Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině se ke stávce přihlásila asi desetina pedagogů, nově také jihlavské gymnázium

Podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství na Vysočině Rudolfa Kočího se ke středeční stávce kvůli mzdám pedagogů v kraji zatím přihlásilo 810 lidí, asi desetina pedagogů v kraji. Je to pro něj zklamání. Zcela zavřených bude 14 škol, dalších 26 škol bude mít omezený provoz. Údaje jsou platné ke 13:30 a ještě se mohou měnit.

V odpoledních hodinách dorazilo do redakční schránky také stanovisko z jihlavského gymnázia. To se ke stávce rovněž připojuje. „Na naší škole připojily téměř tři čtvrtiny pedagogů,“ upřesnil Ondřej Levák, zástupce stávkujících a ZO ČMOS PŠ na Gymnáziu Jihlava. Stávkující usilují o zvýšení platů o 10 %, a ne jenom o 8 %. To by dle Leváka přineslo faktický růst platů, a ne jenom valorizaci.

„Uvědomujeme si, že stávka přišla pozdě a za ne úplně ideálních podmínek, ale považujeme za důležité dát najevo, že nejsme spokojeni a chceme změnu k lepšímu,“ říká Levák.

Podle informací Kraje Vysočina, který zřizuje 35 středních škol, se ke stávce připojilo 13 z nich. Vyučovat se určitě nebude na havlíčkobrodské hotelové škole, jiné střední školy kvůli stávce většího počtu učitelů vyučování zkrátí.

Ve škole nestávkuje 17 lidí, 34 stávkuje," řekla Radka Svatošová, zástupkyně ředitele Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Škola se 439 žáky nabídla rodičům těch nezletilých, že pro děti zajistí dohled. Zájem ale prozatím nikdo z rodičů neprojevil, řekla Svatošová.


Kvůli platům budou v Jihlavě stávkovat základní školy Seifertova a Evžena Rošického

Některé školy na Vysočině už oznámily, že se zapojí do středeční stávky kvůli platům učitelů. V Jihlavě zůstanou zavřeny základní školy Evžena Rošického a Seifertova, částečně se připojí i Kollárova. Zavřená bude i základní škola v Předíně na...

 

Školy o zrušeném vyučování a stávce informovaly rodiče telefonicky, emailem nebo prostřednictvím svých webových stránek. Martin Hlávka, Ředitel třebíčské Základní školy T. G. Masaryka, kde půjde do stávky většina učitelů, přesto školu dětem zcela neuzavře pro případ, že by se k někomu informace o stávce nedostala.

Nestávkovat se rozhodla základní škola T. G. Masaryka v Moravských Budějovicích na Třebíčsku. „Jejich (odborářů) snažení podporujeme, ale školy kvůli tomu zavírat nebudeme. Kdyby to nebylo jen o těch financích, ale obecně o systému, tak bychom se určitě zapojili," řekla zástupkyně ředitele moravskobudějovické školy Dagmar Tichá.

V krajské Jihlavě se ke stávce připojí tři základní školy stejně jako v Havlíčkově Brodě. V Pelhřimově a Třebíči bude stávkovat jedna škola. Ve Žďáru nad Sázavou žádná.

Krajský úřad ani textilní továrna Pleas, která v Havlíčkově Brodě a Polné zaměstnává asi 650 lidí nezaznamenaly větší počet žádostí rodičů dětí o dovolenou. V celém podniku je dohromady nahlášených asi osm devět lidí, kteří si ve středu berou volno, uvedl finanční ředitel firmy Pleas Petr Nobst. Jaderná elektrárna Dukovany vyjde zaměstnancům vstříc a upraví provoz informačního centra, aby v něm mohly děti trávit volno, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Zdroj ČTK, Gymnázium Jihlava

Štítky ČR, školy, stávka, vláda, Vysočina, Kraj Vysočina, Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, Tomáš Garrigue Masaryk, základní škola, Havlíčkův Brod, Pleas, Gymnázium Jihlava, Jiří Bezděk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se ke stávce přihlásila asi desetina pedagogů, nově také jihlavské gymnázium | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.