Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Očekávání veřejnosti jsou velká. S velkými akcemi se Jihlava dokáže poprat, říká nový manažer Horácké arény Martin Lindovský

Před necelým měsícem přišla jihlavská radnice se jménem jednatele nové obchodní společnosti, která bude mít na starosti chod Horácké multifunkční arény (MHA), jejíž stavba před několika měsíci v Jihlavě začala. U výběrového řízení byl nejúspěšnější čtyřicetiletý zkušený manažer z Ostravy Martin Lindovský. Jak toto výběrové řízení probíhalo? Čeká Martina Lindovského stěhování na Vysočinu? Je podle něj výhodou to, že není z Vysočiny? Nejen o tom jsme si povídali v rozhovoru.

U výběrového řízení jste se ukázal jako nejlepší adept na jednatele nové městské společnosti, která bude mít na starosti chod Horácké arény. Můžete stručně popsat, jak výběrové řízení probíhalo? Kolik bylo uchazečů? A s jakými pocity jste si vyslechl verdikt, že jste byl nakonec vybrán?
Je veřejně známo, že si na výběrové řízení město najalo také agenturu. Bez agentury bych se o výběrovém řízení v Jihlavě určitě nedozvěděl. Myslím, že to byl od města velmi dobrý krok, pochopitelně bez ohledu na to, že jsem vybraným kandidátem. S agenturou jsem pak měl, tuším, dva rozhovory, abych mohl být teprve vyzván k účasti v oficiální části výběrového řízení, což obnášelo písemné a prezentační zpracování vize o provozu nové arény. Mezitím si agentura ještě ověřovala reference u mých bývalých zaměstnavatelů, různých klientů, obchodních partnerů apod.

ANKETA: Okénko pro zvědavé. Zájemci teď mohou bezpečně sledovat, jak v Jihlavě roste Horácká aréna

Na staveništi budoucí multifunkční Horácké arény každý den panuje čilý stavební ruch. Jde o stavbu, která veřejnost hodně zajímá. Ti, kteří chtějí mít přehled, co se na staveništi děje, teď mohou stavebním dělníkům koukat „pod ruce“, a to díky...

Nakonec jsem měl tu čest postoupit do závěru čili osobní prezentace vize před výběrovou komisí. Nevím, kolik uchazečů bylo celkem, ale tuším, že tu závěrečnou prezentaci absolvovalo šest kandidátů.

Bydlíte v Ostravě. Horácká aréna se staví v Jihlavě. Čeká vás tedy stěhování na Vysočinu?
Rodina má zázemí v Ostravě, kde jsou dlouhodobé plány, co do vzdělání a možnosti aktivit dětí. Není proto aktuálně v plánu rodinu stěhovat. V Jihlavě jsem si ale pochopitelně pořídil byt, abych zde trávil tolik času, kolik bude potřeba. Od března budu dojíždět každý týden.

Martin Lindovský

Čtyřicetiletý absolvent Ostravské univerzity oboru geografie a regionální rozvoj se v oblasti kultury a destinačního managmentu pohybuje jako obchodní a projektový manažer od své promoce v roce 2010.

Zkušenosti sbíral například jako ředitel společnosti zabývající se zprostředkováním hotelových služeb, s marketingem a produkcí akcí má zkušenosti také z multižánrového centra Cooltour. V Dolních Vítkovicích vedl Martin Lindovský tým čtyřiceti lidí, produkoval akce a věnoval se obchodu, pořádání firemních a kulturních eventů a vedl také gastroprovozy. 

Zdroj: Město Jihlava 

Nyní ještě pracujete v Ostravě. Prozradíte, k jakému datu se začnete naplno věnovat HMA? A už víte, co jako první začnete řešit?
Naplno od začátku března, ale významný fond svého času věnuji aréně už nyní. Je spousta věcí, které se týkají vybavení haly a jejich téma je aktuální právě teď. Od vybavení gastro zázemí pro fanoušky, přes sedačky po audiovizuální techniku, která bude mít významný podíl na show a efektech pro diváky nejen sportovních utkání.

To jsou asi ty nejdůležitější záležitosti, které lidé pocítí na vlastní oči a kůži. Nechceme nic podcenit a cílíme na to, aby se o hale na nějakou dobu říkalo, že je opravdu nejmodernější a nejlepší v České republice.

No, a kromě toho se řeší spousta administrativy kolem nové obchodní společnosti.

„Velmi odvážný, ale racionální krok." 

Ve spojitosti s vaší osobou na jednu stranu kolují názory, že je výhodou, že nejste z Vysočiny. Druzí to zase kritizují. Jak to vidíte vy, je to výhoda, nebo nevýhoda?  
Já bych to s dovolením komentoval při vší skromnosti bez spojitosti s mým jménem. Jihlava a Kraj Vysočina prokázaly velkou odvahu v tom, že se rozhodli tak velký projekt realizovat. Jistou odvahu taky vyžadovalo otevřít se při výběrovém řízení na pozici jednatele i přespolním uchazečům. Je to sice velmi odvážný - chcete-li riskantní - krok, ale já myslím, že je především racionální.

