Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Žáky na ZŠ a SŠ letos čeká kurz první pomoci. Zapojí se záchranáři i zkušení lektoři

Už 17 let je v Kraji Vysočina organizovaný projekt První pomoc do škol. Čtrnáctileté a sedmnáctileté žáky studující v našem kraji opět čeká 10 hodin výuky první pomoci. Pro děti na základních školách je připraveno sedm hodin teorie, seznámení se s integrovaným záchranným systémem a ukázky včetně nácviku jednoduchých účinných zásahů. Druháky na středních školách čekají 3 hodiny praktické i teoretické náročnější přípravy.

Do minulého ročníku se přihlásilo 195 škol, z důvodu mimořádných epidemiologických opatření stihlo absolvovat kurzy pouze 123 škol, tedy pouze 73 % žáků. Veškeré náklady na tuto výuku hradí Kraj Vysočina ze svého rozpočtu.

V minulém školním roce, který byl poznamenaný onemocněním covid-19, prošlo výukou první pomoci 6558 žáků, v průměru jich však bývá lektorováno zhruba devět tisíc. Výuku první pomoci měli ve své režii odborně vyškolení lektoři Českého červeného kříže a také studenti a pedagogové vyšších odborných zdravotnických škol v Kraji Vysočina.

„Zatímco děti v sedmých ročnících základních škol se učí komunikovat s dispečinkem, používat při poskytování první pomoci materiál v lékárničce a dále nacvičují první pomoc při poranění teplem nebo chladem, jejich starší kamarádi ve druhých ročnících středních škol už se učí postupy správného chování při účasti u dopravních nehod, postupy při neštěstích jako jsou požáry, evakuace a povodně nebo projdou školením práce s defibrilátorem,“ popisuje Renata Vítková z krajského odboru zdravotnictví.

Důležité je umět rychle a účinně zasáhnout 

Závěrečný tříhodinový vyučovací blok pravidelně zajišťují záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina s výjezdovým vozidlem a doplňuje je profesionální pracovník z Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, který informuje o fungování integrovaného záchranného systému. Za uplynulých šestnáct ročníků projektu První pomoc do škol bylo na Vysočině proškoleno už více než 127,5 tisíce žáků.

„Každý z nás se může v životě dostat do situace, kdy bude muset poskytnout nezbytnou pomoc pro záchranu lidského života. Ve chvílích, kdy jde o vteřiny, je nutné umět rychle, ale zároveň účinně zasáhnout. Proškolení v první pomoci v průběhu školního roku poskytne mladým lidem ucelenou přípravu, jak se správně zachovat v krizových situacích,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Na výchovu dětí v první pomoci byly v roce 2020 v krajském rozpočtu vyčleněny dva miliony korun, vyúčtována byla zhruba polovina této částky.

„S ohledem na příznivý efekt této edukační aktivity byl členy Rady Kraje Vysočina schválen rozsah i obsah výuky ve školním roce 2020/2021 s garantovanou podporou až dva miliony korun,“ doplnila Vítková.

Ohodnoť článek

Štítky první pomoc, kurz, vzdělání, školení, záchrana, střední škola, Kraj Vysočina, školní rok, Český červený kříž, Vladimír Novotný, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáky na ZŠ a SŠ letos čeká kurz první pomoci. Zapojí se záchranáři i zkušení lektoři | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.