Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Porodnice v kraji zvažují stravování formou bufetu. Bylo by dobré dát si, na co mám chuť, říkají matky

Nezdravé, nadýmavé, monotónní, málo ovoce a zeleniny. Takto mluví většina novopečených maminek o stravování po porodu na oddělení šestinedělí. Na tom, že není jídelníček ve většině nemocnic ideální, se shodují také výživoví specialisté. Krokem dopředu by mohlo být takzvané bufetové stravování, které maminkám umožní nandat si na talíř to, co zrovna chtějí. O tomto uvažují třeba v jihlavské nebo novoměstské nemocnici.

Jihlavská nemocnice maminkám po porodu aktuálně nabízí jednotnou stravu, tedy bez možnosti výběru. Podle mluvčí Moniky Zachrlové je strava specifická tak, aby ji mohly konzumovat i kojící maminky. „Denně se jedná o pět jídel, tedy snídaně, oběd, večeře a dvě svačiny. Každé ráno je na podnosu ovoce, většinou banán nebo jablko. S obědem je přinášena mléčná svačina,“ uvedla pro Jihlavskou Drbnu Monika Zachrlová.

To potvrzuje jedna z oslovených maminek, která v jihlavské porodnici rodila v roce 2020 a podruhé vloni. „Hned po porodu mi nabídli jídlo i ve 4 hodiny ráno, za to jsem byla moc vděčná, protože jsem měla velký hlad. Na snídani jsme měli většinou starší pečivo, což je podle mě v pořádku. Ale taky jsme dostali malý mazanec a k tomu jedno máslíčko. K pití většinou meltu nebo kakao. Obědy byly takové klasické, třeba i houskové knedlíky,“ svěřila se redakci Drbny Iveta Konířová.

Na svůj loňský pobyt v porodnici zavzpomínala další oslovená maminka, která má stravování specifické, protože trpí celiakií. „Měla jsem trochu jinou stravu než ostatní vzhledem k tomu, že mám bezlepkovou dietu. Ale všechny jsme na snídani měly pečivo. Buď chleba s plátkovým sýrem nebo já třeba měla i bezlepkovou bábovku. Ovoce bylo, ale mám pocit, že až jako dopolední svačina společně s mlékem nebo jogurtem. Myslím, že to bylo asi jedno jablko na den. Co se zeleniny týče, tak to už si nepamatuji. Ale myslím, že žádná nebyla,“ vzpomíná Veronika Mašková s tím, že jako hlavní chod byla nejčastěji omáčka s těstovinami. Ta byla v jejím případě nahrazena třeba kuřetem s rýží, aby bylo jídlo bezlepkové.

Žádná smažená jídla 

Zhruba stejnou stravu jako v krajském městě maminkám po porodu nabízí i novoměstská porodnice. „Dietu indikuje lékař. Na porodním oddělení se standardně podává šetřící strava. To znamená, že je omezený výběr ovoce a zeleniny, neobsahuje nadýmavé potraviny, nepodávají se smažená jídla a podobně,“ uvedl redakci vedoucí nemocniční kuchyně Jan Hutař. Ten kojícím maminkám, kterým se zdá, že je jídla málo, radí kontaktovat personál oddělení. „Ten pak může požádat o návštěvu nutričního terapeuta nebo zasílání přídavku z kuchyně,“ dodává mluvčí novoměstské nemocnice Helena Zelená Křížová.

V ČR je už několik nemocnic, které nabízí pokrokovější možnosti stravování svých pacientů. Jak uvádí idnes.cz, například porodnice v Novém Jičíně rodičkám nově nabízí celodenní bufetové menu, což znamená, že si maminky kromě běžných jídel mohou kdykoliv zdarma vzít cereálie, mléčné výrobky včetně sýrů, ovocné a zeleninové saláty, šunku nebo ovocné šťávy.

Strava ženy po porodu by měla obsahovat denně 5 - 6 porcí sacharidů, 3 - 4 porce mléčných výrobků, 1 - 3 porce bílkovin , 2 - 4 porce ovoce, 3 - 5 porcí čerstvé nebo dušené zeleniny, dohromady tedy minimálně pět porcí ovoce a zeleniny za den. Dále je třeba hlídat i dostatečný příjem tekutin. 

O něčem podobném uvažují třeba i v Novém Městě na Moravě, kde by se pro začátek mohly formou bufetu podávat alespoň snídaně. „Momentálně speciální porodní dietu nemáme, nicméně zvažujeme další úpravy jídelníčku pro novopečené maminky, jednou z možností je například systém bufetového výdeje snídaní. Všechno ovšem závisí na rekonstrukci gynekologického pavilonu,“ poodhalil Jan Hutař s tím, že v současné době probíhají práce na projektu. S přestavbou gynekologického pavilonu by se mělo začít v příštím roce.

Rekonstrukce stravovacího provozu

Jak doplnila mluvčí novoměstské nemocnice, toto zařízení se snaží hledat inspiraci i v jiných nemocnicích. Vedoucí nutriční terapeut byl na návštěvě například v Nemocnici Havířov nebo ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. „Jsou to sice zdroje inspirace, ale musíme vzít v potaz i vybavení nemocniční kuchyně a naše možnosti,“ zmínila mluvčí Zelená Křížová.

