Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rodiče v Jihlavě mohou z porodnice odejít s fotkou z nového fotokoutku. Grafiku vymysleli sami zdravotníci

V dnešní době si mohou rodiče vyfotit své novorozené miminko bezprostředně po narození, a to třeba už na porodním sále. Případně si několik hodin po porodu udělat společnou fotku se svým miminkem ve speciálním fotokoutku, který teď má nově jihlavská porodnice.

„Fotokoutek máme v provozu několik málo dní a ohlasy máme pozitivní, vyfotí se u něj rodiče, když jdou z porodnice domů,“ sdělila redakci Jihlavské Drbny Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

Nápad se urodil v hlavách gynekoložek, ty si dokonce vytvořily grafický návrh. Náklady na vytvoření originální tapety v novém fotokoutku tak byly zcela minimální. „Inspirovali jsme se u dalších porodnic, kde už podobné koutky mají. Asi nejde úplně o cenu tapety, ta vyšla na několik tisíc korun, jako spíš to, že právě sami zdravotníci vytvořili grafiku,“ pochlubila se Monika Zachrlová.

Náklady byly minimální 

Už v loňském roce řadu maminek potěšil bufet, v němž si maminky po porodu mohou vybrat snídaně podle své chuti. Podle Zachrlové jsou maminky z bufetových snídaní nadšené. „Nechceme ale usínat na vavřínech a pro maminky neustále připravujeme novinky. Děláme třeba i otisky nožiček novorozenců na dárkovou kartičku, kterou si rodiče domů jako dárek. Jde o drobnost, která potěší, jak doufáme, stejně jako tapeta,“ říká mluvčí jihlavské nemocnice s tím, že relativní novinkou je i individuální péče porodních asistentek. I toho podle mluvčí Zachrlové maminky hojně využívají.

„Možná kombinace toho všeho dohromady dává výsledek, že jsme porodnicí, kde se loni narodilo nejvíc miminek na Vysočině, a přestože porodnost obecně klesla, nám pouze o několik málo dětí,“ zamyslela se Monika Zachrlová.

I jihlavskou nemocnici, stejně jako jiné, aktuálně trápí nedostatek zdravotníků. K tomu Zachrlová uvedla, že momentálně Nemocnice Jihlava poptává lékaře na gynekologii.

Inspirace i pro jiné porodnice 

Jak naše redakce zjistila vloni v srpnu, o podobném fotokoutku do budoucna uvažují třeba v havlíčkobrodské nemocnici. Miminka třeba i s novopečenými rodiči si mohou odnést fotku z havlíčkobrodské, třebíčské i novoměstské porodnice. Tato zařízení miminka přímo sama fotí, nebo focení v případě zájmu zprostředkují. Ještě jinak to je v třebíčské porodnici. „V třebíčské nemocnici jsou na oddělení umístěny kontakty na noviny, kam mohou maminky fotografii svého děťátka zaslat v případě, že mají zájem, aby bylo v místním periodiku,“ uvedla již dříve Jitka Mácová, mluvčí třebíčské nemocnice. „My naše miminka se souhlasem maminky fotíme po porodu a dáváme na webové stránky,“ řekla vloni v létě mluvčí Petra Černo z havlíčkobrodské nemocnice.

Na Facebooku lze najít miminka, která přišla na svět v novoměstské porodnici. Samozřejmostí je souhlas rodičů. „Maminky, které chtějí mít první veřejnou fotku svého miminka, nejprve podepíší souhlas, poté miminko vyfotografujeme a následně umístíme jeho fotografii na Facebook. Zájem o fotografování je velký, maminky často naši facebookovou stránku sdílejí nebo posílají odkazy příbuzným a známým, kteří tak mají naším prostřednictvím možnost prohlédnout si právě narozené miminko. Pokud maminku s dítětem již v porodnici nezastihneme, může fotografii miminka společně se jménem, datem narození a místem bydliště poslat na e-mailovou adresu helena.zelena@nnm.cz a my jeho fotografii také do fotogalerie zařadíme,“ nabízí Helena Zelená Křížová.

Profesionální fotky z porodu

Požadavky a přání rodičů jsou dnes různé, objevují se i tací, kteří si ke svému porodu přivedou profesionálního fotografa. Ten dokumentuje dobu předporodní, samotný porod a pak i první okamžiky po narození. To potvrdila Petra Černo z brodské nemocnice. „Sporadicky se setkáváme s tím, že si rodiče přivedou fotografa či spíše fotografku, která jim dokumentuje dobu předporodní, porod i první okamžiky po narození dítěte. Není to příliš často, ale občas se to stává.“

Laciné PR 

Do zbylých oslovených nemocnic profesionální fotograf či fotografka pravidelně nedochází. „Toto je za nás nevhodné z pohledu zachování intimity. Je to jen laciné PR. Rodiče si mohou vyfotit dítě ihned po porodu, popřípadě i natočit porod (natáčí otec) za jasně daných podmínek - bez záběrů na genitálie (shora) a bez natáčení dalších osob bez jejich souhlasu,“ sdělila k této otázce Alexandra Knapová, mluvčí pelhřimovské nemocnice.

„Porod bych klidně nafotil." 

Fotograf Tomáš Kaser z Jihlavy zatím takovou nabídku, tedy to, že by zdokumentoval celý porod od začátku až do konce, nedostal. „Kdybych takovou zakázku dostal, tak bych ji přijal,“ řekl redakci Drbny Tomáš Kaser.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Porodnice Nemocnice Jihlava

Štítky fotografie, fotokoutek, porodnice, nemocnice, Jihlava

Rodiče v Jihlavě mohou z porodnice odejít s fotkou z nového fotokoutku. Grafiku vymysleli sami zdravotníci | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.