Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Jihlava zažila rekordní salvu z historických zbraní

Osmi střelcům z jihlavského Spolku přátel dělostřelby se v sobotu 18. května podařilo vystřelit postupně z 64 hlavní originálů a replik historických zbraní. Ustavili tak český rekord. Podle Miroslava Marka z Agentury Dobrý den, která české rekordy eviduje, se o nic podobného v Česku dosud nikdo nepokusil.

„Nejde ani tak o to, že něčeho je někde nejvíc, ale o udržení paměti na to, jak lidé kdysi bojovali, a to se dělmistrovi a jeho lidem povedlo. To byl smysl sobotního rekordu," řekl Miroslav Marek. Členové spolku vystřelili z 28 hlavní ručních zbraní, 18 hlavní lehkých a pěti těžkých děl a ze 13 moždířů.

PSALI JSME: O víkendu se uskuteční další ročník Jihlavské 24 MTB. Start závodu doprovodí rekordní salva z děl

Spolek přátel dělostřelby oficiálně vznikl v roce 2008, jeho členové se ale historickým zbraním a dějinám Jihlavy začali věnovat už v roce 1987. Vystupuje při různých oslavách nebo rekonstrukcích historických bitev po celé České republice. Při vystoupeních spotřebují ročně jihlavští dělostřelci asi 50 kilogramů černého střelného prachu.

Důležitým parametrem rekordu bylo, že se střílelo z asi čtyř desítek zbraní jediného vlastníka. První palný kus, lehkou barokní houfnici ráže 63 milimetrů, spolek postavil už v roce 1991. Nyní vlastní asi čtyřicet funkčních replik a tři originální zbraně z obdobní mezi lety 1380 až 1800. Jejich ráže jsou od osmi do 88 milimetrů. „Nejcennějšími kousky které máme v naší artilerii, jsou originální moždíře ze 16. století," řekl předseda spolku a dělmistr David Kočka.

Rekordní salva z historických zbraní

Neděle, 19. května 2019, 09:24

Rekordní salva z historických zbraní
Rekordní salva z historických zbraní

Příprava rekordních výstřelů na Masarykově náměstí trvala od brzkého rána. Členové spolku už na náměstí byli v 7:00. K nabití všech hlavní potřebovali přes deset kilogramů střelného prachu. První výstřely zazněly v 11:00.

Začalo se střelbou z píšťal, které svým tvarem připomínají kopí. Její hlaveň je díky válcovitému pouzdru nasazená na dlouhou dřevěnou rukojeť. Střílelo se i z lehkých a těžkých hákovnic, vícehlavňových děl zvaných varhany, z tarasnic nebo z repliky lodního děla. Diváci viděli a hlavně slyšeli i výstřel z rychlice, komorového děla, které ale nebylo podle Kočky ve své době příliš bezpečné. „Kvůli nekvalitnímu zpracování se při výstřelu často roztrhlo, což způsobovalo větší ztráty ve vlastních řadách než v řadách nepřátel," řekl Kočka.

Sobotní rekordní střílení bylo doprovodnou akcí závodu Jihlavská 24 MTB, který se dojede dnes dopoledne. 

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky zbraně, rekord, salva, zbraň, Jihlava, dělostřelectvo, Česko, Muzeum rekordů a kuriozit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jihlava zažila rekordní salvu z historických zbraní | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.