Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Divoká zvířata do šapitó nepatří, kampaň chce Cirkusy bez zvířat! Podporují ji i známé osobnosti

Téma cirkusů hýbe v posledních měsících českou společností. A to i díky iniciativě organizace Svoboda zvířat, která se pustila do boje s cirkusy kampaní Cirkusy bez zvířat. A podpory se těší od českých osobností i odborníků.

Podle kampaně Cirkusy bez zvířat nemají volně žijící zvířata v cirkusech co dělat. „Zvířata jsou tu zesměšňována a ponižována ve jménu zábavy. Pojďme to změnit!“ hlásá kampaň. Sledovat, jak se v cirkusovém stanu předvádí tygři, medvědi a sloni je pro některé nepřijatelné.

Kompletní znění výzvy, která zahrnuje například to, že zvíře není věc a opírá se i o celorepublikový průzkum z roku 2018, najdete na webu www.cirkusybezzvirat.cz.

Pohled společnosti ale není jednoznačný. Stále panují i názory, že bez zvířat to není žádný cirkus, a že cirkusáci přistupují ke zvířatům s respektem a láskou. Přesvědčit českou vládu, že zvířata patří do přírody, se Cirkusy bez zvířat snaží prostřednictvím výzvy. Podařilo se nasbírat už přes 10 000 podpisů. 

Překonáním této hranice ale ochránci ze Svobody zvířat určitě nekončí. „Hranici nastavenou nemáme, ale samozřejmě bychom chtěli nasbírat podpisů co nejvíce. Výzva potrvá do začátku podzimu a lidé ji mohou podepisovat na našich stránkách, kde si také mohou archy stáhnout a dát podepsat svým známým,“ sděluje Anna Bernátková za Svobodu zvířat.

Rybičky 48, Pokáč nebo Solaříková v cirkusech zvířata nechtějí

Kampaň získala podporu od celé řady českých osobností, které sympatizují s názorem, že volně žijící zvířata by měla z cirkusů zmizet. „Už to, že se těmto druhům zvířat říká divoká, nám napovídá, že by neměla žít v zajetí a dělat nepřirozené kousky pro naši zábavu,“ říká Kuba Ryba, zpěvák kapely Rybičky 48. Dalším zpěvákem a tváří kampaně je Tomáš Fröde ze skupiny Imodium, který situaci komentuje takto: „Stejně jako jsme byli my, tak i naše děti jsou a budou vychovávány v úctě k přírodě. Drezura zvířat pro potěchu lidí k tomu nepatří. Chceme, aby naše děti znaly realitu, přirozené prostředí a pravé zvyky zvířat. Nic z toho se neodehrává v šapitó.“

Mezi dalšími osobnostmi, které vyjádřily svou podporu kampani, jsou například herečky Michaela Tomešová, Andrea Růžičková nebo zpěváci Pokáč, Miro Smajda nebo Maťo z John Wolfhooker. Kampaň podporuje i herečka Patricie Solaříková, která se obecně velmi často angažuje v akcích na ochranu zvířat. „Proč? Protože se jedná o týrání zvířat! Protože nechci, aby si děti myslely, že je normální medvěd na kole nebo tygr proskakující obručí!,“ reaguje na Cirkusy bez zvířat Solaříková.

S organizátory kampaně ze Svobody zvířat se můžete potkat 3. srpna na akci Raw food festival u Cross clubu a nebudou chybět ani na pochodu Prahou The Animal Rights March, ten se uskuteční 17. srpna.

A tahle podpora těší i organizátory. „Těší nás, že řada českých osobností podpořila Cirkusy bez zvířat a myslíme si, že právě í díky jejich podpoře se podařilo kampaň rozšířit napříč českou veřejností a upozornit tak na problematiku chovu “divokých” druhů zvířat v cirkusech v České republice,“ uvádí Bernátková. 

