Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pelhřimov investuje do nové zubní ordinace 1,3 milionu korun. Od května ji pronajme novému lékaři

, aktualizováno 3. května 2022, 13:03

Pelhřimov investuje 1,3 milionu korun do zubní ordinace. Od května ji pronajme novému zubaři. Město chce získat na vybavení ordinace dotaci od Kraje Vysočina, požádalo o 200 tisíc korun. Starosta Pelhřimova Ladislav Med (ODS) to řekl při pondělním jednání městského zastupitelstva.

Krajský dotační program i postup města má podpořit fungování nových zubních ordinací, kterých je na Vysočině nedostatek. „Jedná se o investici do naší budovy, takže tam není nic, co by si pan doktor mohl odnést v případě, že by odešel. Myslím si, že když tady bude zřízená moderní ordinace a v případě, že by odešel, může být nabídnutá někomu jinému. Pro město je nejdůležitější, že přibyde nový zubní lékař," řekl Ladislav Med.

Zubní ordinace je v sídle městského úřadu v Pražské ulici. V úterý rada města rozhodla o jejím ročním nájmu 36 tisíc korun a ročních úhradách nákladů 24 tisíc korun.

Podle dřívějších informací Kraje Vysočina bylo v lednu letošního roku na Vysočině s asi půl milionem obyvatel 241 zubařů, nejméně, 32, na Pelhřimovsku.

Vedle dotací, na které mají nárok obce a města, když zařizují zubařskou ordinaci, zavedl kraj od ledna také stipendijní program pro budoucí stomatology.

Nové ordinace v Jihlavě

S nedostatkem zubařů se potýká již několik let i krajská Jihlava. Problém by mohla částečně vyřešit dvě stomatologická pracoviště, která by během několika let měla v krajském městě zahájit provoz. Prodej potřebných pozemků „odklepli" jihlavští zastupitelé na svém březnovém zasedání. 

První pozemek se nachází při ulici Stavbařů na sídlišti Březinova, kde v minulosti byla školka se zahradou. „Nyní se tam počítá se zubní klinikou s ordinacemi stomatologického centra, parkovištěm a rezidenční částí pro zaměstnance centra," jmenuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. Na zbývající ploše pozemku bude zeleň. Zájemce za něj zaplatí 6 750 000 korun.

„Záměrem Jihlavy je vybudovat ve městě dostatečně velké, moderní stomatologické pracoviště, které by mělo dostatečnou kapacitu a odbornou úroveň, která by odpovídala stávajícím i budoucím potřebám krajského města,“ vysvětlil na zasedání zastupitelstva náměstek primátorky Martin Laštovička.

Nejen Jihlava se už několik let potýká s nedostatkem zubařů. Problém by mohla částečně vyřešit dvě stomatologická pracoviště, která by během několika let měla v krajském městě zahájit provoz. Prodej potřebných pozemků včera „odklepli" jihlavští...

Druhým místem, kde v budoucnu vznikne stomatologická a stomatochirurgická ordinace, je pozemek v ulici Na Růžku na Bedřichově. „Zájemce za něj zaplatí více než 2,9 milionu korun bez DPH," vyčíslil mluvčí Daněk. V tomto případě musí začít provoz do pěti let ode dne nabytí vlastnického práva k pozemku kupujícím. Pokud zájemce smlouvu nedodrží, bude mu vystavena pokuta ve výši 550 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zubař, ordinace, správa, Pelhřimov, zubní lékař, Kraj Vysočina, dotace, ODS, pozemek, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pelhřimov investuje do nové zubní ordinace 1,3 milionu korun. Od května ji pronajme novému lékaři | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.