Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kuchařskou soutěž ovládli studenti ze Žďáru. Zlato jim zajistil dančí hřbet a babiččiny povidlové buchty

Studentům na Vysočině se daří, a to napříč mnoha obory. Před pár dny totiž zazářili v národním kole soutěže středoškolských kuchařů Trophée Mille ČR. První místo si vyvařila dvojice Eliška Havlíková a Tomáš Petera, kteří jsou studenty žďárské církevní Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga. Odborný dohled nad nimi měl učitel Petr Chalupa. Eliška a Tomáš vařili z regionálních vysočinských surovin.

Porota čtvrtého ročníku prestižní soutěže byla složena z pěti profesionálních českých šéfkuchařů a cukrářů. 

Studenti žďárské školy porotu zaujali dančím hřbetem s kaštanovou omáčkou a babiččinými povidlovými buchtičkami.

Zlato v této soutěži bylo pro zmíněnou střední školu vůbec první.  „Těší mě, že stejně jako v předchozích dvou letech uspěli žáci z vysočinských škol. Gastroobory v kraji zkrátka mají co nabídnout a věřím, že Eliška s Tomášem obstojí i na světovém finále v Remeši,“ vyzdvihl radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala.

Soutěž Trophée Mille ČR se konala v jihlavském Cityparku, foto: Kraj Vysočina 

Vítězové si odnesli hned dvě ocenění, putovní trofej Philippa Milla a hlavní cenu soutěže – skleněnou cenu z přibyslavské sklárny Valner Glass vybroušenou do tvaru bílé kuchařské čepice, která je částečně naplněná květy šafránu. 

„Podobnou, ale menší trofej získaly také týmy na druhém a třetím místě. Druhý nejlepší výkon dle poroty v čele s jihlavským šéfkuchařem Pavlem Marešem předvedli Věra Schusterová a Martin Havlíček z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Třetí se umístili Alžběta Součková a Erik Mareš z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava. Zvláštní cenu za spolupráci si do Litoměřic odvezli Zuzana Adámková a Šimon Korejs z tamní Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb," dodává k dalším umístěním Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina s tím, že vítězové budou Českou republiku a Kraj Vysočina reprezentovat 25. března 2024 na světovém finále ve francouzské Remeši.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky soutěž, kuchař, vaření, škola, student, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuchařskou soutěž ovládli studenti ze Žďáru. Zlato jim zajistil dančí hřbet a babiččiny povidlové buchty | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.