Podpory se kampani dostává i od odborníků, například veterinářů. „Nesouhlasím s chovem a využíváním volně žijících druhů zvířat v cirkusech. Zejména u větších druhů zvířat (sloni, zebry, medvědi, velké kočkovité šelmy) nelze zajistit dostatečný prostor a výběh, aby tato zvířata byla spokojená. Pobyt v malých klecích, časté cestování, drezura, odběr mláďat od matek, aby si co nejdříve navykla na člověka – to všechno musí být pro tato zvířata velmi stresující,“ komentuje veterinární lékařka Kateřina Vojtková.

Anketa ministerstva dopadla jasně, většina je pro zákaz vystupování zvířat

Tématem cirkusů a volně žijících zvířat vystupujících v nich se zabývalo i Ministerstvo životního prostředí (MŽP), které na podzim loňského roku spustilo na svém webu anketu - Zakázali byste vystupování volně žijících druhů zvířat (např. tygrů, lvů, medvědů, slon, lachtanů ad.) v cirkusech? A výsledek byl poměrně jasný. „Anketa vyzněla velmi jednoznačně, zatímco pro zákaz vystupování volně žijících zvířat v cirkusech se vyslovila drtivá většina lidí zapojených do ankety, resp. přes 21 tisíc lidí se vyslovilo pro zákaz, proti byly jednotky nesouhlasu,“ informuje mluvčí MŽP Dominika Pospíšilová. Pro zákaz hlasovalo celkem 21 834 osob, proti 3543 lidí a možnost nevím vybralo 184 hlasujících.

V 15 zemí EU je vystupování zvířat v cirkusech už zakázáno. Jedná se o Belgii, Bosnu a Hercegovinu, Estonsko, Chorvatsko, Irsko, Kypr,  Lucembursko, Makedonii, Maltu, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovinsko a Srbsko.

Proti možnému zákazu zvířat v cirkusech se ale staví i vlna odpůrců. „Cirkus bez zvířat není cirkus, vzpamatujte se lidi. Zvířata vždycky do cirkusu patřila. Jen d**il může říct, že tam nepatří,“ vzkazuje ochráncům zvířat například Erik. A jak na to reagují autoři kampaně? „Pokud chceme docílit toho, aby práva zvířat byla vnímána jako důležité téma v celé společnosti, tak je diskuze nezbytná. Chápeme a respektujeme, že každý člověk má právo na svůj názor a snažíme se s našimi odpůrci vést slušnou a věcnou debatu a vysvětlit jim problematiku z jiného úhlu pohledu,“ vysvětluje Bernátková ze Svobody zvířat.

Města proti cirkusům, odmítají jim pronajímat pozemky

Vystupování cirkusům s volně žijícími druhy zvířat stěžují už i některá města. Vedení některých samospráv totiž začínají reagovat na podněty obyvatel a nechtějí cirkusům pronajímat pozemky pro vystoupení. Podle České televize se jedná o Znojmo nebo Zábřeh na Šumpersku. Nedávno proběhla i anketa o pronajímání pozemků cirkusům v Brně. Sešlo se celkem 1919 platných hlasů a z toho 1517 nesouhlasí s pronájmem. „Podle našeho názoru je správné, že si lidé mohou odhlasovat, zda ve svém městě chtějí cirkusy se zvířaty či ne. Je však nutné dodat, že by tato iniciativa měla být celostátní a vycházet přímo z legislativy,“ dodává Bernátková.

Z videa kampaně Cirkusy bez zvířat, ve kterém vystupuje herečka Jana Stryková, mrazí. I podle této herečky medvěd v sukýnce nebo slon s balónkem do cirkusu nepatří. Krátký spot se věnuje vlivu cirkusů na dětí a jejich vztah ke zvířatům.

Jste pro zákaz vystupování volně žijících zvířat v cirkusech?

Celkem hlasovalo32 čtenářů

Autoři | Foto Svoboda zvířat, pixabay.com

Štítky cirkusy bez zvířat, svoboda zvířat, cirkus, medvěd, tygr, herec, Patricie Pagáčová, Ministerstvo životního prostředí České republiky, anketa, pozemek, Rybičky 48, celebrita, divoké zvíře, Pokáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divoká zvířata do šapitó nepatří, kampaň chce Cirkusy bez zvířat! Podporují ji i známé osobnosti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.