Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kolapsy, úrazy na koloběžkách, šest úmrtí. Záchranáři v kraji mají za sebou perné léto, vyjížděli co deset minut

Téměř 8500 výjezdů mají na svém kontě za uplynulý červenec a srpen krajští záchranáři z Vysočiny. Podle dostupných statistik do terénu k pacientům vyjížděli v průměru každých deset minut. Nejčastěji pomáhali osobám se somatickými obtížemi.

„Za letošní dvouměsíční letní prázdniny evidujeme téměř sedm a půl tisíce událostí. Celkem jsme uskutečnili 8 320 výjezdů a ošetřili při nich 6 670 pacientů. V porovnání s loňským rokem, kdy jsme dosáhli historického rekordu (8 919 výjezdů), je to letos o šest set výjezdů a čtyři sta ošetřených pacientů méně," shrnul Petr Janáček, mluvčí krajské záchranky.

Nejčastěji byli záchranáři do terénu vysíláni k pacientům s interními zdravotními komplikacemi. Bezmála 70 procent všech výjezdů bylo k pacientům, které postihl kolaps, horečka, dušnost, bolest na hrudi či vysoký krevní tlak. Každý pátý zásah byl k pacientům s úrazy, a to v počtu 1 772 případů.

„Nejčastějšími typy úrazů byly zranění hlavy a hrudníku. Přibývá také úrazů na koloběžkách, ať už na těch klasických či elektrických. Snad i proto, že většina uživatelů koloběžek nepoužívá při jízdě doporučené ochranné prostředky, bývají následky nehod velmi závažné. K jedné z nejvážnějších nehod vyjížděly naše posádky na konci prázdnin, v pátek 1. září 2023. Při střetu elektrokoloběžek došlo k velmi těžkému zranění dvou osob, které byly ve vážném stavu transportovány do nemocnice," uvedl Janáček jeden příklad za všechny a upozorňuje na to, že helma je základní ochranou před vážným zraněním hlavy a měla by být samozřejmostí pro všechny, kteří tuto stále populárnější formu dopravy využívají.

Šest obětí dopravních nehod 

Záchranáře z Vysočiny během uplynulých dvou měsíců ve velkém zaměstnaly i dopravní nehody, vloni vyjížděli k 350 nehodám, letos jich bylo 413. V mnoha případech se přitom jednalo o vážné havárie, které si vyžádaly těžká zranění, a bohužel i zbytečná úmrtí. „Šesti účastníkům dopravních nehod již naši zdravotníci nedokázali pomoci," přidává Janáček smutnou bilanci. 

Nasazení operátorů na tísňové lince 

Napilno měli nejen záchranáři v terénu, ale také operátoři zdravotnického operačního střediska. Ti během letních měsíců přijali na tísňové lince 155 celkem 16 056 hovorů, poskytli 46 telefonicky asistovaných neodkladných resuscitací a ve 169 případech aktivovali vrtulník letecké záchranné služby v Jihlavě.

Ohodnoť článek

Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky záchranáři, sanitka, vrtulník, výjezd, pomoc, záchranná, služba, zdravotník, prázdniny, léto, statistika, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolapsy, úrazy na koloběžkách, šest úmrtí. Záchranáři v kraji mají za sebou perné léto, vyjížděli co deset minut | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.