Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Mistrovství světa v biatlonu pořadatelé zvládli a fanoušci byli skvělí. Jaký byl šampionát?

V neděli 18. února skončilo v Novém Městě na Moravě Mistrovství světa v biatlonu. Pro Vysočinu největší sportovní událost desetiletí, pro domácí i zahraniční fanoušky obrovský zážitek. Jaký byl šampionát, který trval jedenáct dní?

Organizace na jedničku

Pořadatelé nebyli vůbec v lehké situaci. Při teplotách vysoko nad nulou, často ještě doprovázených deštěm, mizel sníh před očima. Zásoby byly dostatečné, ale připravovat trať stálo obrovské úsilí.

Do Vysočina Arény mířily stovky tisíc diváků, několikrát se podařilo vyprodat kapacitu areálu, která je šestadvacet tisíc lidí. Na teplé počasí bylo potřeba reagovat i v otázce parkování, ale v tomto ohledu policisté vše zvládli. Pomohlo, že fanoušci uposlechli apelu policie a často nechávali auta ve Žďáru nad Sázavou, odkud pokračovali svozovým autobusem.

Víkendové závody v biatlonu jsou vyprodané. Policisté radí využívat autobusy, zejména ze Žďáru

Skutečné obavy z příjezdu fanoušků na víkendové závody v biatlonu přiznávají krajští policisté. Do Nového Města na Moravě bude na mistrovství světa mířit extrémní počet vozidel. Nejlepší bude zaparkovat ve Žďáru nad Sázavou.

Fanoušci vytvořili skvělou atmosféru

Atmosféru a hlasitou podporu tribun si pochvalovali nejen domácí, ale i zahraniční biatlonisté. Pro domácí závodníky bylo často těžké před střelnicí zvolnit a vydýchat se, když přes hlaité fandění neslyšeli vlastní dech. Na závěr ale divákům ještě z trati nezapomněli poděkovat.

Převahu měli samozřejmě Češi, nicméně podle vlajek byli mezi diváky i návštěvníci z Německa, Francie, Norska, Švédska i dalších zemí. Sportovní svátek si užívali všichni.¨

Fanoušci biatlonu jezdí do Vysočina Areny s dronem. Platí zde bezletová zóna, je třeba povolení, říká policie

Policisté i nadále dbají na bezpečnost na MS v biatlonu, které se koná v Novém Městě na Moravě. Úterní počasí se vydařilo, a tak se řada fanoušků rozhodla, že si závody ve Vysočina Areně natočí dronem.

Výkony domácích biatlonistů

Domácí šampionát nezačal pro české barvy vůbec dobře, když Michala Krčmáře jeho trápení na střelnici poslalo až na chvost celého závodního pole. Snahou svou i svých kolegů se štafeta dostala na čtrnácté místo v cíli.

V dalších dnech pak Markéta Davidová zajela deváté místo ve stíhačce, Tomáš Mikyska desáté místo ve vytrvalostním závodě. Skvělé bylo i dvanácté místo, které získala Jessica Jislová ve vytrvalostním závodě.

„Maličko jsme se na šampionátu trápili s lyžemi, což nám také bralo síly,“ vysvětlila po sobotní štafetě unavená Jessica Jislová. „Je velký rozdíl, když tu někdo absolvuje všechny závody na perfektních lyžích jako třeba Francouzi, a když se někdo v některých závodech trápí. Při posledních závodech se ten výdaj sil projeví,“ dodala.

Velkým zážitkem pro zaplněnou Vysočina arénu pak byl předposlední den šampionátu. Nejdříve jela ženská štafeta, kterou Tereza Voborníková bezchybnou střelbou udržela mezi nejlepšími. Lucie Charvátová pak jela na druhém místě, nepřesná střelba jí sice z nejvyšších pozic odsunula, ale rychlým během leccos zachránila. Markéta Davidová pak štafetu držela na hranici první pětky a Jessica Jislová zrovna neměla den, finišovala na sedmém místě.

Ještě lépe pak vstoupili do závodu muži. Tomáš Mikyska byl na střelnici přesný, na trati rychlý, a když se favorité při střelbě trápili, dostal se i do vedení. Štafetu předával na druhém místě. I Michal Krčmář měl dobrou mušku a užil si závod na první pozici. Mladí Jonáš Mareček a Vítězslav Hornig pak některým soupeřům nedokázali vzdorovat, ale další sedmé místo bylo skvělým výsledkem.

Dominance Francie a Norska

Mezi ženami byly dominantní závodnice z Francie. Kromě vytrvalostního závodu vyhrály všechny další klání a to včetně tří štafet. Podobně suverénní bylo mezi muži Norsko, které však ve štafetě až při poslední střelbě přišlo o obrovský náskok a také o zlato. Sečteno a podtrženo, Francie má třináct medailí, Norsko dvanáct a hvězdami šampionátu jsou Julie Simonová a Johannes Thingnes Bö.

Francouzi vyhráli na MS smíšenou štafetu dvojic. Čeští biatlonisté byli desátí

Smíšenou štafetu dvojic na biatlonovém mistrovství světa podruhé v historii vyhrála Francie. V Novém Městě na Moravě zvítězili Quentin Fillon Maillet a Lou Jeanmonnotová. Stříbro před 17.610 fanoušky ve Vysočina Aréně vybojovala Itálie, bronzové...

Kontroverzní barvy oblečení

Zatímco si fanoušci užívali sportovní svátek, část veřejnosti v internetových diskuzích řešila, proč jdou děti při medailových ceremoniálech oblečené v bundách, které kombinují modrou a žlutou barvu. Co na tom, že oficiálně je barva bundy modrozelená a barvy jsou opačně než na ukrajinské vlajce, některým to prostě nedalo.

A pak se na facebooku ozval poslanec za Vysočinu a člen bezpečnostního výboru parlamentu, Radek Koten z SPD. „‘Český biatlon‘ Nové Město na Moravě 11. 2. 2024. Do kterého pozadí by organizátoři nejraději zalezli poznáte podle barev. Tak se ptám, je Nové Město ještě na Moravě, nebo už na Ukrajině?“ zeptal se. Po vlně kritiky však svůj příspěvek smazal.

Vysvětlení přitom bylo prosté – barvy na bundách jsou spojeny s Mezinárodní biatlonovou unií, jejíž logo tvoří stylizovaná postava biatlonisty v modré zeměkouli obehnané žlutým prstencem. Žlutá a modrá barva se objevuje také v podkladu oficiálních webových stránek unie a na většině jejích propagačních a informačních materiálů.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Štítky biatlon, Vysočina aréna, afmosféra, diváci, fanoušci, Francie, Norsko, Kraj Vysočina, kontroverze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistrovství světa v biatlonu pořadatelé zvládli a fanoušci byli skvělí. Jaký byl šampionát? | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.