Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Když handicap není překážkou. Daniel z Počátek závodně plave, je filmovým znalcem a hrál v seriálu

Letos na konci června se v Brně již potřinácté konaly letní evropské hry handicapované mládeže Emil Open. Sportovat na nich může kdokoliv od 10 do 26 let. Svá želízka v ohni tam měla i Vysočina. Úspěšné reprezentanty tento týden ve svém sídle přijal hejtman Vítězslav Schrek, který všem předal ocenění. To si domů odnesl třeba i šestadvacetiletý plavec Daniel Skořepa z Počátek na Pelhřimovsku. Na hejtmanství do doprovázela maminka Šárka Skořepová. Daniela, který je členem jihlavského klubu SK Vodomílek, jsme po předání ocenění krátce vyzpovídali.

Danovy odpovědi vzhledem k jeho handicapu ve většině případů maminka Šárka doplnila.

Dane, jak dlouho se věnuješ plavání?
Daniel: Vlastně od mala.
Maminka Šárka: Já bych to krátce upřesnila. Daniel začal plavat dřív, než začal chodit. Chodit začal ve čtyřech letech. Na bazén jsem ho brala zhruba od dvou let. Přišlo mi to třeba v létě jako přirozená aktivita.

Daniel s maminkou Šárkou 

A jak dlouho jsi členem jihlavského Vodomílku?
Maminka Šárka: Dostat se do Vodomílku byl docela problém, je to totiž limitované tím, že nejsou asistenti, protože se těžko najdou lidi, kteří se budou ve svém volném čase věnovat handicapovaným. Je to tedy tak, že když nemáme dobrovolníky, tak nemůžeme nabírat další plavce.

Nejprve jsme se dostali na rehabilitační plavání na Demlovku, a po roce plavání se zjistilo, že je Daniel docela šikovný a že by mohl zkusit nějaké závody. První závody měl v roce 2017.

SK Vodomílek, z.s. 

Jihlavský klub Vodomílek poskytuje tělesně postiženým lidem možnost zaplavat si pravidelně v bazénu, a to bezpečně pod dozorem asistenta a trenéra. Těm plavcům, kteří mají zájem a potřebné schopnosti, umožní sportovní trénink a účast na závodech tělesně postižených. Závodníci pak soutěží na všech olympijských tratích rozděleni podle svého zdravotního stavu do deseti kategorií.

V současné době má 64 členů, z toho 26 je aktivních plavců. Schází se v Jihlavě v bazénu Evžena Rošického. 

Jakému plaveckému stylu se věnuješ?
Daniel: Kvůli svému zdravotnímu stavu nejčastěji kraulu.
Maminka Šárka: Tady bych to zase dovysvětlila. Daniel má od mala pravostranné postižení, které není na první pohled vidět.
Daniel: Nejradši plavu pod vodou, zvládnu uplavat půlku bazénu.
Maminka Šárka: Ano, to je pravda. A tady se už musí kvůli závodům učit určitý styl, třeba dvě tempa, pak se nadechnout. Je to pro něj dost těžké, a asi poslední tři roky se kromě kraulu ještě učí i prsa. Ta mu moc nejdou, víc vyniká v kraulu.

Takže kdyby sis mohl vybrat? Spíš kraul, nebo prsa?
Daniel: Asi obojí. A ještě se učím motýlka.
Maminka Šárka: Toho ale moc neumíme, ten Daniel zvládá s pomůckou.

Daniela tento týden za reprezentaci ocenil hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek 

Jak často jezdíte na tréninky?
Maminka Šárka: Na tréninky do Jihlavy na bazén Evžena Rošického jezdíme jednou týdně. Je to dáno i tím, že nejsme z Jihlavy, bydlíme v Počátkách. I tady je to, jako všechno, o penězích. Dvakrát týdně by to Daniel asi ani nezvládl, protože bývá často unavený. Hodně ho totiž limituje to pravostranné postižení, které není vidět. Na Vodomílku to není jen o plavání, je to hodně i o přátelství s těmi dobrovolníky, kteří tam chtějí chodit a chodí tam moc rádi. Boří se tam bariéry a zajímají se o to, kde Daniel byl, co má nového, kde byl v kině, kdy ho zase uvidí v televizi a podobně.

