Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nejrychlejší požární útok v ČR umí hasiči z Vysočiny! Jsme rádi, že se tréninky zúročily, říká tým s rekordním časem

Pardubice během uplynulého víkendu hostily Mistrovství ČR v požárním sportu, a to jak dobrovolných, tak profesionálních hasičů. Svá želízka v ohni měl také Kraj Vysočina. Hasiči z našeho kraje mají na svém kontě velký úspěch - nakonec skončili na třetím místě a v královské disciplíně - požárním útoku - dokonce vytvořili se svým časem 23,16 sekund národní rekord.

O cenné kovy se v Pardubicích utkalo celkem 15 družstev profesionálních hasičů, 17 družstev dobrovolných hasičů a 17 družstev žen. Mistrovství se konalo pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, primátora statutárního města Pardubice Martina Charváta a náměstka primátora statutárního města Pardubice Jakuba Rychteckého.

„Pandemie nám dosud nedovolila se potkávat a pořádat takové soutěže. Po tři dny nyní naplno žily Pardubice hasičským sportem. Počasí nám přálo, byla tu opravdu báječná a přátelská atmosféra, předvedeny byly skvělé sportovní výkony," shrnul Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje na svém facebookovém profilu. 

Výsledky MČR v požárním sportu

HZS - 1. místo HZS Moravskoslezského kraje, 2. místo HZS Plzeňského kraje, 3. místo HZS Kraje Vysočina
SDH  - 1. místo SDH Zbožnov (Pardubický kraj), 2. místo SDH Lhenice (Ústecký kraj), 3. místo SDH Mistřín (Jihomoravský kraj)
Ženy - 1. místo SDH Bystřice nad Úhlavou (Plzeňský kraj), 2. místo SDH Dolní Měcholupy (Praha), 3. místo SDH Letohrad - Kunčice (Pardubický kraj)

Neděle, tedy poslední den mistrovství, patřila královské disciplíně - požárnímu útoku. V ní padl národní rekord, o který se výsledným časem 23,16 sekund zasloužili hasiči z Kraje Vysočina. Ti tímto překonali svůj vlastní rekord z roku 2021, kdy na Velké ceně ČR v požárním útoku družstev HZS ČR v Chotíkově zaběhli útok v čase 23,40 s. Celkově profesionální hasiči z Vysočiny skončili na třetím místě, ti dobrovolní na 9. místě (hasiči muži z SDH Brancouze) a ženy z Markvartic na 7. místě. 

Mistrem HZS ČR v požárním sportu je HZS Moravskoslezského kraje. Mezi dobrovolnými hasiči byli nejlepší členové SDH Zbožnov v Pardubickém kraji a mezi ženami bylo vítězné družstvo z SDH Bystřice nad Úhlavou v Plzeňském kraji. 

„Jsme naprosto nadšeni." 

Redakce Jihlavské Drbny se dnes dopoledne obrátila na družstvo hasičů z Vysočiny, kteří mají na svém kontě již zmíněný národní rekord v požárním útoku. Tým soutěžil ve složení Vilém Ryšavý (trenér), Lukáš Hons (vedoucí a závodník) a další závodníci Marek Peštál, Martin Caha, Radek Nechvátal, Michal Špaček, Pavel Hnízdil, Stanislav Hladík, Jakub Kasal, Ladislav Janko, Dominik Ševčík. „Tahle sestava vybojovala celkové 3. místo. Požární útok, ve kterém jsme dali národní rekord a zvítězili v této disciplíně, jsme běželi ve složení: koš - Marek Peštál, savice - Martin Caha, stroj- Radek Nechvátal, béčka - Michal Špaček, rozdělovač - Pavel Hnízdil, levý proud - Stanislav Hladík, pravý proud- Lukáš Hons. Jsme naprosto nadšeni, že se nám podařilo zaběhnout takový čas a zrovna na mistrovství republiky, musím říct, že jsme opravdu poctivě chodili trénovat a zkoušeli, vychytávali různé věci a možnosti, jak a kde co zlepšit. A jsme moc rádi, že se to všechno zúročilo," popsal redakci Drbny dojmy za celé družstvo Radek Nechvátal. 

Dodal, že celkové třetí místo je pro tým krásná třešnička na dortu a zároveň je to pro ně motivace do dalších let. „Hlavně bychom chtěli poděkovat našim rodinám, kolegům v práci, nadřízeným, že se nám snaží vyhovět a pomáhat," vzkazuje Nechvátal. 

Co se týče dalších plánů, tak tým z Vysočiny čekají ještě dva závody Velké ceny v požárním útoku. Jak dodal Nechvátal, pak přijde zasloužený odpočinek a následně zimní příprava. 

Hlavně individuální tréninky 

Soutěžní tým z Vysočiny, jehož členové jsou převážně z Třebíčska, se jednou až dvakrát měsíčně sejdou na společném tréninku, jinak je to hlavně o individuákních trénincích. „Trénujeme hlavně v Třebíči, kde máme postavenou novou věž a dráhu s tartanem, na utoky využíváme hasičský areál v Petrovicích a štafety na atletickém stadionu v Třebíči," dodal za tým z Vysočiny Radek Nechvátal. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Pardubického kraje, HSZ Kraje Vysočina Požární sport

Štítky hasiči, soutěž, MČR, útok, rekord, závod, Kraj Vysočina, Česko, Pardubice, trénink, požární sport, Pardubický kraj, Hasičský záchranný sbor, Plzeňský kraj, Michal Josef Špaček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejrychlejší požární útok v ČR umí hasiči z Vysočiny! Jsme rádi, že se tréninky zúročily, říká tým s rekordním časem | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.