Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Husí farma v Rohozné prožívá kvůli svatému Martinovi jeden z vrcholů sezony

V husí farmě v Rohozné na Jihlavsku je v plném proudu porážka vykrmených hus. Farma jich na svatomartinské hody letos dodá kolem devíti stovek. Kromě toho také 600 kachen a asi dvě stovky kuřat. Husy o váze kolem pěti kilogramů dostanou zákazníci oškubané, vykuchané, chlazené a vakuově zabalené včetně drůbků. Zájem o tradiční svatomartinské husy se každoročně zvyšuje.

Podle majitele Josefa Třísky patří jediná husí farma na Vysočině mezi pět největších chovatelů hus v Česku.

„Protože husy dodáváme čerstvé a chlazené, jsme omezeni kapacitou porážky,“ řekl ČTK Tříska. Husy se musí porazit a zpracovat během dvou týdnů. Třem stálým zaměstnanců farmy od začátku listopadu při jednom z vrcholů sezony pomáhá šest brigádníků. V certifikovaných jatkách přímo na farmě se pracuje v prodloužených směnách. Podle Třísky se 80 procent hus prodá přímým prodejem, zbytek farma zaváží do vybraných prodejen a restaurací v Jihlavě, ale i v Praze nebo v Brně. Kilogram husy se na farmě prodává přibližně za 180 korun.

Vedle porážky vykrmených hus je prvním vrcholem sezony na husí farmě líhnutí housat. Základní hejno farmy tvoří 2000 chovných hus, které na jaře snášejí vejce. První tři týdny života se housata drží v odchovně. Pak se pouští do výběhů a na čerstvou trávu, přikrmují se zrním. Farma ročně vyprodukuje asi 40 tisíc housat. Většina z nich se prodá, část si farma nechává pro vlastní výkrm.

ČTĚTE TAKÉ: Nejradši mám pečenou husu se zelím a knedlíkem, říká majitel husí farmy Josef Tříska 

Poslední léta se podle Třísky zájem o husy oživuje a přibývají lidé, kteří se začínají věnovat jejich chovu. „O housata je enormní zájem,“ tvrdí chovatel. Lidé se podle něj kvůli případům, kdy se někde objeví závadné potraviny, daleko víc zajímají o jejich původ. „Vyhledávají proto prověřené zdroje, kde je kvalita zaručená,“ dodal Tříska.

Husí farma v Rohozné má tradici dlouhou čtyři desetiletí. Patřila zemědělskému družstvu, které ale v minulosti zvažovalo její uzavření, protože o husy přestával být zájem. Pak ji odkoupili bývalí pracovníci družstva, provozují ji od roku 2008.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky husy, farma, Rohozná, svatý Martin, sezona, statek, husa, okres Jihlava, Česko, Kraj Vysočina, Praha, Brno, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Husí farma v Rohozné prožívá kvůli svatému Martinovi jeden z vrcholů sezony | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.