Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Od Štoků k D1 jde skupina mužů, jeden z nich má na hlavě turban, znělo v oznámení na tísňové lince

, aktualizováno 4. července 2022, 14:27

V posledních dnech se na Vysočině „roztrhl pytel“ s migranty. Policisté v kraji ve středu 29. června a ve čtvrtek 30. června zadrželi další běžence, a to na základě oznámení na tísňové lince.

Policisté na Vysočině letos odhalili už 65 migrantů, kteří vstoupili na území České republiky bez platného cestovního dokladu a bez platného oprávnění k pobytu na našem území. Nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Sýrie, Maroka, Indie a Pákistánu.

K prvnímu zadržení došlo ve středu 29. června krátce po 23. hodině na 110. kilometru ve směru na Brno. Podle oznámení na operačním středisku se na dálnici mělo pohybovat šest lidí bez reflexních prvků.

Policie na Vysočině zadržela další migranty. Šlo o devět Turků, jeden z nich měl zřejmě padělanou občanku

Dálniční policisté z Velkého Beranova zadrželi v úterý 28. června krátce po poledni devět migrantů z Turecka. Cestovali ve vozidle Mercedes Vito Tourer a vypadá to, že jeden z migrantů měl padělaný občanský průkaz.

„Na místo byla vyslána policejní hlídka z dálničního oddělení Velký Beranov. Na místě kontroly policisté žádný pohyb osob nezaznamenali, a proto hlídka pokračovala v kontrole na dálniční odpočívku na 111. km směr Praha, kde spatřila jednu podezřelou osobu. Jednalo se o cizince, který uvedl, že nemá žádný doklad totožnosti a cestuje z Pákistánu do Itálie. Vzhledem k tomu, že cizinec nebyl oprávněn k pobytu na území České republiky a vstoupil a pobývá na území České republiky bez platného cestovního dokladu a bez platného oprávnění k pobytu, policisté muže zajistili a eskortovali ho do policejní cely k provedení dalších identifikačních a procesních úkonů,“ uvedla ve zprávě pro novináře Dana Čírtková, mluvčí policistů. 

Důkladným šetřením v příslušných databázích schengenského informačního systému policisté zjistili, že se čtyřiadvacetiletým  mužem z Pákistánu je vedeno azylové řízení v Řecku, a tato země je tedy zemí příslušnou k posouzení jeho žádosti o mezinárodní ochranu. „Policisté z odboru cizinecké policie cizinci vydali rozhodnutí o povinnosti opustit území s platností na třicet dnů, rozhodnutí o nákladech řízení a další potřebné dokumenty a vydali výjezdní příkaz. Poté muže propustili na svobodu,“ dodala Čírtková.

VIDEO: V kamionu s nábytkem jelo pět migrantů. Rozřezali plachtu ve stropě, otvory pak přelepili

Na tísňovou linku 158 se ve středu 22. června chvíli po půlnoci obrátila obsluha čerpací stanice z 96. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu. Šlo o řidiče kamionu ze zahraničí, který v návěsu převážel pět migrantů. Ti se vezli na...

Případ má ale pokračování. Druhý den, deset minut po sedmé hodině ranní, policisté na lince 158 přijali oznámení od občana, že od obce Štoky ve směru k dálnici D1 jdou po silnici čtyři tmavší muži, z nichž jeden má na hlavě turban. „Na místo byly vyslány nejbližší policejní hlídky, kteří muže objevily na začátku obce Antonínův Důl. Prvotním šetřením policisté zjistili, že se jedná o cizince, kteří u sebe nemají žádné doklady. Muži uvedli, že pocházejí z Indie a chtějí se dostat do země Schengenského prostoru. Všechny muže policisté zajistili a umístili do policejní cely za účelem provedení dalších nezbytných identifikačních a procesních úkonů. Šetřením policisté zjistili, že se jedná o čtyři muže ve věku od dvaadvaceti do pětatřiceti let, kteří jsou státními příslušníky Indie,“ popsala Čírtková s tím, že policisté se všemi migranty zahájili správní řízení ve věci jejich správního vyhoštění z území České republiky. Policisté poté čtyři cizince umístili do zařízení pro zajištěné cizince.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky migranti, zadržení, dálnice, D1, Štoky, policie, Kraj Vysočina, Dálnice D1, Česko, Indie, Pákistán, Sýrie, Maroko, Brno, Cizinecká policie, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od Štoků k D1 jde skupina mužů, jeden z nich má na hlavě turban, znělo v oznámení na tísňové lince | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.