Dnes, 07:00
Školní stravování napříč republikou čekají velké změny. Povinnost méně solit i sladit a zároveň nabídnout více zeleniny nebo luštěnin sice přijde až prvního září, školní kuchyně ve městě však na nic nečekají, jak zjišťovala Jihlavská Drbna.
V průměru třináct set strávníků denně přijde do jídelny ZŠ Otokara Březiny, jsou také ze sousední ZŠ Demlova. „Pro naši školní jídelnu nebudou změny ve školní stravování nijak zásadní, protože se dlouhodobě snažíme sledovat nutriční doporučení odborníků pro výživu,“ řekla vedoucí Klára Ficencová. Například rybu a luštěniny tam minimálně jednou za 14 dní nabízí na obou výběrech, v každém pokrmu je dostatek ovoce nebo zeleniny. Jednou týdně je zařazeno bio mléko a využívají regionálních dodavatelů.
Změny ve stravování jsou dle vedoucí školní jídelny Na Stoupách 3 pro OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava Markéty Hažmukové určitě prospěšné, vítá větší množství ryb, luštěnin a celozrnných potravin. „Problém, ale vidím v tom, že většina dětí na tyto zdravější potraviny nejsou z domova zvyklé a nevyberou si je ani ve školní jídelně,“ upozornila.
V jídelně přitom už nyní míchají hrubou mouku s celozrnnou, semolinové těstoviny s celozrnnými. „To aby si děti postupně zvykly, ohlas na tyto změny nebyl úplně negativní,“ uvedla vedoucí s tím, že v jídelně je vždy na výběr ze tří druhů jídel, z nichž jedno je bezmasé. Dále je dvakrát v týdnu ryba a jednou luštěniny.
Další kuchař, který si přál zůstat v anonymitě, redakce však jeho jméno zná, uvedl, že je potřeba snížit spotřebu červeného masa a zavést více luštěnin, které děti nemají moc rády. „Ale jde to zakomponovat do jídel, aby děti měně vnímaly, že konzumují luštěniny,“ usmál se.
Otázkou je, zdali se podaří nahradit sůl bylinkami a kořením do té míry, aby zůstala chuť obědů stejná. Dle vedoucího školní jídelny Střední školy stavební Eugena Nahalky je to možné, pro plnou chuť je však potřeba mít kvalitní suroviny.
Hažmuková je naopak přesvědčena, že požadavky na snížené množství soli a přidaného cukru chuť některých jídel určitě ovlivní. Přesto jdou touto cestou. „Snižování množství soli v pokrmech je dlouhodobým trendem, na kterém pracují všechny školní jídelny. Dlouhodobě jsme i na obsah soli kontrolovány Krajskou hygienickou stanicí,“ sdělila Ficencová. Na Březinkách se snaží sůl částečně nahrazovat bylinkami a dávat méně cukru i do sladkých jídel.
V jídelně ZŠ Rošického se však do jídel a salátů, kam podle receptury patří, bude cukr přidávat dál, jeho snižování se vztahuje hlavně k nápojům. Na neslazené pití si budou muset zvyknout i strávníci v jídelně na Březinkách. „Změna snad pro strávníky nebude tak těžká,“ doufala Ficencová.
Změny jsou určitě potřebné, ale nevyřeší problém, že děti budou jíst zdravě, pokud nemají základ z rodiny. Děti jsou velmi vybíravé a plno jídel odmítají. Zvláště těch zdravých.
Podle vedoucí školné jídelny ZŠ Rošického Olgy Ryšavé je škoda, že sladká jídla budou nově jen jednou měsíčně, děti je totiž milují. „Změny jsou určitě potřebné, ale nevyřeší problém, že děti budou jíst zdravě, pokud nemají základ z rodiny. Děti jsou velmi vybíravé a plno jídel odmítají. Zvláště těch zdravých,“ vypozorovala. To však může být i šance na změnu. „Změny ve školním stravování vnímáme jako příležitost zlepšit vztah dětí k jídlu a zdraví,“ uvedl končící náměstek hejtmana a radní pro oblast školství Pavel Franěk (ANO).
Jihlavskou Drbnu zajímalo, jak se změny promítnou do cen, pokud vůbec. „Podíl zeleniny se zřejmě navýší z důvodu zařazování většího počtu bezmasých, nesladkých pokrmů do jídelníčku. Nicméně cenu oběda tato změna nemusí nutně ovlivnit, sníží se totiž množství masa, které je většinou nejnákladnější položkou pokrmu,“ uvažovala nahlas Ficencová. Ani podle Nahalky nemusí změny nutně znamenat zdražování.
Jiný názor má Ryšavá a očekává, že se náklady na obědy změní. „Zatím ale finančně vycházíme,“ podotkla. Třebaže jihlavské jídelny vesměs nevyužívají vysoce průmyslově zpracované potraviny, polotovar je dnes téměř vše a ceny potravin obecně rostou. Vyšší náklady očekává i Hažmuková. „Konkrétní vyčíslení bude možné až po zavedení změn do praxe,“ uvedla.
Změny přitom už přicházejí, jak potvrdila Ficencová. „Využíváme mezidobí k nastavení změn a upravení všeho, co je potřeba. Probíhá spousta školení a zároveň čekáme na upravení programů dle nové vyhlášky. To bude, dle informace firmy, která pro nás software zajišťuje, nejdříve v lednu. Do té doby nemáme možnost přesnějšího srovnání stávajícího a nového spotřebního koše,“ popsala.
Změny už nyní zavádí také jídelna „stavebky“. Aktuálně prochází úpravami jídelní lístek, receptury i výběr jídel. „Nabídka je dnes široká a dá se splnit vše potřebné, pokud se jde s dobou. Školní stravování může mít i prvky moderní gastronomie, která dodá jídlům nové kouzlo a přitom splní všechny požadavky,“ uzavřel Nahalka.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám