Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ukrajinců ve školách na Vysočině přibývá, v Jihlavě se zájem zdvojnásobil. Trochu problém je s kapacitou ve školkách

Školy v našem kraji začíná navštěvovat stále více dětí z Ukrajiny. V Jihlavě se počet těch, kteří chtějí ve vzdělávání pokračovat, od začátku týdne zdvojnásobil, nastoupit do škol chtějí i někteří středoškoláci. Podle sdělení zástupců měst, škol a organizace, terá umisťování ukrajinských dětí do škol koordinuje, například Havlíčkův Brod připravuje pro nejmenší dětské skupiny a navyšuje místa v mateřských školách.

Umisťování dětí z Ukrajiny do škol v krajské Jihlavě organizuje a řeší F point. Aktuálně eviduje na stovku žádostí ze strany Ukrajinců. Pro 87 dětí místa ve škole jsou, buď už nastoupily, nebo brzy do školy půjdou, o dalších se jedná. Kapacity v jihlavských základních školách ještě jsou, složitější je situace v mateřských školách, kde zatím našly místo dvě děti z Ukrajiny. Zájem o vzdělávání mají i tři středoškoláci, řekla ředitelka F pointu Dana Fiedlerová. Se středními školami podle ní existuje dohoda, že by do nich děti mohly chodit, ale jen jako stážisté, nikoli studenti. „Pak se bude řešit, jestli by mohly dělat přijímací zkoušky," řekla Dana Fiedlerová.

Hledají se dobrovolníci 

F point dál hledá dobrovolníky, kteří by mohli dopoledne s ukrajinskými dětmi pracovat v klubu, který F point organizuje. Dárci by k jeho chodu mohli přispět školními potřebami. Klub je v provozu i odpoledne. „Na odpoledne se nám na pomoc hlásí studenti, kteří mohou přijít, když skončí školu, takže odpoledne máme celkem pokryté. Na dopoledne bychom uvítali pomoc učitelek, důchodkyň, někoho, kdo by se mohl věnovat menší skupince dětí," řekla Fiedlerová. F point pomáhá s kontakty i na školy mimo Jihlavu, školám také poskytuje materiály, podle kterých lze s dětmi pracovat.

Namaloval jsem vám čtyřlístek pro štěstí. Vím, že slovo válka je špatné, píše Zelenskému Sebík z Třebíče

Válečný konflikt, který před dvěma týdny vypukl na Ukrajině, ovlivňuje také myšlení dětí. Řadě z nich není lhostejný osud lidí, kteří se ze dne na den ocitli ve válce a ve velkém prchají ze svých domovů. S Ukrajinci soucítí třeba i desetiletý...

Situace v Havlíčkově Brodě 

Dětská skupina pro předškolní děti má vzniknout v havlíčkobrodské budově střediska volného času AZ Centrum. „Zároveň rada města schválila 9. března usnesení, kterým povolila výjimky z nejvyššího počtu dětí ve třídách Mateřské školy Na Svahu 3049 a Mateřské školky Korálky Havlíčkův Brod, čímž došlo k navýšení kapacity těchto mateřských škol o 56 míst," uvedl místostarosta města Vladimír Slávka. 

Starší děti z Ukrajiny v Havlíčkově Brodě přednostně přijímá Základní škola V Sadech určená pro vzdělávání cizinců. „Teď jich do této školy chodí 26, jednoho žáka přijala ZŠ Štáflova. Po naplnění kapacity ZŠ V Sadech budou ukrajinské školáky do naplnění kapacity přijímat i ostatní havlíčkobrodské základní školy," dodal Slávka.

Z hradeb do odpadkového koše. Denacifikujeme Jihlavu, říká aktivista po odstranění ukrajinské vlajky

Byl to jeden z největších a nejviditelnějších symbolů, kterým Jihlavané vyjádřili podporu a solidaritu napadené Ukrajině. Vlajka této těžce zkoušené země však na hradbách vydržela jen tři dny. O její odstranění se postaral politický aktivista...

Komunikace v češtině v třebíčské škole 

V Třebíči je školou určenou pro vzdělávání cizinců Základní škola Benešova. Podle ředitele Jana Vaňka tak byla na příchod dětí z Ukrajiny připravená. Děti se v ní teď především soustředí na zvládání základní komunikace v češtině a orientaci ve škole. „Adaptují se s adaptačním asistentem, který je teď nově zřízený v rámci vzdělávání u nás, postupně dochází k začleňování dětí do běžných tříd," řekl Jan Vaněk. Někteří to podle něho zvládly už po týdnu ve škole. Školu zatím navštěvuje deset ukrajinských dětí.

Jihlavský Ukrajinský dům 

Pomoc lidem, kteří utíkají z Ukrajiny před válkou, se ale netýká jen vzdělávání dětí. Ke konci minulého týdne přišla jihlavská radnice s informací o tom, že město poskytne zázemí lidem z Ukrajiny, kteří prchají ze své země před válkou. Přechodným útočištěm se pro ně stane budova, kde dříve sídlil Dům dětí a mládeže v Brněnské ulici. Toto místo - Ukrajinský dům - bude zároveň sloužit jako kontaktní a komunitní centrum.

Centrum se otevře během tohoto týdne. „V patře budou pro příchozí připraveny pokoje na přechodné ubytování o celkové kapacitě 30 míst. Pokud to situace dovolí, bude mít každá rodina vlastní místnost. V přízemí vznikne komunitní zázemí," popisuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Jihlava uprchlíkům otevře Ukrajinský dům. Pojďte nahlédnout dovnitř

Jihlava poskytne zázemí lidem z Ukrajiny, kteří prchají ze své země před válkou. Přechodným útočištěm se pro ně stane budova, kde dříve sídlil Dům dětí a mládeže (DDM) v Brněnské ulici. Toto místo - Ukrajinský dům - bude zároveň sloužit jako...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 10

Štítky ČR, Ukrajina, školy, Vysočina, Jihlava, mateřská škola, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, základní škola, Jan Vaněk, Dům dětí a mládeže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinců ve školách na Vysočině přibývá, v Jihlavě se zájem zdvojnásobil. Trochu problém je s kapacitou ve školkách | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.