Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Emil Open 2023: Mají handicap, přesto nadšeně sportují. Do Jihlavy zavítali mladí reprezentanti z Vysočiny

To, že má někdo nějaký handicap, rozhodně neznamená, že nemůže sportovat a porovnávat své dovednosti s ostatními. Důkazem toho jsou mladí sportovci z Vysočiny, kteří kraj v letošním roce reprezentovali na letních evropských hrách Emil Open 2023, ty mají za sebou již 12. ročník. Reprezentanty z Vysočiny dnes dopoledne přivítal hejtman Vítězslav Schrek spolu s krajským radním pro školství Janem Břížďalou.

„Vedení Kraje Vysočina si uvědomuje, jak významnou složku v životě každého člověka hraje sport a pohyb a velmi se snažíme podporovat naše sportovce, a tak jak ty vrcholové sportovce, tak i děti, mládež, seniory, neděláme rozdíly. A jsme rádi, že se vždy z kraje vygeneruje skupina sportovců, která nás reprezentuje, a já musím říct, že jsme na vás pyšní, hrdí, a jsme moc rádi, že jste na takové prestižní akci, jako je Emil Open, reprezentovali Vysočinu,“ uvedl dnešní setkání v sídle hejtmanství Vítězslav Schrek, jenž se červnového sportovního klání osobně zúčastnil, a to, jak sám dodal, už potřetí.

Emil Open 2023, který se konal 21. - 25. června v Brně, se zúčastnilo 891 mladých sportovců z 12 zemí Evropy. Celkem tam sportovalo 86 týmů. 

Prezident organizačního výboru Pavel Zbožínek poděkoval za pravidelnou podporu i za to, že se hejtman Schrek her pravidelně účastní. „Jakákoliv taková návštěva dodává vážnost her jako takových,“ poznamenal Pavel Zbožínek.

Kraj Vysočina na letošním ročníku, který se konal od 21. do 26. června v Brně, reprezentovala ZŠ Kamenice nad Lipou, jihlavský SK Vodomílek a ZŠ a Praktická škola Chotěboř. „Pravidelně se her účastní i sportovci z jihlavského denního a týdenního stacionáře, respektive Sportovního klubu Ježci. Letos se jim ale hry kryly s jinou sportovní akcí, přesto si myslím, že si ocenění od pana hejtmana i za tuto účast na světových soutěžích zaslouží,“ řekl ke sportovcům Pavel Zbožínek.

Emil Open 2023, reprezentace z Vysočiny

Středa, 13. září 2023, 18:49

Emil Open 2023, reprezentace z Vysočiny
Emil Open 2023, reprezentace z Vysočiny

Jako první si pro ocenění od hejtmana přišli sportovci ze ZŠ Kamenice nad Lipou „Máme tři speciální třídy různých stupňů postižení. Myslím, že reprezentací školy, ale i města děláme Kamenici nad Lipou velkou reklamu. Her jsme se letos zúčastnili už posedmé a organizátorům těchto her bych chtěla moc poděkovat, protože jiné takové hry pro handicapované děti nejsou,“ vyjádřila se za tuto školu při dopoledním setkání učitelka dětí Eva Petrů. Kamenickou školu zastupovalo osm žáků, čtyři dívky a čtyři chlapci. Ti z Brna do Kamenice nad Lipou dovezli za atletické disciplíny 12 medailí.

ZŠ Kamenice nad Lipou 

Kraj letos na hrách reprezentoval i nadějný plavec z SK Vodomílek, šestadvacetiletý Daniel Skořepa. „U nás stojí vše na tom, že nemůžeme přijímat mladší plavce, protože u nás je to všechno o dobrovolnictví a vše je, bohužel, o penězích. A když nemáme dobrovolníky, tak nemůžeme přijímat mladší plavce. A když máme mladší plavce, tak ti ještě nedokážou plavat sami a musí k nim být asistent. Takže snad nám ti mladší dorostou, aby se v příštích letech mohli zúčastnit nějakých závodů, a potažmo i Emil Open,“ doufá Danielova maminka Šárka Skořepová.

Daniel Skořepa s maminkou Šárkou 

Dnešního ocenění v sídle krajského úřadu se zúčastnil spolu s mladými sportovci i Michael Dobrý ze Základní a praktické školy v Chotěboři. „Naše děti se účastní disciplíny bocce. Letos jsme na Emil Open soutěžili už popáté,“ poznamenal Michael Dobrý.

Základní a praktická škola v Chotěboři

Za zmíněný jihlavský stacionář promluvila Magda Burianová. Ta na Emil Open se svými svěřenci společně jezdí s Marií Marečkovou. „Tyto hry jsou pro nás skvělé hlavně díky doprovodnému sportovnímu programu – fotbal pro nevidomé, basketbal na vozíkách. Atmosféra na Náměstí Svobody je neskutečná,“ vyzdvihla Magda Burianová s tím, že stacionář měl své zástupce v atletice a bocce.

Proč zrovna Emil Open? 

A proč organizátoři letních evropských her zvolili zrovna název Emil Open? „Už název napovídá tomu, že jsme otevření všem. Na naše hry není třeba splnit nějakou kvalifikaci. Jedinou kvalifikací je chuť sportovat. Není to omezeno ani žádnými zdravotními klasifikacemi,“ vysvětlil redakci Drbny Pavel Zbožínek.

13. ročník her Emil Open se bude konat v Brně 19. června 2024.

Doplnil ho viceprezident organizačního výboru Vojtěch Kocůrek s tím, že název her se nechal inspirovat legendou českého sportu Emilem Zátopkem. „Open znamená otevřenost všem, jak už řekl kolega. Snad jediným omezením u nás je věk – závodit mohou lidé od 10 do 26 let. U nás není třeba mít sportovní kvalifikaci, která je obecně v parasportu velice limitující,“ upřesnil Vojtěch Kocůrek.

Sportovci na Emil Open měří síly v pěti základních sportech. „Je to atletika, plavání, stolní tenis, bocce a boccia s tím, že letos jsme to rozšířili o dva další sporty – lukostřelbu a cyklistiku. A o naše evropské hry je stále větší zájem, a my bychom proto v rozšiřování sportů dále pokračovali. Stále se vyhýbáme kolektivním sportům, které by vše dostaly do trošku jiného konceptu. Naše hry nejsou jen o sportu, prezentujeme je jako sportovně-společenské setkání,“ dodal na závěr prezident Zbožínek.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky sport, hry, ocenění, reprezentace, handicap, postižení, Emil Open, Brno, Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Open 2023: Mají handicap, přesto nadšeně sportují. Do Jihlavy zavítali mladí reprezentanti z Vysočiny | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.