Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Děti z Ukrajiny mohou v Jihlavě chodit do adaptační třídy. Naučí se tam česky a poznají naši historii a školní systém

Jedna z jihlavských základních škol - ZŠ Evžena Rošického - zřídila pro děti z Ukrajiny takzvanou adaptační třídu. Je určena pro žáky 3. - 7. třídy a může tam chodit maximálně dvacet ukrajinských dětí.

„Předmětem není primárně výuka, ale adaptace do našeho školního prostředí. Doba, po kterou v ní děti budou, odhadujeme asi na dva až tři měsíce. Poté přejdou do klasické třídy,“ uvedl ředitel školy František Svoboda. Dle jeho slov byly během prvního dne děti z Ukrajiny zamlklejší než ostatní žáci. Svoboda to ale přisuzuje tomu, že byly ve škole první den a vzájemně se neznají. Žáci v adaptační třídě se budou během prvních měsíců učit hlavně češtinu a také se budou postupně seznamovat s naší historií a s našimi zvyky. „Součástí bude rovněž tělesná a výtvarná výchova. Ve třídě budou střídavě působit asistentka, učitelka a školní psycholožka," popisuje průběh výuky Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Namaloval jsem vám čtyřlístek pro štěstí. Vím, že slovo válka je špatné, píše Zelenskému Sebík z Třebíče

Válečný konflikt, který před dvěma týdny vypukl na Ukrajině, ovlivňuje také myšlení dětí. Řadě z nich není lhostejný osud lidí, kteří se ze dne na den ocitli ve válce a ve velkém prchají ze svých domovů. S Ukrajinci soucítí třeba i desetiletý...

Podle ředitele ZŠ Evžena Rošického bude pro děti z Ukrajiny zřejmě nejsložitější zvyknout si na jiné prostředí. „Vzdělávací systém na Ukrajině je odlišný od toho českého, ale myslím si, že si děti vždycky poměrně rychle zvyknou," dodává Svoboda. 

Situace na jiných školách 

Na ostatních základních školách v Jihlavě se děti začleňují do běžných tříd. K 15. březnu už bylo v jedenácti  jihlavských základních školách 106 dětí z Ukrajiny. „Základní školy v Jihlavě mohou se stávajícími kapacitami přijmout maximálně 200 dalších dětí, to znamená, že jsou už volná místa zaplněna z více než 50%," uvedla Hana Ustohalová z odboru školství jihlavského magistrátu. Do mateřských škol v Jihlavě podle jejích slov k 15. březnu nastoupilo 23 dětí ukrajinských uprchlíků.

Kraj chystá 200 lůžek pro uprchlíky ve svých budovách. Nejvhodnější je vojenský areál v Rančířově

Také Kraj Vysočina připravuje lůžka pro nouzové ubytování uprchlíků. Konkrétně je pro uprchlíky z Ukrajiny nachystáno 100 lůžek v areálu Domova Háj u Ledče nad Sázavou. Dalších 100 lůžek by mohlo být v budově kraje v Humpolci, z níž se odstěhoval...

Práce pro dospělé uprchlíky

Město Jihlava, konkrétně některé městské společnosti, myslí i na dospělé uprchlíky. Těm už tyto firmy začaly nabízet pracovní místa. Zájem je třeba o pomoc v lese, o uklízeče nebo o řidiče MHD. 

Práce pro lidi z Ukrajiny. V Jihlavě mohou pracovat coby uklízeči či řidiči MHD, akvapark nabízí pozici plavčíka

Jihlavské městské společnosti nabízí práci lidem z Ukrajiny, kteří prchají před válečným sporem. Tito lidé se mohou zapojit například coby uklízeči, plavčíci, muži z Ukrajiny mohou pomoci při zalesňování.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky vzdělání, škola, adaptační, Ukrajina, Rošického, Jihlava, základní škola, Evžen Rošický, František Svoboda, uprchlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z Ukrajiny mohou v Jihlavě chodit do adaptační třídy. Naučí se tam česky a poznají naši historii a školní systém | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.