Tuto možnost do budoucna nevylučuje ani jihlavská nemocnice. „I my jsme o tomto způsobu stravování přemýšleli. Aktuálně se u nás dokončuje rekonstrukce stravovacího provozu, takže i s tím potom uvidíme,“ naznačila mluvčí Nemocnice Jihlava.

V jihlavské nemocnici se opravuje srdce kuchyně. Počet obědů je teď na polovině

V jihlavské nemocnici se již od prosince 2019 opravuje zázemí pro kuchaře. To nyní prochází zásadní proměnou. Opravy by měly skončit zhruba za rok. Kuchaři budou nejenom nově nejenom schopni vařit více jídel, ale nabídnou i větší komfort ve výběru.

Stravování formou bufetu by určitě ocenila nejedna maminka. „Vůbec nevím, co by to obnášelo. Ale je pravda, že některé maminky na pokoji měly i své jídlo, protože jim oběd nechutnal. I já jsem po porodu první dcery měla na pokoji v ledničce svoje jogurty, protože jsem největší hlad měla v noci,“ usmívá se Iveta Konířová. S nápadem souhlasí třeba i Veronika Mašková, podobně jako Jana Klimešová, která má také zkušenost s jihlavskou porodnicí. „Bufet by byl určitě skvělá věc. Konečně by si maminky po porodu daly to, na co mají opravdu chuť. Dodnes si pamatuju, jak mi manžel nosil den staré pečivo, protože jsem měla strach dát si to čerstvé. K tomu jsem si denně dávala třeba meloun nebo stoprocentní džus. Ten mi v jídelníčku nemocnice hodně chyběl. A také pořádná káva,“ svěřila se s úsměvem Jana Klimešová.

A jak by tedy mělo vypadat ideální stravování u ženy, co je krátce po porodu? „V období kojení by se měl energetický příjem navýšit cca o 400 – 500 kcal/ den (cca 2000 kJ). Po porodu, který je pro ženu velkou zátěží, čerpá její tělo ještě ze zásob vytvořených během těhotenství. Ženy obézní mohou přijímat kalorií méně, naopak ženy s nízkou váhou by měly příjem energie bezpochyby navýšit, jinak riskují ztrátu mateřského mléka a vyčerpání organismu,“ říká výživová poradkyně Klára Beránková.

Co by měla jíst žena po porodu? 

Matka po porodu by měla denně mít 5 - 6 porcí sacharidů, 3 - 4 porce mléčných výrobků, 1 - 3 porce bílkovin , 2 - 4 porce ovoce, 3 - 5 porcí čerstvé nebo dušené zeleniny, dohromady tedy minimálně pět porcí ovoce a zeleniny za den. Beránková jako nevhodné potraviny uvádí ty, co nadýmají, kojící matky by dále měly být obezřetné u výraznějších potravin, jako jsou jahody, citrusy, kiwi, ananas, rajčata, koření. „Mohou totiž způsobit nepříjemnou vyrážku u miminka,“ vysvětlila Beránková a jmenuje nejčastějšími prohřešky, které ženy v porodnici často dostávají. Bývají to nadýmavé potraviny, uzeniny vyjma šunky s 90 procenty masa, sladké bílé pečivo. „Celkově pak bývá nedostatek ovoce a zeleniny, nedostatečná energetická hodnota jídla, nedostatek bílkovin, nadbytek soli,“ jmenuje specialistka na výživu.

V tom, co žena po porodu může, a co by neměla jíst, Iveta Konířová ze začátku tápala. Jak ale říká, je to hodně individuální. „Některým miminkům nevadí nic a některým snad všechno. Takže za mě je zásadní hlavně pestrá strava a žádné nadýmavé potraviny. Já byla vděčná za všechno jídlo, co mi donesli, když pominu hříbkovou omáčku,“ usmívá se Konířová.

Podle Beránkové je důležitý také pitný režim. Tvrdí, že plně kojící žena by měla navýšit příjem tekutin přibližně o jeden litr oproti dřívějšku, tedy zhruba o množství vyprodukovaného mateřského mléka. Mašková ještě zmiňuje kávu, ani s tou by to maminky po porodu neměly přehánět. „Čemu by se kojící ženy měly vyhnout? Napadá mě třeba to, když jde maminka do bufetu, tak to nepřehánět ve velkým s kafem?“ podotkla na závěr maminka Veronika Mašková.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky porod, porodnice, šestinedělí, strava, jídlo, výživa, bufet, Jihlava, Nové Město na Moravě, Vysočina, nemocnice, Lékárenský komplex Jihlava, Jana Klimešová, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Česko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

A stojí jim to za to? Těch pár dní snad by mohli jíst to, co se podává, ale prosím, nejsem žena po porodu.

Čtvrtek, 14. července 2022, 21:13Odpovědět

Porodnice v kraji zvažují stravování formou bufetu. Bylo by dobré dát si, na co mám chuť, říkají matky | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.