Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Důchodová reforma aneb francouzský zákon proti volnému času

Obstrukce ve Sněmovně. Takový evergreen nejen práce poslance ale i veřejné debaty. Často máme pocit, že všude jinde to mají vyřešené. Zaujalo mne proto projednávání důchodové reformy ve Francii. Opozice mu čelí podáním 20 tisíc pozměňovacích návrhů. Ne že bych je četla všechny, navíc desítky z nich jsou úplně shodné, nebo třeba jen navrhují doplnit čárku nebo změnit slovo, ale třeba ten od zelených navrhující, aby se návrh zákona o důchodové reformě přejmenoval na zákon proti volnému času mě pobavil.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Každopádně ve Francii není tento obstrukční prostředek  nijak nový, když se  privatizovala GDF, bylo načteno rekordních 137 500 pozměňovacích návrhů, což vytištěno papírově činí rovných 5 tun papíru.  Mazec!  To už manželství pro všechny s pouhými 5000 pozměnovacími návrhy byla vlastně úplná pohodička.

Naše opozice řeší obstrukce pauzováním a čtením různých poučných publikací. Je fakt, že to je méně náročné na přípravu. Výsledek stejný. Houby se udělá, tak pak zas může  vyčítat, že se houby udělalo.

Jedna věc ve francouzském sněmovních pravidlech se mi ale líbí. Automaticky je zamítnut, tedy i vyloučen z projednávání každý pozměňovací návrh, který představuje zvýšení veřejných nákladů. To by nám to tu zase rychle prořídlo.

Ne, že by mě to uklidňovalo, že  přijetí složitých  společenských reforem je všude na světě spojeno s postupy, které jsou do určité mír až proti samotnému principu demokracie, neb  brání těm, kteří byli zvoleni k plnění nějakých závazků v realizaci těch závazků. Ale zase myslím, že je dobré, abychom na naše poslance a i na naši opozici nekoukali s takovým despektem, neb stejně zábavní umí být i jinde.  A my aspoň ušetříme za papír.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky glosa, zbrusu, důchod, sněmovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Důchodová reforma aneb francouzský zákon proti volnému času | Blogy a komentáře | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.