Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Pro TOP Vysočinu se obrací voliči, kteří nenašli svoje hlasy. Stížnost k soudu podají po důkladné přípravě

Jeden jediný hlas, přesněji 0,35 hlasu, chybělo v hlasování do krajských voleb uskupení Pro TOP Vysočinu k tomu, aby získalo v krajském zastupitelstvu dva mandáty. Koalice tvořená TOP 09, Klubem angažovaných nestraníků a Korunou českou nyní chystá stížnost ke krajskému soudu, v níž bude žádat o přepočítání hlasů.

Tu však podá spíš až během příštího týdne, ačkoliv výsledky voleb byly dnes zveřejněné ve Sbírce zákonů. „Stížnost chceme ve spolupráci s právníky hlavně důkladně připravit," sdělil lídr kandidátky Pro TOP Vysočinu Zdeněk Dvořák. Možnost požadovat revizi hlasování připustil hned po sečtení hlasů v sobotu večer, když bylo zřejmé, že koalici chybí k překonání pětiprocentní hranici vstupu do krajského zastupitelstva jediný hlas. Ve volbách získala 4,999 procenta.

Vítězná ANO na Vysočině nabízí podporu hejtmana z jiné strany. Měla by být ale respektována vůle občanů, říká lídr Kukla

Vítěz krajských voleb na Vysočině, hnutí ANO, nabídlo podporu hejtmana z jiné strany. Podle prohlášení, které dnes novinářům zaslal lídr kandidátky a současný náměstek hejtmana Martin Kukla, je to reakce na snahu obejít v povolebních jednání...

Lídr Dvořák zároveň dodal, že se na jejich uskupení během sobotního večera a pak i neděle obrátili samotní voliči, kteří ve výsledcích voleb v jejich okrsku nezaznamenali udělený preferenční hlas kandidáta Pro TOP Vysočinu. „Nabízí se i otázka, jestli tedy někde neselhal lidský faktor. Protože jeden jediný hlas je pro nás strašně krutý výsledek. Tak jak ve fotbale funguje videorozhodčí, tak ve volbách toto, bohužel, nefunguje. Uvidíme, co se s tím dá dělat," sdělil Drbně krátce po zveřejnění výsledků voleb na Vysočině Zdeněk Dvořák.

Právníci koalici mimo jiné radí oslovit všechny jejich členy volebních komisí, požadavek na přepočet hlasů v jednotlivých okrscích musí být nějak zdůvodněný.

Výsledky voleb bude možné u krajského soudu zpochybnit od středy 7. října. Desetidenní lhůta na to skončí v pátek 16. října.

Letošní krajské volby vyhrálo hnutí ANO 2011, které získalo 29 471 hlasů (18,5%). Na druhém místě skončili Piráti s 21 056 hlasy (13,2%), ty pak těsně následovala ODS a Starostové pro občany 21 038 (13,19%). Krajské zastupitele z těchto uskupení doplní ještě zástupci KDU - ČSL, ČSSD, Starostové pro Vysočinu a KSČM.  

Autoři | Foto Pro TOP Vysočinu / Facebook

Štítky kraj, volby, soud, Pro TOP Vysočinu, Vysočina, Kraj Vysočina, výsledky voleb, TOP 09, Zdeněk Dvořák, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, ČSSD, ODS, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

Hledat na WC,některý volič TOP 0,5 si s tím papírem vytřel prdel,možná tam bude těch topáckých hlasů víc.

Středa, 7. října 2020, 15:31Odpovědět

Na Pro TOP Vysočinu se obrací voliči, kteří nenašli svoje hlasy. Stížnost k soudu podají po důkladné přípravě | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.