Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koalice Pro TOP Vysočinu podala žalobu na výsledky voleb. Od 2 mandátů ji dělí 1 hlas

Letošní krajské volby, které se konaly 2. a 3. října, se na Vysočině do historie zřejmě zapíšou jednou kuriozitou. Koalici Pro TOP pro Vysočinu, která je tvořená TOP 09, Klubem angažovaných nestraníků, Korunou českou s podporou Třebíč Občanům!, od zisku dvou křesel v krajském zastupitelstvu dělil pouze jeden jediný hlas. Uvedená koalice vedená lídrem Zdeňkem Dvořákem již po ukončení sčítání avizovala, že zvažuje podání žaloby pro přezkoumání výsledků voleb do krajského zastupitelstva na Vysočině. K tomu došlo právě dnes po obědě.

Koalice podle sčítání získala 7972 hlasů z celkového počtu 159 447 platných hlasů, tedy 4,99978 %. K překročení pětiprocentní hranice a k zisku dvou mandátů v krajském zastupitelstvu jí stačilo získat o jeden hlas navíc.

Na Pro TOP Vysočinu se obrací voliči, kteří nenašli svoje hlasy. Stížnost k soudu podají po důkladné přípravě

Jeden jediný hlas, přesněji 0,35 hlasu, chybělo v hlasování do krajských voleb uskupení Pro TOP Vysočinu k tomu, aby získalo v krajském zastupitelstvu dva mandáty. Koalice tvořená TOP 09, Klubem angažovaných nestraníků a Korunou českou nyní...

Žaloba byla podána v pátek 16. října prostřednictvím advokátní kanceláře KKL PARTNERS, a to přes datovou schránku u Krajského soudu v Brně. Ten nyní ve dvacetidenní lhůtě rozhodne, zda se hlasy budou skutečně přepočítávat.

V případě úspěchu u krajského soudu by v krajském zastupitelstvu Karolína Koubová (STAN) a Karel Dvořák (KSČM) přišli o svůj mandát. Nahradili by je Zdeněk Dvořák a Blanka Kutinová (oba Pro TOP Vysočinu).

„Jeden jediný chybějící hlas nemá ve volební historii obdoby, proto by k případu mělo být přistupováno velmi zodpovědně a s přihlédnutím i na chyby, které jsou sice poměrně nepravděpodobné, ovšem v konečném důsledku by mohly volební výsledek ovlivnit,“ shrnul šéf krajské TOP 09 Jiří Blažek.

Žaloba koalice Pro TOP Vysočinu stojí na třech hlavních pilířích. „Voliči při kontrole zjistili, že v jejich okrsku chybí preferenční hlas, který svému kandidátovi udělili. Druhým okruhem jsou okrsky s velkým množstvím neplatných hlasů, kde jak v absolutních číslech, tak v procentech neplatných hlasů dochází k významné odchylce od průměru kraje. Třetí oblastí jsou okrsky s nesouladem v počtu vydaných a odevzdaných obálek," uvedl lídr kandidátky Pro TOP Vysočinu Zdeněk Dvořák.

Dodává, že v jednom z okrsků ve Velkém Meziříčí totiž komise sečetla více odevzdaných než vydaných obálek.

Lhůta pro podávání stížností na krajské volby vyprší dnes v 16:00. Brněnský krajský soud ještě před konáním voleb zaevidoval stížnost dvou lidí, kteří se domáhali zápisu do voličského seznamu v Jimramově na Žďársku. Zamítl ji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pro TOP Vysočinu / Facebook

Štítky volby, hlas, výsledek, žaloba, zastupitelstvo, Kraj Vysočina, výsledky voleb, zastupitelstvo kraje, Zdeněk Dvořák, TOP 09, Třebíč, Krajský soud v Brně, Jiří Blažek, Karolína Koubová, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice Pro TOP Vysočinu podala žalobu na výsledky voleb. Od 2 mandátů ji dělí 1 hlas | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.