Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nemocnice v Havlíčkově Brodě otevře novou ambulanci. Tři lékařky budou léčit pacienty trpící migrénou

V České republice trpí zhruba milion lidí migrénou. Více pacientům s tímto onemocněním nyní budou pomáhat neurologové v havlíčkobrodské nemocnici. Tam se od 1. září otevírá nové centrum. Ponese název Certifikované centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy.

Neurologické oddělení v havlíčkobrodské nemocnici tak bude moci nabídnout pacientům s migrénou specializovanou léčbu monoklonálními protilátkami, jde o nejmodernější způsob, který cílí přímo na specifické receptory v mozku. „Tato terapie je převratem v léčbě této nemoci, která je statisticky jednou z nejvíce hendikepujících nemocí na světě. Celosvětově se odhaduje, že migrénou trpí miliarda lidí na celém světě. V České republice je odhadem kolem milionu pacientů s migrénou," říká mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo s tím, že biologická profylaktická léčba výrazně snižuje počet migrenózních záchvatů a zlepšuje kvalitu života nemocného.

„Pro získání certifikace Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy je nutné splnění řady podmínek, včetně vzdělanosti lékařů a personálního zajištění, což se nám podařilo. Můžeme tak jako druhá nemocnice na Vysočině, nabídnout pacientům nadstandartní terapii. Pokud budeme kapacitně schopni, jsme ochotni vzít do péče i pacienty ze středočeského kraje, kde zatím nebyly splněny podmínky žádným pracovištěm. Nejbližší centra pro naše pacienty doposud byly v Pardubicích, Praze a Jihlavě," prozradila primářka neurologického oddělení Radka Mišurová. Do zmínené ambulance se lidé trpící migrénami mohou objednávat na doporučení neurologa. 

Biologickou léčbu migrény mohou podstoupit pacienti, kteří projdou indikačními kritérii, stanovenými SÚKL. Podmínkou jsou četné záchvaty migrény, které dosud nereagovaly na standardní léčbu.

Co s sebou k vyšetření? 

Jak dodává mluvčí Černo, ke vstupnímu vyšetření je nutné s sebou přinést lékařskou dokumentaci o předchozích vyšetřeních a léčbě, zejména podrobný záznam o dosud užívané profylaktické léčbě. K vyšetření je nutný také denní záznam bolestí hlavy, kde pacient pečlivě zaznamenává po celé kalendářní měsíce dny s bolestí hlavy.

Pacientům se v novém centru budou věnovat tři lékařky a dvě vyškolené sestry, fungovat bude třikrát týdně. „Objednávání bude spuštěno 21. srpna na telefonním čísle: 569472371," dodává Petra Černo. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto mapy.cz | Zdroj Nemocnice Havlíčkův Brod

Štítky bolest, hlava, migréna, zdraví, léčba, neurologie, nemocnice, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Gratuluji,těchto pracovišt je v republice stále málo a přitom pacientů s migrenou stále přibývá!!!!Je to civilizační epidemie!

Středa, 9. srpna 2023, 07:19Odpovědět

Nemocnice v Havlíčkově Brodě otevře novou ambulanci. Tři lékařky budou léčit pacienty trpící migrénou | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.