Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Vědci zjistili, že po covidu pomáhá inhalace vodíku. Kondici zlepší až o desetinu

Při rekonvalescenci pacientů, kteří prodělali covid, pomáhá inhalace molekulárního vodíku. Ukázala to studie vědců z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, do které se zapojilo osm desítek dobrovolníků. Výsledky výzkumu, prvního svého druhu na světě, zveřejnil prestižní časopis International Journal of Environmental Research and Public Health.

Vodík má antioxidační, protizánětlivé a únavu snižující vlastnosti.

"Výsledky studie potvrdily naši hypotézu, že molekulární vodík může pomáhat i lidem, kteří trpí například akutním respiračním onemocněním. Nejde tedy jen o sportovce, u nichž je pozitivní vliv užívání molekulárního vodíku na výkon a snížení únavy již prokázán," uvedl hlavní autor studie Michal Botek, který se s kolegy v laboratoři zátěžové fyziologie účinky vodíku zabývá již delší dobu.

Do výzkumu, který trval celý minulý rok, se zapojilo bezmála osm desítek lidí, kteří prodělali infekci koronaviru s lehkým nebo středně těžkým průběhem. Účastníci absolvovali vstupní test a pak dva týdny každý den po dobu 120 minut inhalovali vodík prostřednictvím zařízení, které jej pomocí elektrolýzy generuje z purifikované vody. Poté následoval opakovaný test.

"Účastníci byli náhodně rozděleni na vodíkovou a placebo skupinu. Skupina, která po dva týdny inhalovala vodík, se v opakovaném šestiminutovém chodeckém testu zlepšila průměrně o 64 metrů, tedy o zhruba 10 procent, zatímco u placebo skupiny došlo pouze k minimálnímu zlepšení v průměru o devět metrů,“ přiblížil výsledky Botek.

Jde o malý vědecký zázrak, tvrdí autoři studie

Podle autora studie dávají výsledky naději, že vodík lze v post-akutní fázi covidu využít jako jednu z možností časově velmi efektivní terapie, byť zůstává otázka, zda pozitivní efekt není jen krátkodobý.

Celou studii, která se jako vůbec první na světě zaměřila na možné pozitivní efekty vodíku po prodělaném covidu, vědci označují za malý vědecký zázrak. "Snažili jsme se z mála dostat maximum a o to více nás těší pozitivní reakce kolegů akademiků, lékařů a dalších odborníků,“ dodal Botek.

Na výzkumu se kromě katedry přírodních věd v kinantropologii podílel i Andrew McKune z Research Institute for Sport and Exercise na australské University of Canberra, Petr Konečný, přednosta Ústavu klinické rehabilitace Fakulty zdravotnických věd UP a primář Centra léčebné rehabilitace Nemocnice AGEL Prostějov a sportovní lékař Dalibor Pastucha.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Michala Botka

Štítky covid, léčba, rekonvalescence, inhalace, vodík, koronavirus, výzkum, studie, COVID-19, Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého, Petr Konečný, University of Canberra, Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého, Ag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci zjistili, že po covidu pomáhá inhalace vodíku. Kondici zlepší až o desetinu | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.