Když máte na místní poměry gigantický projekt, který chcete provést co nejlépe v jeho stavební části, tak pochopitelně chcete, aby byl co nejlépe provozován. Souvisí to s kvalitním personálním obsazením a jistoty naberete jen v případě, že oslovíte co nejširší okruh kandidátů s kvalitně nastavenými parametry. Mám pocit, že by tahle otázka měla být položena zástupcům města, nebo výběrové komise, protože z úst zvoleného kandidáta to může znít samolibě, což mi dost činí problémy.

Pohled na jakýkoliv projekt z venku je z mých zkušeností vždy přínosem, byť může v některých (nepodstatných) detailech občas působit krkolomně, ale nakonec převáží pozitivní aspekty. Realitu ukáže čas, ale musím říct, že v Jihlavě jsem měl možnost se seznámit se spoustou pracovitých a profesně kvalitních lidí, takže předpoklady ke špičkové spolupráci jsou velké.

„Martin Lindovský je zkušený organizátor akcí ve Vítkovicích, velmi schopný manažer, který je spoluautorem úspěšného projektu oživení industriální ostravské oblasti. Jsme moc rádi, že jsme se dohodli na vedení Horácké multifunkční arény v Jihlavě. Také mne potěšilo velké množství velmi schopných uchazečů o tuto pozici a jsem přesvědčen, že nový jednatel bude pro novou arénu velkým přínosem,“ řekl o Martinu Lindovském primátor Jihlavy Petr Ryška. Podle jeho slov vybraný manažer představil výběrové komisi jednoznačně nejlepší koncepci fungování a projekt provozu nové haly.

Jaká je vaše vize, jak budete Horáckou arénu vést? Popište mi stručně své plány.
Myslím, že na podobné otázky jsem už odpovídal a omlouvám se, že odpovědi nebudou originální, ale ve chvíli, kdy máte jasnou vizi, musíte ji opakovat a neměnit při každém rozhovoru. Je poměrně unikátní, k jaké politické shodě se dospělo při této velikosti projektu. Očekávání veřejnosti jsou velká. S tímto velkým uvědoměním a závazkem do toho vstupuji. Chtěl bych, aby HMA fungovala jako komunitní projekt. Aby byla součástí každodenního života Jihlavanů a možná i všech obyvatel kraje. Lidé musí projekt musí přijmout za svůj a být na něj hrdí. Musí vědět, že aréna je zde pro ně vždy otevřená, že slouží především jim.

Už víte, jaké osobnosti ze světa sportu budete chtít do arény přivést? A jaké osobnosti třeba z hudebního světa? Je reálné, že by zde vystoupil i někdo ze světového showbyznysu? Byla by aréna, a potažmo i Jihlava na nápor velkého množství fanoušků třeba nejen z ČR připravená?
Konkrétní jména ještě neznám. Z pohledu momentálních starostí je to ještě daleko, ale zaspat se taky nemůže, protože čas sletí a arénu budeme za chvíli otvírat. Na realizaci budoucích koncertů, sportovních a jiných kulturně společenských akcí určitě začnu pracovat nejpozději v polovině letošního roku. Je potřeba je řešit s velkým předstihem. V tomto odvětví se to, co bude třeba za rok či dva, řeší právě teď. Infrastrukturní problém nelze podceňovat, ale není to limit, který by měl ovlivňovat volbu dramaturgie. S tím se dokáže Jihlava poprat, uvidíte.

Město Jihlava chce HMA otevřít na podzim roku 2025. V místě původního zimního stadionu ji staví firma GEMO.

Aktuálně zřejmě nejsledovanější stavba Vysočiny, která bude sloužit nejen pro sportovní účely, by měla stát 1,9 miliardy korun. 

Primátor Jihlavy Petr Ryška nedávno prozradil, že se momentálně řeší třeba to, jaké mantinely v HMA budou. Vy osobně jste pro klasiku, nebo byste tam viděl spíše moderní LED mantinely?
Ano, chceme-li, aby Horácká aréna byla na čas nejmodernější, měla by mít také LED mantinely po celém obvodu. Je to úžasná záležitost nejen vizuálně pro fanouška hokeje, ale dává to nové obchodní možnosti ve využití reklamy. V dohledné době budou mít LED mantinely všechny moderní haly v Evropě, nemůžeme zaspat.

Prozradíte na závěr, na co nejvíce se těšíte, až se Horácká aréna otevře?
Tak tady se mi honí spousta myšlenek. Asi na krátký odpočinek po úspěšném otevření, protože do té doby to bude dřina, a pak nastane ta druhá dřina – provozní. To byla spíše legrace, ne příliš vzdálená od pravdy. Ale asi se těším právě na okamžik otevření a první akci, až lidé zjistí, jak je aréna krásná a co všechno umí. Je to skvostný projekt a nevíte jak moc, dokud v ní nestojíte. Pohltí nás všechny.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky rozhovor, Horácká, aréna, multifunkční, jednatel, obchodní, společnost, sport, kultura, Martin Lindovský, Ostrava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očekávání veřejnosti jsou velká. S velkými akcemi se Jihlava dokáže poprat, říká nový manažer Horácké arény Martin Lindovský | Rozhovory | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.