Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Rozpadlý zámek v Přísece se před devíti lety proměnil v Muzeum autíček. Modely vidělo už přes 100 tisíc návštěvníků

Pokud se řekne Příseka, což je místní část Brtnice na Jihlavsku, tak se určitě řadě lidí nejen z Vysočiny vybaví Muzeum autíček. To je oblíbeným cílem návštěvníků už téměř deset let. Najdeme ho v prostorách příseckého zámku, který prošel mezi lety 2013 až 2015 poměrně zásadní rekonstrukcí. Vybudovat Muzeum autíček, jehož branami prošlo už více než 100 tisíc návštěvníků, pomohly dotace Evropské unie.

Dříve byty pro zaměstnance  

Zámek v Přísece na Jihlavsku, jehož základní kámen byl položený už ve 13. století, měl v minulosti nejrůznější využití. Třeba v 50. letech 20. století zámek zabralo nově založené JZD, které v něm zřídilo byty zaměstnanců. V roce 1955 byla při vichřici stržena původní jehlancová střecha věže a zámecké budovy chátraly. Nakonec byl zámek v majetku místního národního výboru a sloužil kulturním účelům. 

Základní kámen zámku v Přísece byl položený ve 13. století, foto: Muzeum autíček 

V roce 2013 se společnost Abrex rozhodla zámek odkoupit a odstartovala rozsáhlá rekonstrukce. „Rekonstruovala se především hlavní budova zámku, ale i vedlejší budova související se zámkem. Rekonstruovalo se od základu, to znamená, že se dělala betonová injektáž – stabilizace základů. Celkově se stabilizovala statika a dělaly se prakticky veškeré povrchy, vnější a vnitřní,“ zavzpomínala pro Drbnu na začátky Muzea autíček jeho provozní ředitelka Helena Vlčková.

Vystavené dobové hračky – kočárky, kuchyňky nebo společenské hry - potěší hlavně ty dříve narozené, ale na své si zde přijdou i rodiny s dětmi. V prvním patře se mohou děti zabavit v herničce.

Součástí expozice jsou i dobové hračky, foto: Lenka Dvořáková 

Dodala, že přísecký zámek byl opravdu ve velmi špatném stavu. „Nicméně důležité je, že zámek nabyl stejnou podobu jako před 300 lety, díky důkladné práci pana architekta Huňáčka z Jihlavy,“ pochvaluje si ředitelka Vlčková.

V Muzeu autíček, jehož součástí je i kavárna s přilehlou zahradou, malí i velcí návštěvníci uvidí většinu autíček, která se vyráběla na území dnešní České a Slovenské republiky.

Jde o zhruba 11,5 tisíc vesměs vzácných exponátů, především pak modelů autíček různých velikostí a materiálů vyrobených nejen v dalších zemích evropského kontinentu, ale i USA, Číny a Japonska.

Mezi autíčky návštěvníci uvidí známou Tatru, škodovky, mechanickou tramvaj, miniaturní tank nebo cisternu na mléko a sportovní letadlo.

Zdroj: vysocina.eu

Třicet milionů z Evropské unie 

Jak zmínila, rekonstrukce byla značná. S tím souvisí i náklady, které se nakonec vyšplhaly zhruba na 60 milionů korun. „Zhruba 30 milionů korun činila dotace z Evropské unie,“ vyčíslila Helena Vlčková.

Zavzpomínala na první týdny a měsíce po otevření muzea. „Když jsme muzeum otevřeli, měli jsme všichni zúčastnění obrovskou radost, nicméně s návštěvností to nebylo hned ideální. Postupně se rekonstruovaly cesty vedoucí k zámku, vznikaly různé objížďky a dokonce i několikaměsíční stav, kdy se k zámku vůbec nedalo dostat autem,“ vrací se Vlčková do roku 2015.

Srazy, besedy a svatby 

Současnost muzea je o poznání veselejší. Na prohlídku expozic do Příseky jezdí lidé jak z celé republiky, tak i ze zahraničí. „Pořádáme nejrůznější akce jako například srazy veteránů, cestovatelské besedy, vánoční akce, ale i soukromé oslavy, svatby nebo obchodní eventy. Připravujeme kapacitní ubytování, je to jeden z handicapu zámku/muzea, že firmy, různé kolektivy, by u nás rády absolvovaly vícedenní akce, ale problém je, že se v nejbližším okolí nemají kde ubytovat. Společně s touto výstavbou bychom rádi připravili i nové prostory expozice,“ nahlédla Vlčková i do budoucnosti.

Ve sbírce Muzea autíček je více než 10 tisíc vesměs vzácných exponátů, foto: Muzeum autíček 

Závěrem dodala, že do Muzea autíček od roku 2015, kdy bylo otevřeno, přišlo už více než 100 tisíc návštěvníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Muzea autíček, se svolením Vysočina tourism, Lenka Dvořáková | Zdroj Muzeum autíček, vysocina.eu, wikipedia

Štítky zámek, rekonstrukce, model, muzeum, autíčka, hračky, expozice, dotace, EU, Příseka, Brtnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozpadlý zámek v Přísece se před devíti lety proměnil v Muzeum autíček. Modely vidělo už přes 100 tisíc návštěvníků | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.