V televizi? To mě zajímá…
Daniel: Vloni jsem hrál v seriálu Chlap. Hrál jsem tam sám sebe.
Maminka Šárka: Ano, to se Danielovi splnil sen, i když šlo o opravdu mini roli. Kdysi hrál v Brně se studenty JAMU divadlo, to ho hodně bavilo. Dan od mala zbožňuje Ulici a vždycky si chtěl zahrál v nějakém seriálu. V tom Chlapovi se musel naučit pár vět, protože to byla role jen v jednom dílu. A bylo to pro něj něco fakt velkého.

Bylo tam skvělé i zázemí a to, jak ho herci mezi sebe přijali. Já sama jsem byla z přístupu všech lidí okolo nadšená. A Daniel byl nadšený z toho, že se mu ten jeho sen splnil.

Emil Open 2023: Mají handicap, přesto nadšeně sportují. Do Jihlavy zavítali mladí reprezentanti z Vysočiny

To, že má někdo nějaký handicap, rozhodně neznamená, že nemůže sportovat a porovnávat své dovednosti s ostatními. Důkazem toho jsou mladí sportovci z Vysočiny, kteří kraj v letošním roce reprezentovali na letních evropských hrách Emil Open 2023,...

Ještě zpět k vašemu plavání ve Vodomílku. Spojují vás ještě i nějaké jiné aktivity, než je sport?
Maminka Šárka: Máme třeba vánoční večírek na Křemešníku s kapelou, tancujeme, zpíváme. Pak máme akci před prázdninami, kde se sejdeme na chatě.

Letos jsi za Vysočinu plaval na letních evropských hrách Emil Open, kde jsi zazářil. Na krku se ti blýská stříbrná medaile. Jak sis to tam užil?
Daniel: Byl jsem tam poprvé. Bylo to hezké a náročné.
Maminka Šárka: Daniel byl nadšený. I když se tam projevila velká únava a horko, což špatně snáší. Letos v Brně bylo opravdu velké horko. Přijeli jsme tam ve středu, ve čtvrtek byla kvalifikace a v pátek byl samotný závod. Dana tam přijeli podpořit známí a kamarádi s velkým transparentem. Večer před závodem na něj padla šílená únava, k tomu stres, to se pak u něj objeví žaludeční problémy. Takže to ve čtvrtek večer vypadalo, že v pátek ani plavat nebude. Snažila jsem se ho dostat do formy. Jediné, co u něj zabírá, je vyspat se z toho. On se ráno v pátek probudil a vypadal, že je úplně v pohodě, všechno bylo fajn.

A jak jsi tedy na Emil Open dopadl?
Daniel: Mám druhé místo za 50 metrů volný způsob, to jsem si vybral kraul, a za prsa pak mám čtvrté místo.
Maminka Šárka: Já bych ještě doplnila, že mě celý Emil Open moc příjemně překvapil, domů jsem se vracela nabitá a nadšená. Jsem zvyklá se pohybovat mezi handicapovanými, ale toto bylo pro mě něco úplně jiného. Klobouk dolů před organizátory, kteří museli do puntíku zorganizovat takovou velkou akci pro více než 800 lidí.

Dane, co tě ještě kromě plavání baví? Máš nějaké další koníčky?
Daniel: Jsem vášnivý zpěvák. Zpívám hlavně na té akci na Křemešníku. A taky mám moc rád filmy.
Maminka Šárka: Daniel od mala miluje hlavně české filmy, všechny zná. Moc rád chodí do kina. Svou filmovou vášeň povýšil tak, že nejen, že zná všechny filmy a herce, ale poznává filmy i podle režisérů. Vše se mu propojuje, je to pro nás doma neuvěřitelné.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky handicap, sport, reprezentace, plavání, film, rozhovor, Emil Open, Daniel Skořepa, Počátky, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když handicap není překážkou. Daniel z Počátek závodně plave, je filmovým znalcem a hrál v seriálu | Rozhovory | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.