Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Na radnici po dvou letech vlaje tibetská vlajka. Je to symbol solidarity, zní z města

Na jihlavské radnici opět po dvou letech vlaje tibetská vlajka. Zástupci radnice ji vztyčili krátce po páteční třinácté hodině. Krajské město se tak připojuje k dalším městům a obcím, které tímto symbolickým aktem vyjadřují solidaritu Čínou okupovanému území.

Zástupci magistrátu, kteří se na vyvěšení tibetské vlajky podíleli osobně, byli Silvie Čermáková a Patrik Priesol z hnutí Žijeme Jihlavou! „To, že vlajka je vztyčena, je pro náš zadostiučinění. V dobách, kdy na radnici nevlála, jsme byli za takové exoty,“ vzpomíná Priesol. 

„Není to jen vlajka, je to symbol komunity, která je šedesát let ve stavu okupace, země, kde dochází k fatálnímu porušování lidských práv a které je odpíráno právo na existenci,“ připomněla Čermáková důvody, které vedou k podobným projevům solidarity. Tibeťané jsou dle ní záměrně přemisťováni, nemají nárok na zdravotní péči a na soudní proces, natož spravedlivý.

Jihlava se vyvěšením vlajky připojila ke stovkám dalších měst. „Dříve se vyvěšovala pravidelně, ale poslední dobou nekonzistentně,“ říká Patrik Priesol s dodatekem, že poslední dva roky k tomu aktu vedení města nepřistoupilo. „Tomu to přišlo nevhodné vzhledem k tomu, že Jihlava uzavřela partnerství s čínským městem Wuhan.  

My si ale myslíme, že obchodní zájmy nejsou víc než lidská práva. Je důležité, aby se představitelé České republiky dlouhodobě  hlásili k apelu na dodržování lidských práv,“ dodává jihlavská zastupitelka Silvie Čermáková.

 

Vyvěšení tibetské vlajky

Pátek, 8. března 2019, 15:31

Vyvěšení tibetské vlajky
Vyvěšení tibetské vlajky

Foto Dalibor Mašek, Facebook / Jihlava

Štítky radnice, Tibetská vlajka, Silvie Čermáková, Čína, Jihlava, lidská práva, Česko, Wu-chan

FOTO, VIDEO: Na radnici po dvou letech vlaje tibetská vlajka. Je to symbol solidarity, zní z města | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.