Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V klidu a bezpečí. Děti z Velkého Beranova věnovaly miminkům v jihlavské nemocnici tři nové pelíšky

Dětské oddělení jihlavské nemocnice dostalo od dětí z Velkého Beranova užitečné pelíšky, díky kterým se novorozenci cítí klidně a v bezpečí. Nově mají na oddělení tři kusy.

Maminky po porodu v Jihlavě mají vylepšený pokoj. S novými postelemi, koupelnou i podlahou

Jihlavská porodnice nabízí novopečeným maminkám pobyt ve vylepšeném pokoji. V zázemí se dvěma lůžky jsou nové postele, podlaha, nábytek a nová koupelna. Za pobyt na pokoji, kde tráví maminky po porodu první dny s miminkem, se nemusí platit.

Jak novinářům řekla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová, pelíšek se skládá z dělohy a několika hřejivých rukou. Ty tvoří vnitřní, vyměnitelnou část pelíšku. Ruce novorozence krásně obejmou, hřejí, a vytvářejí tak nezralému novorozenci pocit jistoty a bezpečí. 

V loňském roce se v jihlavské nemocnici narodilo 1410 novorozenců a na intermediálním centru bylo přijato 295 dětí a 107 maminek.

„Miminka dokážeme bezvadně napolohovat a zklidnit. Pelíšek má tři hřejivé ruce, podložení pod hlavu, dvě kostičky a jedno srdíčko, které pomáhají napolohovat celé tělo, hlavičku, podložit končetiny, a tak slouží také jako prevence otlaků. Především mají také tlumící, uvolňující účinek, takže se miminko zklidní, pokud má například bolesti bříška,“ pochvaluje pomůcku primář dětského oddělení Martin Zimen.

Pelíšky jsou také praktickým pomocníkem, a to třeba v situaci, kdy je nutné miminko podložit nebo třeba napolohovat. „Třeba z důvodu monitorace nebo zavedených invazivních vstupů, jako jsou nasogastrické sondy, intravenózní nebo endotracheální kanyly,“ vysvětluje mluvčí Monika Zachrlová.

Porodnice v kraji zvažují stravování formou bufetu. Bylo by dobré dát si, na co mám chuť, říkají matky

Nezdravé, nadýmavé, monotónní, málo ovoce a zeleniny. Takto mluví většina novopečených maminek o stravování po porodu na oddělení šestinedělí. Na tom, že není jídelníček ve většině nemocnic ideální, se shodují také výživoví specialisté. Krokem...

Na novorozenecké jednotce intenzivní péče jihlavské nemocnice mají s pelíšky Neobed již několikaletou zkušenost. Nově přibyly v Jihlavě tři pelíšky, a to díky výtěžku charitativního běhu ve Velkém Beranově. „Poděkování patří místní mateřské a základní škole a také dobrovolným hasičům,“ jmenuje vrchní sestra dětského oddělení Jana Zejdová.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky pelíšky, děloha, ruce, bezpečí, klid, porodnice, porod, novorozenec, miminko, dar, Velký Beranov, Nemocnice Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V klidu a bezpečí. Děti z Velkého Beranova věnovaly miminkům v jihlavské nemocnici tři nové pelíšky | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.