Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Telč příští rok zahájí proměnu bývalého zimního stadionu v park a parkoviště

V Telči by měly příští rok začít úpravy bývalého zimního stadionu blízko historického středu města. Více než hektarový pozemek zatím slouží jako parkoviště. Zčásti bude dál určený pro parkování aut, na zbývající ploše nechá město vytvořit park s odpočinkovými místy a přírodním amfiteátrem.

„Je to velmi cenná lokalita,“ prohlásil starosta Vladimír Brtník (ODS). Na projekt s celkovými předpokládanými náklady 72 milionů korun dostala radnice 51,5 milionu korun z evropského programu IROP.

Bývalý zimní stadion v Telči
- plochu vybudovali místní, hokej se tam hrál od 80. let minulého století
- hrálo se tam do roku 2015, na konci to byl pro hokejisty retro zážitek
- téměř deset let se už řeší, jak dále využít plochu, nyní se začne realizovat proměna

Firmu, která plochu přebuduje, chce radnice vybírat zkraje příštího roku, aby jí místo mohla předat v prvním pololetí. „Předpokládáme, že přes prázdniny budou probíhat práce tak, aby se ten areál dal ještě využívat pro parkování,“ řekl Vladimír Švec z městského odboru rozvoje. Vzhledem k dotaci musí být proměna území hotová do ledna 2027.

Místo u Hradecké ulice zatím slouží jako jedno ze záchytných parkovišť, potřebné je hlavně v letní turistické sezoně. Radnice dohledává pro parkování další místa v širším centru. Parkoviště s pěti desítkami stání má v plánu udělat i o něco dál v Hradecké ulici.

V Telči byl roce 2015 otevřený nový zimní stadion. Od té doby vedlo vedení města s veřejností i odborníky debaty o využití plochy starého sportoviště. Jde o území s rozlohou 11 900 metrů čtverečních, z něhož se dá dojít k náměstí Zachariáše z Hradce po dřevěném mostě přes Ulický rybník. Upravené bude podle návrhu ateliéru Architráva.

Amfiteátr využije svažitý terén

Nově vytvořené parkoviště pro 96 aut bude u vjezdu, i na jeho ploše porostou stromy. V navazujícím parku bude dětské hřiště, fontána, pergoly s houpacími lavičkami i travnatá plocha umožňující odpočinek. K jejímu zavlažování bude sloužit zachycovaná dešťová voda. „Musíme pracovat s propustnými povrchy, aby se co nejvíc vody v území vsakovalo,“ vysvětlil Švec. Podotkl, že to je i podmínka dotačního titulu zaměřeného na zelenou infrastrukturu. Fontána bude napájená vodou z vrtu.

V mírně svažitém travnatém amfiteátru budou kamenné zídky s dřevěnými sedáky. „Využíváme toho výškového rozdílu a vsazujeme do terénu hlediště a v blízkosti Ulického rybníka vytváříme jeviště,“ řekl Švec. Beton z desky po stadionu stavbaři na místě podrtí a využijí jako podkladní vrstvy u parkoviště, případně cest. Švec uvedl, že to je možné díky tomu, že podle podrobného průzkumu podloží tam není žádná kontaminace. Betonová deska je vysoká okolo půl metru, protože plochu kluziště kvůli poškození kdysi překryli další vrstvou.

U někdejšího zimního stadionu patří městu také bývalá konírna. U ní má v plánu udělat nezbytné práce a vyměnit dosluhující střechu, na celkovou revitalizaci velké budovy bude výhledově shánět peníze. Pak by v ní měla být kavárna, veřejné toalety a zázemí pro spolky. Už po dokončení parku ale bude konírna průchozí, díky čemuž se otevře bezpečná cesta z nového parkoviště ke školám za ní. Je tam základní škola a gymnázium.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto spolecneprotelc.cz

Štítky park, parkoviště, amfiteátr, revitalizace, bývalý zimní stadion, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telč příští rok zahájí proměnu bývalého zimního stadionu v park a parkoviště | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.