Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Počet nakažených covidem v kraji se v posledním týdnu víc než ztrojnásobil. Dva lidé jsou na plicní ventilaci

Počet lidí nakažených covidem-19 se na Vysočině v posledním týdnu víc než ztrojnásobil, v republikovém porovnání se kraj přesto pořád řadí mezi méně zasažené epidemií. Podle údajů ministerstva zdravotnictví potvrdily testy v posledních sedmi dnech covid-19 u 582 lidí, zatímco o týden dřív bylo zjištěno 166 případů. Jeden nakažený na Vysočině v posledním týdnu zemřel.

V nemocnicích kraje leží 19 nakažených lidí na standardních lůžkách, dva potřebují umělou plicní ventilaci. „V téhle chvíli nemáme žádného (nakaženého) na jednotce intenzivní péče," řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Odborná skupina, která se zabývá aktuálním vývojem epidemie v kraji, se teď schází jednou za dva týdny.

Novotný uvedl, že situace je zatím podstatně lepší než před rokem, kdy bylo ve stejné době hospitalizovaných 300 nakažených lidí, 30 pacientů tehdy potřebovalo intenzivní péči. Nakažených zdravotníků v krajských nemocnicích bylo loni koncem října podle náměstka také téměř 300 a dalších 65 bylo v karanténě. Teď je v nemocnicích devět nakažených pracovníků a v karanténě jsou tři.

Nejvíc se podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hany Pavlasové nákaza šíří mezi školními dětmi a mládeží. „Největší nárůst máme ve věkové kategorii šest až 11 let," uvedla Hana Pavlasová. Celé školy kvůli epidemii zavřené nejsou.

V pondělí a v úterý doma. ZŠ v Jihlavě budou mít kvůli covidu delší prázdniny

Jihlavský odbor školství doporučil ředitelům městem zřizovaných škol prodloužit příští týden podzimní prázdniny o dva dny. V Jihlavě se totiž zhoršuje epidemiologická situace ve školách a delší prázdniny by mohly přispět ke zpomalení šíření nemoci.

Nejvíc nakažených, 164, přibylo v posledním týdnu na Pelhřimovsku. Přes stovku se počty nově zjištěných případů dostaly i na Jihlavsku a Žďársku. Nejpomaleji se nový koronavirus šířil na Havlíčkobrodsku, kde bylo nakažení potvrzené u 54 lidí.

Na Vysočině potvrdily testy v posledních sedmi dnech 114 případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nejvíc nakažených přibylo při stejném porovnání v Moravskoslezském kraji, kde jich bylo 248. Následoval Jihočeský kraj s 219 případy. Nižší počty nakažených než na Vysočině měly v tomto porovnání čtyři kraje. Nejnižší přírůstek měl v minulých sedmi dnech Královéhradecký kraj, kde byl covid-19 potvrzen u 55 lidí na 100 tisíc obyvatel.

Od začátku epidemie se podle ministerstva zdravotnictví covid-19 potvrdil u 81 944 lidí z Vysočiny, což přibližně představuje 16 procent obyvatel. Zemřelo 1383 nakažených. Očkovacích dávek bylo podáno přes 554 800. Třetí posilující dávku vakcíny v tomto kraji zatím dostalo 1615 lidí.

Zájemci se už několik dní mohou nechat naočkovat třetí vakcínou proti onemocnění covid-19, která je takzvaně posilující. Toto očkování je nyní možné absolvovat už po uplynutí šesti měsíců od dokončeného předchozího očkování. Aplikaci třetí dávky...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky covid, koronavirus, Vysočina, COVID-19, Kraj Vysočina, epidemie, Vladimír Novotný, ČSSD, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených covidem v kraji se v posledním týdnu víc než ztrojnásobil. Dva lidé jsou na plicní ventilaci | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.