Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Velká voda stavbu Horácké arény v Jihlavě téměř nezasáhla. Má pouze vlhké stěny, které vyschnou, říká Beke

Ani Vysočinu během uplynulého víkendu neminuly intenzivní deště. Obce se na základě výstrah od meteorologů na avizovanou velkou vodu nachystaly, aby její následky byly co nejmenší. Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, na případnou povodeň byla nachystáno také staveniště Horácké arény v Jihlavě.

„Konkrétně byly přerušeny práce ve výškách na ocelových a monolitických konstrukcích. Byly zakryty prostupy do podzemního patra a nasadili jsme čerpadla do jímek v nejnižších místech," vyjmenoval manažer výstavby a zároveň radní města Jihlavy David Beke. 

Velká voda i díky výše vyjmenovaným opatřením stavbu arény nijak výrazně nepoškodila. Jak dodal Beke, budoucí multifunkční aréna má pouze vlhké stěny, které vyschnou. 

Čerpání vody 

Na staveništi se už od pondělí 16. září znovu ve velkém pracuje, Beke dodal, že se stavba po velké vodě vrátila do normálního režimu. „Byly posíleny kapacity na čerpání vody ze suterénu a z prvního nadzemního podlaží," doplnil Beke. 

Do HMA bude moci přijít na hokej až 5750 diváků, například na koncert se sem vejde až 7500 návštěvníků. Podle Davida Beke bude aréna velmi variabilní. 

Horácká aréna by měla být dokončená v září až říjnu 2025 a měla by stát 1,9 miliardy korun. „Na stavbě aktuálně dál probíhá montáž prefabrikovaných prvků tribun směrem k vysoké škole, montáž dalších prvků střechy, jako jsou například lávky nebo části stropů skyboxů. Na stavbě pokračují vyzdívky stěn z pohledových betonových tvárnic. „Hotový je MOCK-UP, model fasády, který odhalil i některé detaily, které bude potřeba ještě promyslet a vybrat nejlepší řešení. Rozhodnuto není ani o tvaru perforací ve fasádních panelech. Stavba si připravuje sjezd do podzemí z ulice Jiráskova kolem mohutného kaštanu. Rychle roste nárožní objekt, kterému chybí už „jen" jedno patro, a to patro, kde bude tělocvična. Tu zakryje, stejně jako u arény, střecha z ocelových vazníků," popsal manažer Beke.

Unikátní střecha s běžeckým oválem 

Aréna bude sloužit nejen jihlavské hokejové Dukle. Poskytne zázemí i jiným sportovním utkáním a společenským událostem. Jak nedávno informoval Petr Kráčmar, manažer výstavby za společnost Gemo, která zakázku provádí, budoucí aréna by do konce roku měla být uzavřená pod střechou. A to se také děje. V úterý 20. srpna začali stavební dělníci montovat první část střešní kontrukce. A montáž dalších dílů dále probíhá. „Je to jediná střecha tohoto typu, která má na sobě běžecký ovál. Ten tvar je trochu inspirovaný ze zahraničí, u nás v ČR se taková střecha zatím nevyskytuje," nastínil Petr Kráčmar koncem července během prohlídky stavby pro novináře. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Horácké arény

Štítky aréna, stavba, multifunkční, déšť, opatření, HMA, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká voda stavbu Horácké arény v Jihlavě téměř nezasáhla. Má pouze vlhké stěny, které vyschnou, říká Beke | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.