Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Pochod, vlajky a dýmovnice. I. A třída nabídla lepší atmosféru než ligový fotbal

Na mnoha stadionech v Česku by si takovou atmosféru přáli zažít. Fanoušci FK Třebětice z Jindřichohradecka o víkendu předvedli působivý výkon, když vyrazili na derby do nedalekých Dačic. Před zápasem prošli městem, poté pomohli vyprodat stadion a pak s vlajkami a dýmovnicemi hnali svůj tým za výhrou. I díky tomu se malá obec drží na prvním místě jihočeské I. A třídy.

Třebětice jsou malá obec na hranici Jihočeského kraje a Vysočiny. Podle oficiálních statistik tam žije zhruba 300 obyvatel, podle toho ale nevypadá podpora, kterou má místní fotbalový klub. Ten o víkendu vyzval v derby zhruba deset kilometrů vzdálené Dačice.

Pro hostující fanoušky šlo o velké utkání. Proti rivalovi si Motáci, jak se týmu přezdívá, mohli upevnit první místo v I. A třídě, kam se klub probojoval poprvé v historii. 

Také o víkendu se ukázalo, co fotbal pro místní znamená. Třebětičtí si před zápasem naplánovali pochod městem, kterého se zúčastnilo téměř 180 fanoušků. Akci spoluorganizoval Martin Štastný. Ten za Třebětice hrál a nyní v klubu pracuje jako trenér mládeže. Sám přitom paradoxně pochází z Dačic. „Jakmile ale v Třeběticích přičuchnete k fotbalu, vtáhne vás to,“ směje se.

Pochod podle něj překonal veškerá očekávání. „Podílelo se na tom několik lidí a předčilo to naše očekávání. Prošli jsme centrem města a bylo zajímavé sledovat, jak na nás místní zírají. Měli jsme vlajky, transparenty a vuvuzely. Všechno se obešlo bez komplikací, za což jsme rádi. Vstup na stadion byl neuvěřitelný, kluci se zrovna rozcvičovali, tak nás přišli pozdravit,“ popsal pro Drbnu Šťastný, podle kterého prošlo městem přes 170 fanoušků Třebětic. 

Ještě lepší pak byla atmosféra přímo na stadionu v Dačicích. Na ní už se podílely oba tábory. Hlavní tribuna s kapacitou zhruba 630 míst byla beznadějně vyprodaná. Fanoušků ale bylo na stadionu mnohem více, podle organizátorů utkání sledovalo možná až tisíc lidí.

„Moc rádi bychom Vám řekli a pochlubili se, kolik nás tam bylo dohromady, bohužel přesné číslo neznáme i vzhledem k faktu, že u žen a dětí bylo vstupné nakonec dobrovolné. Obrázek o finálním čísle si tak musíte udělat sami. My pouze víme, že kapacita tribuny činí cca 630 míst a ta praskala ve švech zároveň mnoho z vás bylo i mimo po zbytku areálu. Jestli nás tam bylo 800 nebo 1 000 není asi úplně podstatné. Je totiž nadmíru jasné, že to byla atmosféra a zážitek, který novodobá generace dačického fotbalu nepamatuje,“ vzkázal přes svůj facebookový účet domácí klub. 

Skvělá atmosféra hnala oba kluby. Z výhry se nakonec radovali hosté. Domácí od 9. minuty vedli, když se prosadil Robin Štolba. Ve 33. minutě ale vyrovnal Martin Kelbler a ve 39. minutě zaznamenal vítěznou trefu Vojtěch Švarc. Víc branek už v utkání nepadlo. 

Fanoušci Třebětic si tak po utkání mohli užít velkolepou oslavu. Kotel s vlajkami a dýmovnicemi by Motákům mohly závidět i některé prvoligové či druholigové kluby. 

K dobré atmosféře přispěli také fanoušci Dačic. Foto: Fotbal Dačice

„V Třeběticích žije asi 300 obyvatel, ale fotbal tady má takový věhlas, že k nám jezdí i lidé z okolních obcí. Slyšel jsem, že se na zápas přijeli podívat i hráči z jiných týmů, protože věděli, jakou umíme udělat atmosféru. Můžeme říct, že to překonalo hranice Třebětic,“ těší Šťastného. 

Fotbal je v malé obci u hranic s Rakouskem sportem číslo jedna. „Je tu rodinná atmosféra, lidé okolo klubu do toho dávají srdce, v posledních letech se navíc hodně posunul marketing okolo klubu, do toho se investuje do zázemí, kde se pořádají i jiné akce,“ vysvětluje spolupořadatel pochodu. 

Fotbalový klub prožívá povedenou sezonu. V I. A třídě je poprvé v historii a nyní má po 17 zápasech pětibodový náskok na prvním místě. V týmu už se tak mluví po Krajském přeboru. Tým by se tam dostal s kádrem, který tvoří převážně místní hráči. Před současnou sezonou se povedlo přivést Romana Nehybu z divizní Staré Říše. Ten si před několika lety zahrál také třetí nejvyšší soutěž za Vyškov. Tým má na starosti zkušený trenér Marek Černoch, který vedl kdysi divizní Jindřichův Hradec. 

A proč se týmu přezdívá Motáci? Moták pochop je dravec, který se vyskytuje v okolí Třebětic. Kromě loga místního týmu je pták také ve znaku obce. Klub ho využívá jako součást marketingu. Kromě toho, že zdobí šály či jiné propagační předměty, s plyšovou napodobeninou dělají hráči pozápasové rozhovory

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FK Třebětice

Štítky fotbal, zápas, derby, pochod, fanoušci, Třebětice, Dačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pochod, vlajky a dýmovnice. I. A třída nabídla lepší atmosféru než ligový fotbal | Fotbal | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.