Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Respiračních onemocnění na Vysočině mírně přibylo. Dominuje covid, většina nemocných má lehký průběh

Krajští hygienici dnes ráno informovali o aktuálním vývoji akutních respiračních onemocnění. Z čísel vyplývá, že pokračuje mírný nárůst nemocnosti, přičemž nejvíc nových případů je i za uplynulý týden na Žďársku (2680 nově nemocných na 100 tisíc obyvatel) a Jihlavsku (1909 případů na 100 tisíc obyvatel).

Na Havlíčkobrodsku přibylo 1853 případů na 100 tisíc obyvatel a na Pelhřimovsku je relativní nemocnost 1722 případů. „Nejméně nových pacientů je stále na Třebíčsku, kde Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina (KHSV) eviduje 1351 nových případů na 100 tisíc obyvatel,“ vyčíslila mluvčí KHSV Jana Böhmová.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Podle aktuálních čísel v Kraji Vysočina vzrostla za minulý týden nemocnost o 13 procent. „Pacienti přibývají ve všech věkových skupinách. Nejčastěji zjištěnými původci onemocnění jsou SARS CoV-2, způsobující covid‑19, dále RS viry a rhinoviry. Objevují se však také první potvrzené případy chřipky typu A s nezávažným průběhem,“ sdělila Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického KHSV.

„Očkování má stále význam." 

Jak dodala, mezi respiračními onemocněními nyní převládá covid 19. „Ke dni 16. prosince byla sedmidenní incidence 145 případů na 100 tisíc obyvatel. Pacienti převážně mají lehčí průběh onemocnění. Kvůli středně těžkému průběhu onemocnění bývají hospitalizovány osoby seniorského věku nad 65 let s dalším chronickým onemocněním. Proto má stále význam nechat se očkovat,“ doplňuje Hana Pavlasová.

S ohledem na epidemiologickou situaci některá zdravotnická a sociální zařízení v kraji omezují, případně zcela zakazují návštěvy. „Toto rozhodnutí je vždy zcela v kompetenci vedení daného zařízení, které s KHSV postup případně konzultuje,“ vysvětlila závěrem mluvčí Böhmová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky chřipka, covid, nemoc, zdraví, respirační, hygienici, statistika, Vysočina

Respiračních onemocnění na Vysočině mírně přibylo. Dominuje covid, většina nemocných má lehký průběh | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.