Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vedení Jihlavy se snaží o změnu testů ve školách. Chceme testování ze slin, říká primátorka Koubová

Karolína Koubová, primátorka Jihlavy, se svými kolegy řeší se Svazem měst a obcí ČR (SMOČR) možnost změnit způsob testování na covid -19 v mateřských a základních školách. Město jako zřizovatel základních a mateřských škol má jen velmi omezené možnosti zasahovat do metodiky ministerstva a vládních nařízení. Nyní se ale snaží co nejrychleji změnit způsob testování alespoň prostřednictvím tlaku na vládu a ministerstvo zdravotnictví.

„Chceme prosadit, a už o tom jednáme se SMOČR, aby centrální orgány umožnily testovat žáky PCR testy ze slin a proplácet je prostřednictvím pojišťoven,“ shodla se primátorka Karolína Koubová s radním pro oblast školství Danielem Škarkou.

Primátorka už v úterý jednala s představiteli SMOČR o společném prosazování neinvazivních testů, které nebudou pro děti tak stresující a pro stát tak finančně náročné. „Chtěli jsme nakoupit sami PCR testy, ale město si bohužel nemůže dovolit z vlastního rozpočtu uvolnit 600 až 800 tisíc korun týdně na testy pro žáky MŠ a ZŠ,“ vysvětlila primátorka s tím, že nyní pojišťovny nepochopitelně proplácejí dvakrát týdně nepříliš průkazné antigenní testy, místo aby jednou týdně vynaložily podobné peníze na kvalitní PCR testy, které jsou průkazné a spolehlivé a hlavně, které nestresují děti nepříjemným výtěrem z nosu.

„Nejsme proti testům, ale chceme tlačit na vládu a ministerstva, aby nakoupili a propláceli kvalitnější a pro děti přívětivější testy,“ doplnil radní pro školství Daniel Škarka.

„Dávám ruku do ohně za ředitele a ředitelky našich škol, za učitele, kteří se i v této nervózní době snaží dětem usnadnit návrat do škol. Postupují podle nařízení vlády a směrnic Ministerstva školství a tělovýchovy, nemají možnost řešit situaci jinak než podle striktních pravidel, ale zároveň se snaží to dělat pro děti co nejkomfortnější," doplnila Karolína Koubová.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky testování, žáci, , , testy, Jihlava, Koubová, Karolína Koubová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Svaz měst a obcí České republiky, PCR Test, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Jihlavy se snaží o změnu testů ve školách. Chceme testování ze slin, říká primátorka Koubová | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.