Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nový školní rok na Vysočině zahájí zhruba 66 tisíc žáků. Do první třídy nastoupí 5216 prvňáčků

Zhruba 66 tisíc žáků Vysočiny ve středu 1. září zahájí nový školní rok. Podle přehledu zápisů jednotlivých základních škol by mělo do školních lavic usednout vůbec poprvé 5 216 dětí, což je o 77 více než v loňském roce. V krajské Jihlavě do lavic poprvé usedne 587 prvňáčků. Každý se může těšit na bezpečný kufřík od Kraje Vysočina a dalších partnerů z podnikatelského sektoru. Do prvních ročníků středních škol nastoupí letos přibližně 5 800 žáků.

Kraj Vysočina ve spolupráci s partnery přichystal bezpečné kufříky pro prvňáky už desátým rokem. Děti v něm opět najdou dárky s bezpečnostní tematikou – reflexní pásek a přívěsek, reflexní vestu. Čeká na ně také oblíbená příruční cyklolékárnička se Zajícem, svačinové boxy, omalovánky, pastelky, cvičné hodiny z recyklovatelných materiálů nebo zábavná dětská kniha Ferda v autoškole od BESIPU. Ani tento rok nebude chybět časopis s environmentální tematikou Putování se zajícem, jehož ústřední postavou je krajský maskot Zajíc.

V Jihlavě je 11 základních škol zřizovaných statutárním městem Jihlava, kam chodí celkem 5370 žáků. Podle informací z jihlavského magistrátu se zvýšil počet odkladů. Zatímco loni mělo odklad 118 dětí, letos je jich o 35% víc, celkem 159. Výkyvy v počtu školáků a předškoláků by ale letos neměly ve školách způsobit žádné problémy. Příští rok se ale dá očekávat ve školách přetlak nových prvňáčků.

Stavba ZŠ a MŠ v Jihlavě 

Podle statistických údajů by nemělo docházet k výraznějším výkyvům v počtu nových školáků. Vždy se počty odvíjí od narozených dětí. Když je silnější ročník, přijde více prvňáků. „V dalších letech by měl nastat drobný úbytek, cca do 1 %. Pokud se ovšem v Jihlavě začne masivně stavět, budeme muset i my začít stavět základní a mateřské školy,“ říká vedoucí jihlavského odboru školství Tomáš Koukal, podle kterého už je kapacita jihlavských škol téměř plná.

V Jihlavě je 11 základních škol zřizovaných statutárním městem Jihlava, kam chodí celkem 5370 žáků.

Odklady podle jeho slov byly a budou pokračovat, záležet bude také na vývoji covidové situace. „Rodiče jsou víc úzkostliví a raději volí odklad,“ doplňuje Tomáš Koukal. I letos pro ně budou otevřeny přípravné třídy, dětí je v nich stále kolem osmdesáti. Přípravná třída je zřizována přednostně pro děti s odkladem školní docházky. Jejím úkolem je vyrovnat nerovnoměrný vývoj dítěte a připravit ho na vstup do 1. třídy ZŠ.

Všechny děti se letos dostaly na tu základní školu, kam se přihlásily a kam spádově patří. Větší zájem byl pouze o ZŠ Havlíčkova, kam se nedostalo pět nespádových dětí a los jim potom určil náhradní školu.

Na kraj nešlo ani jedno odvolání 

V Jihlavě mírně klesá počet dětí nastupujících do mateřských škol. „V Jihlavě se dostaly do školek všechny děti narozené do konce roku s trvalým bydlištěm v Jihlavě. Na Kraj Vysočina nešlo ani jedno odvolání,“ uvedl Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Covidová situace se i letos projeví trojnásobným testováním ve dnech 1., 6. a 9. září a přísnějšími hygienickými opatřeními a nošením roušek ve společných prostorách škol. Podrobnosti jsou uvedeny například ZDE. 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy, Kraj Vysočina

Štítky školní rok, 2021/2022, září, vzdělání, výuka, Vysočina, Jihlava, Kraj Vysočina, základní škola, mateřská škola, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový školní rok na Vysočině zahájí zhruba 66 tisíc žáků. Do první třídy nastoupí 5216 prvňáčků | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.