Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Pohádka o tom, proč nemáme patent na rozum ani ve výchově dětí

Nacházíme se v roce 2023 a opět řešíme, co je nejlepší pro děti. Že by dítě “mělo být” pomazleno, že zásadní je věk do 3 let. Že maminky by s ním měly být do této doby doma. A vždy, když se strhne podobná debata, dozvíte se, jak to kdo má, jak to kdo měl. Dětmi jsme byli všichni a děti má většina z nás, asi si proto všichni myslíme, že tomu rozumíme.

Na celé debatě je zajímavá ta potřeba všem ostatním vnutit vlastní názor. Nikoliv odborný poznatek z nějakého výzkumu, ale názor. Vlastní zkušenost. Vlastní přístup. Napsala jsem na twitter, v narážce na jednu kolegyni senátorku, že život je to nejdražší, co máme, proto bychom se o něm měli rozhodovat svobodně. 

Proto bych dělala vše pro to, aby bylo co nejvíce míst ve školkách a v jeslích tak, aby si každý rodič (a všimněte si, nepíšu jen o matkách) mohl vybrat. Pokud mají oba rodiče možnost práce z domova, je skvělé se v péči o dítě střídat a třeba to někomu vyhovuje. Přes to mohou být lidé, které chtějí své dítě brzy socializovat, jejich rodině, povaze dítěte to vyhovuje… Kdo jsme my, abychom jim říkali, jak se mají o svoje vlastní dítě, za které do jeho 18 let budou mít odpovědnost, starat? Kdo jsme my, že máme potřebu věčně říkat silná stanoviska a názory? 

Představte si, že jste oběť domácího násilí, která se po letech a letech týraní odhodlala od násilníka odejít. S takovými se setkáváme v rámci Pod svícnem velmi často. Ano, s malými dětmi, třeba dvěma, ať operujeme s nějakým republikovým průměrem. A představte si, že prostě nemáte finanční polštář přizpůsobený tomu, že najednou budete s oběma dětmi žít sami, o výživné se soudit, stejně jako o spravedlivé potrestání toho, že váš bývalý manžel vašim dětem fyzicky ublížil. Svým dětem chcete dát maximum. Ale vaši přítomnost až do jejich 3 let prostě nemůžete. Nebo nechcete, protože věříte, že právě přítomnost ostatních dětí, to, aby vaši potomci nemysleli na změny, které pro jejich život rozpad rodiny znamená. Nikdo z těch, kteří jsou tak často chytří na internetu nemají právo vám do vašeho rozhodnutí sahat, soudit jej, mluvit do něj. Je to jen vaše rozhodnutí. 

Až se jednou naučíme se navzájem respektovat, věřím, že bude, jak se tak s oblibou říká, líp. A pokud přemýšlíte o mateřské škole pro dítě mladší 3 let a máte to štěstí, že je ve vašem okolí místo (to je největší výzva pro tento stát, ta místa prostě vytvořit), nebojte se, nebudete sami. Ve školním roce 2019/2020 navštěvovalo mateřské školy v Česku v průměru 38 procent dvouletých dětí. Čísla jsou zkreslená tím, že zejména v hlavním městě navštěvuje velké množství dvouletých dětí předškolní zařízení, která nemají oficiální status mateřské školy, třeba dětské skupiny, lesní kluby, Montessori domy. 

A pokud chcete se svým dítětem strávit co nejvíce času doma, nebojte se, zdaleka nebudete sami. V posledních letech, i díky pandemii covidu, vzrostl počet rodičů, kteří učí své předškolní děti, tedy ty, které mají v mateřské škole být a mají zaručené místo, doma.

Jak jsem už psala. Nejvíc pro naši společnost můžeme udělat tím, že svobodně ponecháme právě tato rozhodnutí na těch, kterým přísluší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto STAN

Štítky komentář, výchova, děti, Barbora Urbanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Pohádka o tom, proč nemáme patent na rozum ani ve výchově dětí | Blogy a komentáře | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.