Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Budou obnoveny školní autobusy, počet nově nakažených významně poklesl

Ve čtvrtek 8. dubna opět zasedal Krizový štáb Kraje Vysočina, jenž se i tentokrát zabýval aktuální epidemiologickou situací v našem kraji. Přečtěte si nejdůležitější závěry z jednání.

Informace od krajské hygienické stanice

Za poslední týden je incidence (počet nově nemocných za konkretní časový úsek) o 28 % nižší než předchozí týden. Je to poměrně významný pokles, nyní je tedy 362 případů na 100 tisíc obyvatel.

Situace v nemocnicích

Během víkendu se po skutečně dlouhé době dostala čísla obsazenosti covid lůžek intenzivní péče (JIP a lůžka s umělou plicní ventilací) pěti krajských nemocnic pod 70, aktuálně nemocnice hlásí 59 obsazených lůžek intenzivní péče, počet pacientů na standardních covid lůžkách se dostal pod 300. Situace však není ve všech nemocnicích stejně příznivá. například Nemocnice Nové Město na Moravě a Nemocnice Havlíčkův Brod stále vykazují téměř 100% obsazenost covid intenzivních lůžek, situace je zde stále vážná.

Autobusová doprava

V rámci veřejné dopravy Vysočiny od 12. dubna pojedou autobusy v pracovní dny dle školního provozu, víkendy zatím zůstávají s omezením, drážní doprava se z provozních důvodu vrátí ke školnímu provozu od 26. dubna.

Děti zpět do škol

Na území celého Kraje Vysočina se od 12. dubna vrací do mateřských škol předškoláci, 1. stupeň ZŠ se vrátí v rotační formě po týdnu po celých třídách. Kompletně prezenční výuka se rozjede u malotřídních a speciálních škol.

S účinností od 12. dubna bude ukončena činnost takzvaných určených škol. Bude však umožněna osobní přítomnost předškolních dětí ve své kmenové školce a žáků 1. stupně základní školy ve své kmenové škole (ve školní družině nebo klubu). Toto se opět týká dětí rodičů vykonávajících povolání nezbytná pro boj s pandemií (pověřená školská zařízení se starala o 875 dětí).

Během jediného dne se podařilo Kraji Vysočina ve spolupráci s HSZ Kraje Vysočina rozvést na 15 obcí s rozšířenou působností antigenní testy pro školy a školská zařízení. Distribuce v rámci spádové oblasti probíhala během středy a čtvrtka.

Konec nouzového stavu

S koncem nouzového stavu končí zákaz pohybu mezi okresy a zákaz nočního vycházení.

Vakcíny na Vysočinu

Ve středu 7. dubna bylo dle avíza ministerstva zdravotnictví na Vysočinu doručeno 11 plat očkovací látky Pfizer/BioNTech. Stejné množství očkovací látky je přislíbeno každý týden do konce dubna. V květnu bude k dispozici každý týden 14 plat. S ohledem na převažující dodávky vakcíny Pfizer/BioNTech určené k aplikaci ve velkých centrech jsou to právě velká očkovací centra, kde je nyní odbavováno nejvíce registrovaných osob.

Očkování u praktiků

V Kraji Vysočina je nyní podle statistik ministerstva zdravotnictví 179 ordinací praktických lékařů, které provedly registraci osob k očkování. Během března bylo do 133 ordinací praktiků dodáno 8 600 dávek vakcíny AstraZeneca, např. tento týden bylo rozvezeno dalších 700 dávek pro 7 ordinací. Krizový štáb souhlasí s tím, aby velká očkovací centra aplikovala neproočkované, tzv. zbytkové vakcíny příslušníkům Policie České republiky. Tímto způsobem byli prozatím očkováni příslušníci Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. Kraj Vysočina stále čeká na vyjádření MPSV týkající se přednostního očkování pracovníků mikrojeslí a jeslí.
 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky covid, koronavirus, krizový štáb, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, nemocnice, Krajská hygienická stanice, Pfizer, BioNTech, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, Nemocnice Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny: Budou obnoveny školní autobusy, počet nově nakažených významně poklesl | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.