Počasí dnes17 °C, zítra15 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Pozor na nákup hub přes internet. Prodejci musí mít osvědčení o jejich znalosti, důležité je i skladování

S velkou úrodou hub roste i počet nabídek na jejich prodej na internetu a sociálních sítích. Státní zemědělská a potravinářská inspekce před takovým nákupem varuje, existují totiž rizika. Zásadní je teplota skladování, stupeň poškození a hlavně znalost jednotlivých druhů hub prodejcem.

„Dovolujeme si spotřebitele upozornit, že nákup čerstvých hub na dálku představuje specifická rizika. Houby, stejně jako například čerstvé ovoce a zelenina, se vyplatí nakupovat spíše očima,“ uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svém Facebooku. 

Prodejce musí mít platné osvědčení o znalosti hub, lidé si mohou vyžádat fotku osvědčení. Prodávat se také mohou jen jedlé druhy, které jsou vypsány v příloze č. 15 k vyhlášce č. 397/2021 Sb. Najdete je zde

Houby mohou skladovat a převážet jen při teplotě mezi nula až deset stupňů Celsia. „V nevhodně skladovaných houbách se mohou vytvořit látky negativně působící na lidský organismus,“ zdůraznili inspektoři. 

Musí být také nasucho očištěné, poškozeno může být jen pět procent ze všech nabízených. Poškozením se myslí stav, kdy chybí víc než čvrtina klobouku. Rozděleny mohou být jen jedním řezem, spojení klobouku a nohy ale musí zůstat.

Foto Barbora Kultová

Štítky Státní zemědělská a potravinářská inspekce, houby, prodej, pravidla, internet, sociální sítě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na nákup hub přes internet. Prodejci musí mít osvědčení o jejich znalosti, důležité je i skladování | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.