pro TOP Vysočinu podala žalobu na výsledky voleb. Od 2 mandátů ji dělí 1 hlas

Letošní krajské volby, které se konaly 2. a 3. října, se na Vysočině do historie zřejmě zapíšou jednou kuriozitou. Koalici Pro TOP pro Vysočinu, která je tvořená TOP 09, Klubem angažovaných nestraníků, Korunou českou s podporou Třebíč Občanům!,...

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky volby, kraj, smlouva, koalice, gesce, Vysočina, ODS, Starostové a nezávislí, Kraj Vysočina, koaliční smlouva, Česká pirátská strana, SNK Evropští demokraté, Vítězslav Schrek, Karel Janoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí se podepíše krajská koaliční smlouva. Jak si strany rozdělily jednotlivé posty? | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.