Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Jihlavě zavzpomínáme na zemřelé děti a mladé lidi. Na nástěnce lze nechat vzkaz či fotku

Ve svém okolí často slyšíme o tragédiích a nemocech, které potkávají děti a mladé lidi. Všichni se shodují na tom, že nejbolestivěji tyto ztráty zasahují pozůstalé rodiče. Jsou zde ale i další příbuzní - spolužáci, kamarádi, sousedé, kterých se ztráty rovněž dotýkají. Po dětech, které předčasně odešly, zůstává prázdné místo v rodinách, ve třídách, v zaměstnání nebo třeba v sousedství. A právě proto si každou druhou prosincovou neděli připomínáme Světový den památky zesnulých dětí.

Spolek Dlouhá cesta: Vznikl v roce 2005 z iniciativy maminek, které chvíle spojené s úmrtím dítěte prožívaly společně.

Posláním spolku je pomáhat rodičům, kterým zemřelo dítě v jakémkoli věku a z jakékoli příčiny. Tato pomoc je přístupná i všem ostatním členům rodiny. Zajišťuje vzdělávací aktivity pro všechny, kdo po smrti dítěte rodinám pomáhají. Besedy, kurzy a semináře připravuje pro laickou i odbornou veřejnost.

Lidé ze spolku od roku 2014 pravidelně pořádají pro zdravotníky - porodní asistentky a lékaře elearningový kurz Péče o rodiče po perinatální ztrátě. 

Patronkou při založení spolku byla režisérka Olga Sommerová, která se s jeho činností seznámila při natáčení svého filmu Přežili jsme svoje děti.  

K této vzpomínce se po roce opět připojí také Jihlava, a to zapálením svíčky v neděli 9. prosince od 17:30 v kostele sv. Jakuba. Tímto rituálem si všichni budou moci zavzpomínat na všechny děti a mladé lidi, kteří z tohoto světa odešli dříve, než stačili dospět a zestárnout. V Jihlavě se o hudební doprovod postará Jiří Juránek. „Pro každého budou na místě k dispozici svíčky zdarma. Na nástěnku bude možné napsat vzkaz či přiložit fotografii. Po akci bude do 19 hodin prostor pro případné popovídání si, nebo lidé mohou jen tak posedět u svíček,“ říká Monika Marešová ze spolku Dlouhá cesta, který je pořadatelem akce Zapalme svíčku.

Více informací o akci se lidé dozví na Facebooku události.

Světový den památky zesnulých dětí spojuje rodiny a přátele po celém světě, konají se otevřená setkání rodin, přátel a veřejnosti. Svíčky se zapalují obvykle v 19 hodin místního času, a tvoří tak virtuální vlnu světla po celé zeměkouli.

Foto Facebook události

Štítky Zapalme svíčku, památka, úmrtí, vzpomínka, Jihlava, rodina, svíčka, Olga Sommerová, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě zavzpomínáme na zemřelé děti a mladé lidi. Na nástěnce lze nechat vzkaz či fotku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.