Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Havlíčkův Brod investuje do základních škol do dvou let zhruba 200 milionů

Havlíčkův Brod udělá ve svých dvou základních školách do dvou let investice přibližně za 200 milionů korun. Na vytvoření nových odborných učeben dostalo město 80 milionů korun z dotačního programu IROP. Stavební práce od letošního podzimu ovlivní hlavně chod základní školy Konečná, kde nový pavilon nahradí starou budovu, která bude zbouraná. V základní škole V Sadech se bude přestavovat hlavně podkroví. Vyplývá to z informací, které novinářům řekli zástupci radnice.

„Je to možná historicky největší částka, kterou takhle jednorázově město investovalo do školství," řekl starosta města Zbyněk Stejskal (ODS). Náklady radnice pokryje ze své finanční rezervy. Obě stavby by měly být hotové do začátku nového školního roku v roce 2025. „Je to poměrně krátký čas, ale stavební firmy to vysoutěžily s těmito podmínkami," uvedl.

Předpokládané náklady na obě stavby byly podle webu města v součtu okolo 230 milionů korun. U základní školy Konečná se v soutěži na dodavatele cena snížila z očekávaných 151 milionů korun na 113,2 milionu korun. U školy V Sadech klesla ve výběrovém řízení cena stavby ze 79 milionů korun na 51,8 milionu korun.

V těchto částkách nejsou zahrnuté peníze na stavbu nové jídelny pro školu Konečná a vybavení nových učeben v obou školních areálech. „Když dáte ta čísla dohromady, tak jsme zhruba na částce 200 milionů korun, které se investují do základních škol," řekl starosta.

Práce už začnou

Realizaci obou akcí schválilo havlíčkobrodsko zastupitelstvo v pondělí, práce už začnou. Dvě třídy základní školy Konečná budou po dobu stavby umístěné v AZ Centru na Rubešově náměstí. Podle místostarostky Marie Rothbauerové (ODS) jsou učitelé i rodiče dětí nachystaní na to, že se tyto třídy přestěhují počátkem října. Následovat by mělo zbourání starého školního pavilonu, který už je dávno za hranicí předpokládané životnosti.

Škola v Konečné ulici bude muset přestavbě celkově uzpůsobit svůj provoz, děti se budou dočasně stravovat v montované výdejně. Do této školy podle webu města chodí celkem okolo 280 dětí.

V základně škole V Sadech bude kromě nového zázemí v půdních prostorách přistavěný výtah. Pak už budou všechny havlíčkobrodské školy bezbariérové, uvedl místostarosta Vladimír Slávka (ANO 2011 - Ženy za Brod). Školu V Sadech podle webu města navštěvuje zhruba 670 žáků. Třídy se tam kvůli výstavbě stěhovat nebudou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky vzdělání, stavby, školy, investice, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkův Brod investuje do základních škol do dvou let zhruba 200 milionů | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.