Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Zemřel Míla Brtník, muzikant, choreograf a propagátor skřípácké muziky na Vysočině

Ve věku nedožitých 90 let v úterý 12. září zemřel Míla Brtník starší, významná osobnost národního a regionálního folkloru, sběratel a vydavatel písní, autor mnoha pořadů, zakladatel a choreograf Horáckého folklorního sdružení, primas skřipácké muziky a od roku 2013 také držitel nejvyššího ocenění Kraje Vysočina – kamenné medaile.

Jeho jméno bylo zařazeno do mezinárodní příručky význačných vůdčích osobností světa „Kdo je kdo“ na základě rozhodnutí amerického životopisného ústavu American Biographical Institute (ABI).

Odchodem Míly Brtníka ztrácí Vysočina mimořádnou osobnost, laskavého a pracovitého člověka, který však po sobě zanechal trvalý odkaz a mnoho svých následovníků, kteří jeho práci budou rozvíjet pro další generace.

Jsou to tři roky, kdy byla specifická a Brtníkem oživená skřipácká muzika na Jihlavsku zapsána pod pořadovým číslem dvě na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina, loni pak rozšířila prestižní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky úmrtí, Míla Brtník, skřípácká muzika, folklor, Kraj Vysočina, Česko, okres Jihlava, statek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Míla Brtník, muzikant, choreograf a propagátor skřípácké muziky na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.