Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Firemní testování je v plném proudu. Bosch i ICOM má jedno procento nakažených covidem

V těchto dnech probíhá, dle nařízení vlády, testování všech zaměstnanců ve firmách. Z výsledků plošného testování například ve firmě Bosch Diesel či ICOM transport vyplynulo, že počet nakažených zaměstnanců se pohybuje kolem jednoho procenta. Testem museli tento týden projít také zaměstnanci jihlavského magistrátu, kde se našel pouze jeden nakažený covidem-19.

V úterý 16. března bylo na jihlavském magistrátu testováno 332 pracovníků, a to včetně strážníků městské policie. Pracovníci magistrátu jsou testováni antigenními testy každé úterý, stanovena jsou dvě odběrná místa – hlavní budova radnice a odbor dopravy na Tyršově ulici. „Z plošného testování pracovníků úřadu vyšel pouze jeden pozitivní,“ uvedlo Město Jihlava na svém facebookovém profilu.

Zcela unikátní statistiku pak vykazují Moravské kovárny. „Máme jenom 0,0008 % pozitivních,“ uvádí Rudolf Penn, předseda představenstva, s tím, že za dva týdny se firmě prokázal pouze jeden pozitivně testovaný.

Bosch v Jihlavě se nevymyká průměru 

Nízký počet nakažených odhalily testy i ve firmě Bosch Diesel. „Záchyt pozitivně testovaných zaměstnanců se pohybuje v řádu desítek, což vzhledem k celkovému počtu 8 400 zaměstnanců Bosch Group v ČR představuje méně než 1%,“ sdělil redakci Drbny za Bosch Diesel Pavel Roman. Jeho vyjádření potvrdil i Ladislav Melichar z jihlavského závodu. „Náš jihlavský závod se nikterak nevymyká průměru.“

Zaměstnanci, kteří mají pozitivní výsledek, firma Bosch Diesel odesílá k potvrzení výsledku na PCR test. „Pozitivně potvrzené zaměstnance následně sami trasujeme a tím úspěšně dohledáváme ohrožené kolegy a posíláme je v případě rizika do karantény,“ dodává Pavel Roman.

Testování dvakrát týdně? 

Kompletní první fázi firemního testování má za sebou také firma ICOM transport. Z více než jedenácti set zaměstnanců je pozitivní pouhé 1,3 procento. Koncern musel za necelé dva týdny nakoupit stovky testů a do 15. března mít otestované všechny svoje zaměstnance. První testování podstoupilo 1 114 pracovníků. Většina byli řidiči kamionů a autobusů, kteří jsou v kontaktu se širokou veřejností. I tak bylo pozitivních pouze 15 z nich, tedy 1,3 procenta.

„První kolo testování ukázalo, že zaměstnání není tolik zásadní místo přenosu, jak se tvrdí,“ řekla místopředsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová. I přes nepatrná procenta nakažených v rámci zaměstnání byla Česká republika jen krůček od uzavření celého průmyslu. „K tomuto devastačnímu kroku se chtěla vláda uchýlit bez jakýchkoli čísel, která by jim toto rozhodnutí obhájila,“ dodala Kratochvílová.

Navíc vláda uvažuje o tom, že by se ve firmách testovalo ne jedenkrát, ale dvakrát týdně. „Myslím, že to postrádá smysl, je to zbytečné vyhazování prostředků, které by se daly použít někde jinde. Jedenkrát týdně je podle výsledků testů dostačující. Teď se pojďme zaměřit na důležitější věci v boji s koronavirem, jako je třeba očkování,“ dodala Kateřina Kratochvílová.

Napříč koncernem v souvislosti s koronavirem je ještě dalších 13 zaměstnanců v karanténě, a to z důvodu styku s nakaženou osobou.
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB

Štítky testování, firma, zaměstnanec, covid, koronavirus, Robert Bosch GmbH, COVID-19, ICOM transport, magistrát, Pavel Roman, Jihlava, Česko, Moravské kovárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firemní testování je v plném proudu. Bosch i ICOM má jedno procento nakažených covidem | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.