Studentům na Vysočině se daří, a to napříč mnoha obory. Před pár dny totiž zazářili v národním kole soutěže středoškolských kuchařů Trophée Mille ČR. První místo si vyvařila dvojice Eliška Havlíková a Tomáš Petera, kteří jsou studenty žďárské církevní Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga. Odborný dohled nad nimi měl učitel Petr Chalupa. Eliška a Tomáš vařili z regionálních vysočinských surovin.
Studenti žďárské školy porotu zaujali dančím hřbetem s kaštanovou omáčkou a babiččinými povidlovými buchtičkami.
Zlato v této soutěži bylo pro zmíněnou střední školu vůbec první. „Těší mě, že stejně jako v předchozích dvou letech uspěli žáci z vysočinských škol. Gastroobory v kraji zkrátka mají co nabídnout a věřím, že Eliška s Tomášem obstojí i na světovém finále v Remeši,“ vyzdvihl radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala.
Vítězové si odnesli hned dvě ocenění, putovní trofej Philippa Milla a hlavní cenu soutěže – skleněnou cenu z přibyslavské sklárny Valner Glass vybroušenou do tvaru bílé kuchařské čepice, která je částečně naplněná květy šafránu.
„Podobnou, ale menší trofej získaly také týmy na druhém a třetím místě. Druhý nejlepší výkon dle poroty v čele s jihlavským šéfkuchařem Pavlem Marešem předvedli Věra Schusterová a Martin Havlíček z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Třetí se umístili Alžběta Součková a Erik Mareš z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava. Zvláštní cenu za spolupráci si do Litoměřic odvezli Zuzana Adámková a Šimon Korejs z tamní Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb," dodává k dalším umístěním Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina s tím, že vítězové budou Českou republiku a Kraj Vysočina reprezentovat 25. března 2024 na světovém finále ve francouzské Remeši.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.