Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Lidé v Jihlavě zvládají třídění odpadu na jedničku. Důkazem je zisk titulu Odpadový oskar

Na jihlavské radnici dnes primátor Rudolf Chloupek převzal ocenění a zároveň titul Odpadový oskar. Předal mu jej organizátor soutěže v třídění odpadu Milan Havel ze sdružení Arnika. Efektivně nastaveným odpadovým systémem Jihlavy se podle odborné poroty mohou zástupci ostatních obcí a měst inspirovat, jak odpadové hospodářství svého města řešit.

Jihlava je důkazem, že ve velkých městech mohou lidé produkovat málo odpadu a dobře třídit. Oceňujeme zejména dlouhodobou snahu o co nejmenší produkci odpadu, čemuž odpovídá jak množství a organizace sběrných míst, cílevědomé informování obyvatel a dokonce zavedení programu pro živnostníky. Výsledkem toho je, že Jihlava je jediné město v republice s více než padesáti tisíci obyvatel, kteří ročně v průměru vyhodí do sto padesáti kilogramů odpadů. Tím je srovnatelná s vyspělými regiony v Evropě,“ komentuje ocenění odpadový expert Milan Havel z Arniky.

Stále ještě jsou rezervy

Dále zdůraznil to, že se Jihlava velmi efektivně snaží o prevenci. A i to je důvod toho, že je krajské město tak úspěšné a inspirativní pro ostatní.

Cena je především uznáním pro občany města. Vyslyšeli výzvy radnice a chovají se k životnímu prostředí zodpovědně. Ocenění je důležité také pro město jako instituci a jeho pracovníky, kteří se problematikou nakládání s odpady zabývají. Je to impuls pro další práci, která v této oblasti nikdy nekončí. Třídění a recyklaci pochopitelně budeme dál rozvíjet, stále ještě vidíme rezervy. Aktuálně otevíráme nové téma, kterým je tzv. nulový odpad, tedy snaha o co nejnižší produkci odpadu. Pokud by nešlo jen o aktivitu našeho města, ale celé republiky, bylo by to určitě jednodušší. Města například nijak nemohou ovlivnit produkci obalů,“ vyjádřil se primátor města Jihlavy Rudolf Chloupek.

Podle Kataríny Ruchkové, vedoucí odboru životního prostředí, je v současné chvíli důležité nastavovat jakási pravidla v třídění odpadů. Podle jejích slov nyní odbor nechystá žádná další výraznější opatření, proto teď bude na programu spíš motivace. „Vypadá to, že v brzké době budeme lidem nabízet třeba sáčky šité ze záclon, se kterými budou moc lidé vyrazit na nákup,“ nalákala na chystanou novinku. Zdůraznila, že Jihlava v nejbližší době neplánuje zvýšit poplatky za odpad, chce ale zvyšovat luxus a úroveň služeb. Zmínila třeba dotované kompostéry pro občany.

Velkou zásluhu na uvedeném titulu má také spolupráce se Službami města Jihlavy (SMJ). Takovou společnost, která by se zabývala přímo odpady ve městě, podle Ruschkové zdaleka nemají všechna města v ČR. „Velký podíl na ocenění mají i naše podrobné statistiky, díky kterým víme, kdo v Jihlavě produkuje jaký odpad,“ sdělil Josef Eder, jednatel SMJ.

140 kilo na obyvatele 

Jihlava s více než 50 tisíci obyvateli své odpadové hospodářství dlouhodobě a koncepčně rozvíjí. V roce 2017 se v Jihlavě na 1 obyvatele vytřídilo 54 kilogramů papíru, plastů a skla, směsného odpadu se vyvezlo pouze 140 kilogramů na obyvatele.

Ke snížení produkce směsného odpadu v Jihlavě došlo po zavedení motivačních slev ke třídění, rozšířením sběru biologicky rozložitelných odpadů, plošným snížením frekvence svozu popelnic od rodinných domů jednou za 14 dní. Na skvělých výsledcích má vliv i podpora malých živnostníků ke třídění.

Foto Lenka Dvořáková, Magistrát města Jihlavy

Štítky Odpadový oskar, třídění, odpad, ocenění, radnice, Arnika, Jihlava, třídění odpadu, Milan Havel, Rudolf Chloupek, Evropa, Josef Eder, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jihlavě zvládají třídění odpadu na jedničku. Důkazem je zisk titulu Odpadový oskar | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.