Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: V kamionu s nábytkem jelo pět migrantů. Rozřezali plachtu ve stropě, otvory pak přelepili

Na tísňovou linku 158 se ve středu 22. června chvíli po půlnoci obrátila obsluha čerpací stanice z 96. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu. Šlo o řidiče kamionu ze zahraničí, který v návěsu převážel pět migrantů. Ti se vezli na převáženém nábytku.

„Z oznámení vyplývalo, že na čerpací stanici přišel zahraniční řidič kamionu, který zde zastavil na odpočívce z důvodů čerpání bezpečnostní přestávky, a když kamion zastavil, tak slyšel zevnitř návěsu podezřelé bouchání. Měl tedy důvodnou obavu, že se uvnitř mohou nacházet nějací lidé,“ popsala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Na místo okamžitě vyjela nejbližší policejní hlídka z dálničního oddělení Velký Beranov, tu doplnily hlídky cizinecké policie. Policisté vozidlo i návěs zkontrolovali a zjistili, že je návěs řádně zaplombovaný, proto o celé situaci vyrozuměli pracovníky Generálního ředitelství cel, kteří na místo vyslali svoji hlídku, aby bylo možné oznámení prověřit.

„Celníci návěs otevřeli a prvotním šetřením zjistili, že je téměř až ke stropu naložený nábytkem. Na tomto nábytku se ukrývalo pět osob, které nebyly schopny předložit žádné osobní doklady. Existovalo tedy důvodné podezření, že se zřejmě jedná o migranty, kteří vstoupili na území České republiky neoprávněně. Celníci policistům sdělili, že pečeť na plombě u návěsu nebyla porušena a že se muži dostali dovnitř zřejmě po předchozím rozřezání plachty ve stropní části návěsu a tyto otvory následně přelepili,“ dodává Čírtková.

Přelepené otvory na rozřezané plachtě 

Odkud muži byli? 

Pětice migrantů byla zadržena a skončila v policejní cele, kde byly provedeny příslušné úkony. Šlo hlavně o to, zjistit totožnost běženců. „Prověřením v příslušných databázích policie zjistilia že se jedná o tři státní příslušníky Indie, jednoho státního příslušníka Pákistánu a jednoho státního příslušníka státu Srí Lanka,“ popsala policejní mluvčí.

Muži byli ve věku od dvaceti do sedmačtyřiceti let. Všichni údajně nastoupili do návěsu kamionu na území Rumunska a chtěli se v úkrytu kamionu dostat do Francie nebo Itálie. Všichni zajištění cizinci byli bez cestovních dokladů a neměli platné povolení k pobytu na území České republiky.

„Všichni cizinci byli postupně vyslechnuti za účasti tlumočníka a bylo s nimi zahájeno správní řízení ve věci jejich vyhoštění z území České republiky. Cizinci byli převezeni do zařízení pro zajištěné cizince v Balkové,“ řekla dále Dana Čírtková.

Vysvětlení od řidiče 

Celou situaci musel vysvětlit i samotný sedmapadesátiletý řidič kamionu, který pocházel z Gruzie. „Tento muž je důvodně podezřelý z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, proto ve věci zahájili úkony trestního řízení,“ dodává Čírtková závěrem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky dálnice, D1, migrant, běženec, Rumunsko, nábytek, Vysočina, Praha, Dálnice D1, Česko, Cizinecká policie, Velký Beranov, Itálie, Francie, Indie, Pákistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V kamionu s nábytkem jelo pět migrantů. Rozřezali plachtu ve stropě, otvory pak přelepili | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.