Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavská zoo poprvé odchovala damana pralesního. Patrně jako druhá zahrada na světě

Jihlavské zoologické zahradě se podařilo poprvé odchovat mládě damana pralesního. Zvíře velikosti králíka je geneticky příbuzné slonům. Jeho chov v zahradách má smysl především kvůli poznání života tohoto nočního tvora, řekl mluvčí jihlavské zoo Martin Maláč. Jako první v České republice odchovala damana pralesního loni zoologická zahrada v Ostravě, se kterou jihlavská zoo spolupracuje.

Zvíře je podle Maláče zajímavé především z vědeckého hlediska, protože jeho biologie je dosud málo popsaná. Díky chovu v zajetí je možné lépe poznat jeho život, a efektivně tak připravit i náročná pozorování ve volné přírodě. Úspěchy v chovu jsou také zárukou toho, že by se dalo zvíře množit v případě, kdy by se jeho stav ve volné přírodě kriticky snížil.

Spíš pro vědu posloužil v Jihlavě i chov velemyší obláčkových. „Jsme druhým největším chovatelem po jejich domovině na Filipínách. Velkou měrou jsme přispěli k poznání toho, jak vůbec fungují," řekl Martin Maláč.

Příbuznost se slony 

Damani pralesní obývají lesy západní Afriky a jsou aktivní převážně v noci. V jejich jídelníčku převládají hlavně listy.

Délka březosti damanů je poměrně dlouhá, trvá kolem 30 týdnů. Samice vrhnou obvykle jedno, výjimečně dvě mláďata. 

Damani pralesní patří do starobylé skupiny savců, která se vyvinula na africkém kontinentu. Jejich příbuznost se slony dokazují společné znaky na kostře a také molekulární analýza DNA. Mají prodloužené horní řezáky, které připomínají sloní kly, a na nohách mají nehtová kopýtka, na která našlapují při běhu.

V evropských zoo je devět zvířat v Ostravě, tři v Jihlavě a jedno v Lipsku. Jihlava má chovný pár od května loňského roku, zvířata jsou přibližně dva až tři roky stará a v březnu se jim narodila samička. Úspěšný odchov zahrada oznámila na svém facebooku. „Zatím k mláděti příliš nechodili ani chovatelé, čekali jsme, až bude jisté, že se vůbec máme čím chlubit," řekl Maláč.

Autoři | Foto Zoologická zahrada Jihlava / Facebook

Štítky příroda, zoo, Jihlava, daman pralesní, mládě, odchov, zahrada, zoologická zahrada, Ostrava, Česko, Facebook, Lipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská zoo poprvé odchovala damana pralesního. Patrně jako druhá zahrada na světě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.