Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

O víkendu se uskuteční další ročník Jihlavské 24 MTB. Start závodu doprovodí rekordní salva z děl

Nadcházející víkend 17. a 19. května se v Jihlavě uskuteční už devátý ročník vytrvalostního závodu na horských kolech - Jihlavská 24 MTB. Hlavní novinkou úspěšného cyklistického podniku pro jednotlivce, dvojice a čtyř až osmičlenné týmy bude posunutí sobotního startu na Masarykově náměstí.

„Přistoupili jsme k pravidlu světové federace WEMBO, která sdružuje pořadatele 24hodinových závodů. A ta říká, 24hodinový závod trvá skutečně 24 hodin. Podle starého pravidla mohli být závodníci na trati maximálně 23 hodin 59 minut a 59 vteřin, nikdy ne celých 24 hodin,“ vysvětluje ředitel jihlavského závodu Jiří Holoubek. Startuje se tak už v sobotu v 11 hodin, končit se bude v neděli v pravé poledne.

Letošní start bude výjimečný ještě jednou věcí. Společnost přátel dělostřelby Jihlava, která se tradičně stará startovní výstřel, se totiž pokusí o zápas do České knihy rekordů. „David Kočka, který nám každý rok startuje výstřelem z hmoždíře, vymyslel, že před jedenáctou hodinou naládují 72 hlavní všech těch různých děl, hmoždířů, pušek a hákovnic a závod odstartují souvislou salvou výstřelů,“ prozrazuje Holoubek.

Ty by měly podle pořadatelů trvat 40 až 45 minut, takže s prvním výstřelem závodníci odjedou a ještě než dozní poslední výstřel, budou už prostorem náměstí projíždět znovu. Zajímavou novinkou bude i obsazení pozice startéra, po dlouhé době bude vytrvalostní závod startovat žena. Není jí nikdo jiný než primátorka města Jihlavy Karolína Koubová.

Závodní víkend však začíná již v pátek, v prostoru jihlavského amfiteátru v lesoparku Heulos je připraven bohatý kulturní program. V rámci minifestivalu zde vystoupí takřka legendární Buty, které doplní lokální The Shots se svým moderním swingem a kapela Filtr, vedená Jardou Hypochondrem, která se dala dohromady po desítkách let.

Závod pořádá zapsaný spolek Sliby - Chyby a město Jihlava. Akci podporuje Kraj Vysočina.

 

 

Foto Peter Krajňák | Zdroj Sliby - Chyby

Štítky Jihlava, 24 MTB, cyklistika, závod, Muzeum rekordů a kuriozit, Jarda Hypochondr, Karolína Koubová

O víkendu se uskuteční další ročník Jihlavské 24 MTB. Start závodu doprovodí rekordní salva z děl | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.