Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Maminky po porodu mají často psychické problémy. V Brodě pro ně funguje speciální horká linka

Havlíčkobrodská nemocnice v tomto měsíci rozjela Horkou linku psychologické pomoci, která je určena ženám po porodu. Ty mnohdy trpí psychickým problémy. Tyto potíže bývají často potlačené a porodem vyplují na povrch. Často ale psychické problémy mohou vzniknout aktuálně v souvislosti s příchodem miminka na svět.

Mnohé maminky mají pocit, že selhávají, když se čas s dítětem neodvíjí podle představ a vzorů sociálních sítí. Na internetu hledají zaručené rady a pomoc v pochybných skupinách, ztrácí čas a síly, nevěří si a upadají do nejrůznějších negativních pocitů. Někdy vzniká začarovaný kruh, někdy spirála nepochopení, pocitů selhání a někdy se může odkrýt i závažný psychický stav,“ říká k problematice primářka dětského oddělení Magdalena Chvílová Weberová.

Změny v organismu budoucích maminek a rodiček mohou aktivovat skryté nebo dříve potlačené psychické problémy.

Čas pomáhá 

„Někdy se stává, že změny porodu a šestinedělí, únava a náročnost péče o malé miminko přesáhne síly mámy s novorozencem. Maminky pak mají pocit, že nedostály své představě o sobě jako správné matce. Touha být stoprocentně nejlepší matka podle rad okolí bere síly a bere radost z miminka. Hormonální a tělesné změny jsou pro ženu často nesrozumitelné. Většina žen se s novou situací mateřství a péče o miminko sžije v čase. Ne hned. To ani nelze,“ dodává primářka dětského oddělení.

Havlíčkobrodská nemocnice nyní maminkám radí nejen s kojením. Součástí této podpory je i vnímání psychické křehkosti ženy. A právě s mnohdy velmi křehkou psychikou po porodu může pomoci psycholog. „Vyhledat podporu psychologa již neznamená stigma a selhání, ale naopak jde o rozumný krok, který může přinést ulehčení. Proto se vedle podpory kojení v rámci Nemocnice Havlíčkův Brod nově rozvíjí i podpora psychologická,“ říká mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Rozhovor se zkušenou psycholožkou může pomoci:

  • Pojmenovat problém, který ženu trápí.
  • Najít pochopení pro sebe jako mámu – ujasnit si role a potřeby.
  • Získat potřebný nadhled.
  • Předejít závažné psychické rozladě.
  • Případně nasměrovat k další odborné pomoci.

Pokud mají novopečené maminky úzkosti nebo vážnější psychické problémy, pak se mohou obrátit právě na zmíněnou linku na telefonním čísle: 733651171. A to každé pondělí od 15 do 18 hodin. Vyslechne je psycholožka Adéla Hrůzová.

Ohodnoť článek

Foto blankita_ua / pixabay | Zdroj Nemocnice Havlíčkův Brod

Štítky pomoc, psychická, psychika, porod, matka, úzkost, nemocnice, psycholog, nemocnice, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 17. března 2024, 13:14Odpovědět

Maminky po porodu mají často psychické problémy. V Brodě pro ně funguje speciální horká linka | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.